Navrat na hlavni stranu

Torontska kronika
8. 11. 2009
Bez ladu a skladu


Prvnim ze dvou listopadovych koncertu slovenskych hudebniku u svateho Vaclava pri prilezitosti padu zelezne opony byl koncert skupiny Bez ladu a skladu. Dekujeme za snimek, ktery jsme dostali od Klaudy a Martina Krbatovych pristi koncert je na programu v sobotu 21. listopadu 2009 a vystoupi slovensky zpevak Robert Grigorov.


***
Farmari v Hale slavy


Jiz tradicne jsou kazdy podzim do Kanadske zemedelske haly slavy behem podzimniho veletrhu uvedeny tri vyznamne osobnosti z tohoto oboru. Letos portrety dvou z nich R. Petera Hefferinga a Andre Paul Roy Kinga vytvorila malirka Maria Gabankova.

12.11.2009
Torontska filharmonie uvedla Suchone a Dvoraka
Slavnostniho koncertu k 20. vyroci padu Berlinske zdi a Sametove revoluce se zucastnili predstavitele diplomatickeho sboru zastoupeni mimo jine nemeckym a ceskym velvyslancem, ceskym konsulem a slovenskym cestnym konsulem. Na programu byla kanadska premiera Baladicke svity Eugena Suchone, jako prekvapeni uryvek z Bethovenovy Ody na radost a kompletni Dvorakova Stabat Mater. Tento temer tri hodinovy koncert mel obrovsky ohlas u divaku. Symfonicky orchestr ridil Kerry Straton. Solisty byli (zleva: Jason Nedecky, Stephan Harland, Deborah Overes a Allison Cecilia Arenda).


***
14.11.2009
Josef Cermak oslavil 85
O narozeninach Josefa Cermaka jiz jsme psali v minulem cisle. Ustrednim motivem her Alberta Camuse je, ze kdyz chce nekdo nekoho prekvapit aniz by o tom ten druhy vedel, sam na to doplati. Nic osudoveho jako u Camuse, kdy vojak prijde v prevleceni domu a oni ho nepoznaji se nestalo. Pouze se musela posunout oslava narozenin o jednu hodinu. Slavnost byla tak utajena, ze o ni oslavenec nevedel a o hodinu se zdrzel. Z mnoha pozdravu vybirame slova byvale predsedkyne CSSK Blanky Rohnove: "Nechci mluvit o jeho uspesne kariere jako spolecnika velke advokatske firmy. Pred ocima mi bezi jeho dlouholeta prace pro nasi komunitu, jeho spolehlivost, ochota pomoci kdykoliv jej nekdo pozada. Jak vime, jeho zajmy jsou rozsahle na priklad poezie, literatura, pise do novin, vydal nekolik knizek, ma rad klasickou hudbu, operu, divadlo. V divadle je nejenom divakem, ale i hercem. V Novem divadle vystupoval mnohokrat a s velkym uspechem. Byl take v prvni skupine, ktera zde zacala ceskou a slovenskou televizi Okno. Pred kamerou a na jevisti se nam odhali jina personalita. Myslim, ze nejdulezitejsi co Pepicek dokazal nejen pro nas, ale i pro sirsi verejnost, je kniha It All Began with Prince Rupert, ktera zachycuje historii Cechu a Slovaku v Kanade. Ani si neumim predstavit kolik hodin vyzadovalo posbirat a usporadat vsechny informace o desitkach nasich rodaku, o jejich uspechu v povolani i dobrovolne praci pro nasi komunitu. Ovsem jeho velkou laskou byl a je Sokol. V nem je aktivni od prichodu do Toronta az podnes. Ja bych mu ale chtela podekovat za dlouholetou praci v CSSK. Zde po leta zastaval pozici jednatele VV Ustredi a od roku 1999 do 2003 byl jeho predsedou. Bylo to obzvlaste obdivuhodne a brali jsme to za velkou cest, jelikoz Pepicek v zasade neni nadsenym privrzencem schuzi. Z osobniho pohledu si nejvice vazim jeho pratelstvi" Vecera se zucastnili krome Sokolu i gen. konsul R. Krpac, predstavitele Noveho divadla, farari L. Kozak a L. Svorcik. Jim vsem patri podekovani Josefa Cermaka: Dekuji vsem, kterym jsem stal zato, aby si vzpomneli, ze je mi 85. Dekuji za gratulace a darky (mezi nimi pernikoveho smejiciho se panacu, s kterym se nejak ztotoznuji) a devet jetelovych ctyrlistku, za knizky, lahve s vzacnymi tekutinami, kytice i osamele karafiaty a ruzicku, za prekvapenku, ktera mne prekvapila a Janu Waldaufovi se povedla, ktera byla tak pekna, ze nakonec jsme uplne zapomneli jeji duvod a spolecne jsme se dotykali nebeskych vysin.


