Navrat na hlavni stranu

Davis Cup: Stastny clovek Nadal popral Spanelum stastne a Vesele Vanoce
Posledni krok nevysel
Bon Nadal, zarily neony po cele Barcelone a praly Stastne a Vesele Vanoce. Avsak trimilionova katalanska metropole zila take Rafaelem Nadalem, v soucasne dobe druhym nejlepsim tenistou sveta a jeho spoluhraci, kteri bojovali proti Cechum ve finale Davisova poharu. Spanele tuto nejstarsi a jednu z nejcennejsi sportovnich trofeji na svete, ktere se take rika salatova misa a o niz se hraje uz od roku 1900, ziskali do teto chvile v poslednich deviti letech trikrat. V prvni padesatce svetoveho tenisoveho zebricku maji nyni devet hracu a nedavna svetova jednicka i vitez grandslamoveho turnaje v Parizi Juan Carlos Ferrero (pozor: neplest si ho s Davidem Ferrerem, ktery se postaral o oba body ve dvouhrach) se do jejich ctyrclenneho tymu vubec nevesel! Nebylo tedy pochyb o tom, kdo je favoritem. Trebaze Cesi Radek Stepanek a Tomas Berdych se letos svymi vitezstvimi v Ostrave nad Francii i Argentinou a v Poreci nad Chorvatskem postarali o maly tenisovy zazrak, ktery jim vynesl postup az do finale. A priblizili se tak k triumfu Ceskoslovenska, ktere v roce 1980 s dnes uz tenisovymi legendami Ivanem Lendlem, Tomasem Smidem, Pavlem Slozilem a Janem Kodesem Davisuv pohar vyhralo.
Nestastna Berdychova trinactka
Uz uvodni dvouhra Nadala s Berdychem odhalila realitu. Cesky tenista mel sanci pouze v prvnim setu. Kdyz vsak za stavu 5:5 Spanel prolomil jeho podani, uz nebylo, co resit. Nadal vynikal jistotou uderu od zakladni cary, skvele se pohyboval a vyvijel trvaly, az drtivy tlak. Berdych kazil predevsim z bekhendove strany, prohral neuveritelnych trinact gamu za sebou a lze rict, ze zaver zapasu tentokrat temer vypustil. A to u neho zvykem nebyva. On sam to videl takto: "Ztrata prvniho setu me hodne rozhodila. Zkousel jsem, co jsem mohl, ale nezabralo nic. Nadal ukazal, proc je svetovou dvojkou."
Byk se brzy ustval
To Stepanek vletl na dvorec proti Ferrerovi jako byk vypusteny do proslule spanelske corridy. S maximalni presnosti rozhazoval mice tesne k caram, ukazkovymi kratasy hranymi s krajnim rizikem si Ferrera pritahoval k siti a naslednymi prohozy z neho delal tenisoveho ucednika. Jaka lahudka! Vlastne nejsvetlejsi bod ceskeho ucinkovani na antuce sportovniho palace Sant Jordi, kterou si domaci teniste pro finale logicky zvolili. Skoda, ze Stepankova aktivita nevydrzela jeste o neco dele. 
Kratasy uz smysl nemely
Ferrer je vsak hracem takovych kvalit, ze po dvou hladce prohranych setech 1:6, 2:6 jeho probuzeni bylo naprosto logicke. Rovnez jeho domenou zacal byt tlak do zakladni cary a naopak Stepankovym handicapem tradicne slabsi forhend. Ale tentokrat i taktika, kterou nedokazal zmenit ani s prispenim nehrajiciho kapitana Jaroslava Navratila. Konkretne slo o uz zminovane zkracovani hry, ktere se mu totalne prestalo darit a pri pokusech o stopboly dlouhe mice z jeho rakety letaly v podstate az do poloviny kurtu jeho protivnika... Tato prohrana, a zrejme zbytecne, petisetova bitva po ctyrech hodinach a 18 minutach znamenala uz po prvnim dnu spanelske vedeni 2:0.
Jednoducha vitezna filozofie
Takze po pulnoci z patku na sobotu zcela vycerpany Radek Stepanek rikal: "V prvnich dvou setech to byl ode me tak odvazny tenis, jaky jsem jeste nikdy nehral! Nechal jsem tam srdce a nemam se za co stydet. Kdybychom byvali vyrovnali, nase ambice by byly vysoke. Takhle musime udelat vsechno proto, abychom jiskru nadeje vykresali aspon ve ctyrhre. Jak vidite, stale jeste chodim, dycham a mluvim. Znovu do toho pujdu naplno." Slyset se nechal i David Ferrer: "Tohle je asi nejdulezitejsi vitezstvi moji tenisove kariery." A nehrajici kapitan spanelskeho celku Alberto Costa, kdyz se ho novinari zeptali, jakou radu po dvou tezce prohranych setech Ferrerovi dal, suse sdelil: "Byla jednoducha. Povedel jsem mu, ze sice ted prohral dva sety, ale porad ma nadeji, aby vyhral zapas. A podivejte, jak to zabralo..."
Skoda nepromeneneho setbolu
Cesky optimismus pro ctyrhru mel bohuzel take jepici zivot. Vlastne jen do konce prvniho setu. V jeho maximalne dramatickem tie-breaku Stepanek s Berdychem nejdrive odvratili tri setboly, pak naopak jeden nevyuzili, aby jej nakonec ztratili pomerem 7:9. Pak uz ale slo o jednoznacnou zalezitost levorukych Spanelu Feliciana Lopeze a Fernanda Verdasca, kteri promenili nektere momenty utkani dokonce v uzasnou exhibici. Pri smecich ceskeho paru oba vraceli tesne od ohradky s reklamami balony zpet z neuveritelnych pozic a radu z nich i vyhrali. Nejvetsi rozdil mezi obema pary spocival ve hre na siti. Ceske voleje vetsinou postradaly duraz a mnohdy byly pouze, jak teniste rikaji, obranne.
Kus antuky nevyrvali
 Vsak se take Radek Stepanek sveroval: "Kdyz vam mice letaji tak vysoko nad hlavou a souperi stoji u plotu, museli byste dat takovou ranu, az byste vyrvali kus antuky. Hlavne Verdasco byl tak vynikajici, ze se proti nemu skoro nedalo hrat. Pristi rok chceme nas uspech zopakovat, ale udelat jeste o krok vic!" Ano, Spanele si hned po ctyrhre pred jasajicim publikem zatancili vitezne kolecko. Ovsem teniste Ceske republiky je napodobili a pritom si zpivali: "My tu misu stejne vyhrajem, stejne vyhrajem..."
Zit s narodem
Pochopitelne, ze na vrcholu blazenosti byl Rafael Nadal. "Vyhrat Davisuv pohar je ohromna cest. Protoze tahle soutez reprezentacnich tymu vas uci zit se svymi spoluhraci i se svym narodem. V kazdem pripade jsem stastny clovek. A zdaleka nejen z toho duvodu, ze jsme Cechy porazili. Tenis je totiz mym konickem a zaroven zamestnanim. Kdyz se kazde rano probudim, citim, ze chci ve sve hre neco zlepsovat. A pokud tohle necitim, tak si jdu radsi zahrat golf nebo se pustim do neceho jineho." 
Ceska tecka s nahradniky
Zaverecny den se hralo uz jen na dva vitezne sety. Zatimco Spanele i za rozhodnuteho stavu poslali do dvouher Nadala i Ferrera, cesky tym barcelonskou tecku mirne devalvoval nahradniky Janem Hajkem a Lukasem Dlouhym. Konecny vysledek 5:0 jen podtrhl spanelskou suverenitu v Davisove poharu a vyjimecnou vizitku prvniho desetileti 21. stoleti se ziskem salatove misy v letech 2000, 2004, 2008 a 2009!
Vysledky: Spanelsko - Ceska republika 5:0 (Nadal - Berdych 7:5, 6:0, 6:2, Ferrer - Stepanek 1:6, 2:6, 6:4, 6:4, 8:6, Lopez, Verdasco-Stepanek, Berdych 7:6 (9:7), 7:5, 6:2, Nadal - Hajek 6:3, 6:4, Ferrer - Dlouhy 6:4, 6:2).
JAROSLAV KIRCHNER, Barcelona

 

Navrat na hlavni stranu