***
15.11.2009
Sokolsky bazar
Parada svateho Klause a sokolsky vanocni bazar se konaly v jeden den a prakticky ve stejnem case. Znamena to, ze Vanoce se blizi. U nas doma byl znakem prichazejicich vanoc svaty Mikulas, ktery chodil po ulici 5. prosince. Karel Capek si stezuje, ze uz zrejme Mikulas jako exoticky tvor vyhyne. Opak je pravdou. Dnes se tesi Mikulasove, certi a andele nejvetsi mozne popularite a jeden z nich se zatoulal i v polovine listopadu do Toronta, kde mel stejny uspech jako v Cechach. Je dobre, ze i tak velky spisovatel jakym byl Karel Capek se nekdy zmylil.


***
17.11.2009
Oceneni Jirine Martonove
Jedno z nejvetsich oceneni pro detskou knizku dostala letos ceska ilustratorka Jirina Martonova z Colborne (Ontario) za knihu Bella's Tree, (text by Janet Russell-Groundwood Books/House of Anansi Press; distributed by HarperCollins Canada. Ve zduvodneni se rika: As with text, illustrations should compel the reader to turn the page to see what happens next. Jirina Marton's illustrations flow; they bring the reader along and add a warm mood to a cold winter's day. A spirit captured within the pages of this book is set free by the reading. Blahoprejeme!


***
22.11.2009
Madelaine Wendl v Mind and Body
Klinika Mind and Body je znama nejen jako stredisko alternativni mediciny, ale i tim, ze se zde konaji pravidelne ci nepravidelne vystavy. V nedeli 22. listopadu 2009 o 18 hodine je otevreni vystavy Madeleine Wendl, ktera se narodila v Belgii, vyrostla v Montrealu, zila v Rumunsku a v Jizni Koreji a nyni tvori v Burlingtonu.


abe
***
26. 11. 2009
PROSBA cislo jedna
26. listopadu se v Great Hall,, 1087 Queen Street West v Torontu, kona vecer, ktery, myslim, svym obsahem i formou zustane dlouho v pameti vsech, kteri se ho zucastni. Prosim, pokud muzete, prijdte. Na plakatku v tomto cisle Satellitu je vetsina informaci. Jen bych dodal, ze patronat nad vecerem prijal i velvyslanec Slovenske republiky, H-E. Stanislav Opiela, ze se ho zucastni diplomaticti zastupci jinych zemi a ze nas oslovi Ms. Lilka Trzcinska-Croydon, polska spisovatelka a vezen z Osvetimi. Zvlast mne potesil pozdravny dopis ministra obcanstvi, imigrace a multukulturalismu, Jasona Kenneyho, uz proto, ze byl neprimym impulsem k myslence na postaveni pamatniku obetem totalitniho komunismu v Ottawe (letma poznamka, jiz se ujal velvyslanec Pavel Vosalik a tim se stal tatinkem pamatniku). Ministr Kenney pise: I am pleased to extend my warmest greetings to those attending (je mozne, ze bude jednim z nich) the Voices within Walls Fundraiser, hosted by the Open Book Group and Tribute to Liberty. On behalf of the Government of Canada, I would like to take this opportunity to thank the organizers for your dedication, contributions and intiative to acknowledge this important period of human history. Program Voices Within Walls je dilem umelecke reziserky Elley-Ray Hennessy a kolik stovek hodin na programu stravila Zuzana Hahnova a jeji skupina OBG, se neodvazim ani odhadnout. Svoji pritomnosti - jsme skoro vsichni obetmi komunismu - splatime malou cast dluhu (jakousi dan cti) tem, kteri dali vsecko.
(A s tim smokingem si starost nedelejte. Ja sam vykopam truhlici za humny a kdyz tam smoking najdu a vejdu se do nej, tak v nem prijdu, jinak ve slusnem obleku).


***
10.12.2009
PROSBA cislo dve
Kdyz pred nekolika malo lety Marketa Slepcikova zacala svuj televizni program, nebylo vubec jiste, ze se program udrzi. Ale udrzel. Naopak, rozsiril se po cele Kanade. A pred nedlouhou dobou uvedl anglicke podtitulky, do znacne miry proto, ze si to prali rodice, jejichz deti cesky dost dobre nemluvi. Ale to vsecko stoji penize. Stejne jako i natoceni filmu Tri vlny (o trech emigrantskych vlnach z nasi vlasti), sponzorovany televizni stanici OMNI, ktery Marketa prave dokoncila.
Chtela by ho ukazat (nebo alespon ukazky) na beneficnim veceru v Kostele sv. Vaclava 10. prosince 2009. Vstupne (vcetne maleho obcerstveni je $25.00), ale samozrejme budeme mit prilezitost prispet na pokracovani televizni cinnosti. (Informace a prihlasky na tel: 647/892-6912 - e-mail: novyzaber@yahoo.com)
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu