Navrat na hlavni stranu

Po dvaceti letech
"Revoluce nevznikaji v okamziku, kdy je utlak nejsilnejsi, ale v okamziku, kdy utlak povoli," slysel jsem nekdy na prelomu roku 1968 a 1969 na zimnich kurzech evangelicke mladeze v Herlikovicich. Prestoze to v tu dobu vypadalo jako ze uz jsme se vyporadali s normalizaci, ze nejhorsi je za nami a ze prece jen neco zustane z Prazskeho jara roku 1968, kleste se stale vic sviraly. Rozhlas jeste odvysilal velmi odvazneho Silvestra. Misto Literarni listu, ktere nahradily Literarni noviny, ted vychazely pouze Listy. Svobodna Evropa se rusila, ale spise jen symbolicky. Do zahranici se stale mohlo cestovat. Pravda, mel jsem na krku prvni politicky proces za demonstraci 7. listopadu 1968, ale byl jsem snad jediny. Jakysi nadstrazmistr Zamecnik mne obvinil z verbalniho napadeni prislusniku VB, mel jsem jim rikat, ze jsou gestapaci, ale u soudu to prohral.
Nikdo z nas netusil, jak daleko tato pliziva normalizace pujde. Sinusovka, ktera do srpna 1968 smerovala pomalu nahoru k vetsi svobode, zacala stale s vetsi strmosti smerovat dolu. Tezko rici, kdy dosahla nejnizsiho bodu, ale pravdepodobne to bylo nekdy, kolem roku 1977, kdy vznikla Charta 77, ci kolem roku 1979, kdy byli zavreni predstavitele VONSu.

Pak jakoby nejakou dobu zustala na bode mrazu a pomalu se zacaly objevovat jako prvni kvetiny na jare ostruvky svobody. Tamhle nekde nekdo mohl vyjet do zahranici. Obcas se i nejake dite disidenta dostalo na skolu. Pri benzinove krizi se najednou mohlo jet pres zakazanou Jugoslavii. V rozhlase se opet zacaly hrat nektere zapadni skupiny. Divadla malych forem obchazela zakazy. Ale porad veznili disidenty. Ve vezeni zemrel Pavel Wonka. Svobodna Evropa a Deutsche Welle (proc prave ta, to je mi dodnes zahadou) byly stale ruseny, ale Hlas Ameriky znel o devate vecer z kazde domacnosti.
Marne jsem se snazil ve Svobodne Evrope vysvetlit, aby zkusili i vecer vysilat na kratsich vlnovych delkach v 13, 16 a 19 metrech. Odpoved byla vzdy stejna: "V tu dobu neni nejvhodnejsi prenos na techto frekvencich." Nikdo z tech byrokratu nechapal, ze v tu dobu nebyl ani dobry prenos rusiciho signalu. Vzpominam si, jak jsem byl jeste v Praze vzteky bez sebe, kdyz konecne byla Svobodna Evropa dobre slyset a jak se od mikrofonu ozvalo: "Z technickych duvodu koncime prenos v pasmu 13 metru, pokud chcete nas program nadale poslouchat, preladte si prijimac do pasma 16, 19, 25, 31, 41 a 49 metru." Kdyz jsem tak ucinil, nebylo v hluku rusicky slyset naprosto nic. Po chvili se ozyvala jednotliva slova, pak vety. Pak jiz to bylo docela srozumitelne, dokonce dobre slysitelne a opet znama veta: "Z technickych duvodu" Tak se to den co den opakovalo. V okamziku, kdy byla Svobodna Evropa konecne slyset, prestala vysilat.
Karel Kryl mi jednou vypravel, ze si stezoval na to, ze byla odvysilana nejaka nepresna informace. Tehdejsi jeho nadrizeny mu podal nasledujici vysvetleni: "Preco sa pan Kryl takto rozculujete, ved to tam stejnak nikdo nemoze pocut."
Jenze nekdy v polovine roku 1988 prestalo nejprve ruseni rozhlasove stanice Svoboda, ktera vysilala do Sovetskeho svazu a pak jiz i Svobodne Evropy do Ceskoslovenska.
A jak na to zareagovali technici ve Svobodne Evrope? Presunuli vysilani do zahlcenych vyssich pasem 41 a 49 metru, takze opet posluchaci nemohli temer nic slyset. Jeden muj znamy mi po listopadu rekl: "Po celou dobu jsem Svobodnou Evropu poslouchal, ale v listopadu 89 jsem se ji marne pokousel chytit."
Jeho slova mohu potvrdit i z Toronta. Prestoze jsem pravidelne prejimal zpravy ze Svobodne Evropy, v dobe kolem listopadu 1989 nebyla Svobodna Evropa zachytitelna. Kdyz jsem jim volal, ze nejsou slyset, dostalo se mi logicke odpovedi: "My zde nejsme pro Severni Ameriku, ale pro lidi v Ceskoslovensku." Na muj argument, ze ani tam nejsou poradne slyset, misto odpovedi nasledovala protiotazka, jak to muzu v Torontu vedet.
O tom, ze tlak povoluje svedcil nejeden lakmusovy papirek. Stale vic a vice nezavislych publikaci (i kdyz opet byl Frantisek Starek odsouzen k tvrdemu trestu dvou a pul roku vezeni a k tomu dvoulety ochranny dohled). Svobodna Evropa vsak jiz v lete roku 1989 s oblibou vysilala Jakesuv projev, kde place, ze je jak kul v plote.
Zatimco Chartu 77 podepsalo za dvanact let asi jen dva tisice lidi, pod manifest Nekolik vet se podepsalo behem par mesicu 30 000 obcanu. Na Zapade se najednou objevovali disidenti. Signaly prichazely nejen od Gorbacova, ale i z Polska, kde byly prvni svobodne volby, v nichz se stal premierem Tadeusz Mazowiecki; z Madarska, kde prestrihli draty do Rakouska, z vychodniho Nemecka, odkud lidi utikali na zapadonemecke velvyslanectvi do Prahy, nasledoval vlak svobody a pad Berlinske zdi.
Bylo to ve vzduchu, ale stale se to nejak nemohlo rozhybat. Primo se k tomu nabizel 28. rijen 1989, ktery se stal opet statnim svatkem, ale disidenti a revolucionari vyuzili statniho svatku k zaslouzenemu odpocinku a kdyz prislo oznameni o demonstraci studentu, ktera se mela konat 17. listopadu 1989, nikdo to nebral moc vazne.
Pamatuji se, ze 17. listopadu 1989 jsem si opet jako kazdou hodinu pustil zpravy a dovedel jsem se, ze v Praze se konala pokojna demonstrace studentu, kteri si pripomneli 17. listopad 1939 a zacal jsem pracovat na novinach. Najednou zazvonil telefon. Volal Vladimir Dufek a rozcilene mne rika: "Oni je zmlatili!" Snazim se mu to vysvetlit, ze to bylo docela pokojne, ale ve zpravach uz jsou zabery z Narodni tridy. Revoluce pomalu zacala.


Po nekolika pokusech jsem vyfotil v televizi polaroidem rozzurene policajty, jak mlati demonstranty. Druhy den dorazila zprava o smrti studenta Martina Smida. Pak se pro zmenu Martin Smid objevil v ceskoslovenske televizi. Mezitim se zacalo v Praze demonstrovat. Novy domov, kde jsem byl redaktorem, jde na dracku.
Pocet lidi se zvetsuje. Na demonstraci do Prahy prijizdi z Mnichova Pavel Pechacek ze Svobodne Evropy. Vraceji se i zakazani zpevaci: Jaroslav Hutka, Karel Kryl Lidi se schazeji na Vaclavskem namesti. Na balkonu se objevuje Marta Kubisova. Dochazi ke kurioznimu setkani Karla Gotta s Karlem Krylem a oba zpivaji statni hymnu. To vse prenasi kanadska televize a komentuje to Joe Schlesinger.
Nejen v Praze, ale i v Torontu se demonstruje. V revolucnim nadseni svolava predseda torontske odbocky Ceskoslovenskeho sdruzeni v Kanade John Hasek tiskovou konferenci do Kampelicky. Pred 740 Spadina stoji prenosove vozy. Kamery bzuci a John Hasek se ujima slova: "Pozvali jsme vas sem, abychom vas informovali o smrti studenta Martina Smida." Trochu mne zamrazilo a chtel jsem zachranit situaci a upresnit, jak to bylo, tak rikam: "Martin Smid nebyl zabit." John Hasek vsak plny revolucniho nadseni se nedal odradit: "On vlastne ne, ale desitky dalsich!"
Kdyz prisla vecer CTV do meho podnajmu u pana Skoka na Ossingtonu, ptali se me, odkud mam informace. Ukazal jsem s hrdosti na male tranzistorove kratkovlnne radio Sony, ktere bylo pripojene k magnetofonu. Moc je to nenadchlo.
Mezitim jiz temer vsechny torontske rozhlasove stanice vysilaly, ze se v North Yorku bude konat velka demonstrace, na ktere promluvi mimo jine Josef Skvorecky. Pri demonstraci se tam kdosi objevil s kasickou a tak se zacalo vybirat na Obcanske forum.

Karel Ruzicka
Novy domov zacal vychazet jednou tydne, za coz jsem byl pokaran, ze jsem to udelal bez souhlasu reditelske rady MMI.
Nastal vsak dalsi problem. Uvedomil jsem si, ze moje misto neni v Torontu, ale ze musim do Prahy. Mezitim vsak Pavla Pechacka z jeho improvizovaneho studia v Melantrichu na Vaclavskem namesti vypovedeli. Nechal tedy v Praze mikrofon a magnetofon Petru Pospichalovi a odjel. Revoluce uz byla rozjeta a ted ji chteli komunisti pribrzdit, ale nevedeli jak. Jirimu Sykorovi z Hlasu Ameriky odmitali dat vizum.
I rekli jsme si, ze to zkusime se tam taky dostat. Na velvyslanectvi v Ottawe sedel syn generala Martina Dzura. Toho generala. ktery mel na svedomi potlaceni demonstraci v roce 1969. Zavolal jsem do Ottawy a chvili jsem slysel, jak si sluchatko predavaji jako horky brambor. Nakonec jsem dostal samotneho mladeho Dzura. Vysvetlil mi: "To je velmi slozita procedura, to musime poslat na ministerstvo zahranicnich veci. To nedelame my." "A jak dlouho to muze trvat?" "Asi ctrnact dnu!" "Vy jste se zblaznil, v tuhle dobu mam cekat ctrnact dnu! Uz jste nekdy nekomu novinarske vizum nedali?!!" Dzur zamektal: "Kdyz nektery novinar o Ceskoslovensku nepravdive informoval!" "To se snad ani nedalo!" zarval jsem na skripleho diplomata. "Tak zavolejte zitra." Mezitim jsme si u pana Varleyho na Bloor St. v International Travel vyrizovali letenku. Pan Varley se tvaril jako ze ma na velvyslanectvi tak dobre kontakty, ze nebude s letenkou ani vizem zadny problem. Letenka byla vystavena, ale vizum z Ottawy stale neprichazelo. A k nasim zadostem o vizum se pripojil i John Hasek, ktery byl jako vojak z povolani dobrodruzne povahy.
Demonstrace pokracovaly. Konecne prislo vizum. Vse bylo hotove. V 68 Publishers jsem si dohodl, ze budou tisknout noviny v me nepritomnosti.
Udelal jsem tedy dalsi cislo novin, pripravil ho, kdyz vtom prisla necekana zprava z vedeni Masarykova ustavu, ze me nepovoluji cestu do Prahy. Zustal jsem jako opareny. Smysl meho exiloveho zivota, to, ze jsem delal noviny, mel byt v tom, ze budu pri teto zmene a najednou mi to chce nekdo zakazat. V ten okamzik jsem oznamil, ze rezignuji.
To zabralo. Vedeni MMI tedy pristoupilo na kompromis, ze mohu jet do Prahy, ale pouze jako soukroma osoba a ze mi poskytuje mimoradnou dovolenou. Musim vsak podepsat revers, ze nikoho nebudu reprezentovat a ze tam jedu na vlastni nebezpeci. Coz jsem podepsal. Oplatkou melo byt, ze MMI nebere vazne moji unahlenou vypoved. Na to jsem odpovedel, ze jsem vse promyslel a ze trvam na sve vypovedi. Jelikoz jsme meli dohodu, ze zruseni pracovni smlouvy se musi oznamit s sestimesicnim predstihem, skoncila moje prace v Novem domove 31. kvetna 1990. Tyto podrobnosti pisi jen kvuli tomu, ze jsem se pozdeji v Cechach dovedel, ze jsem byl z Noveho domova vyhozen.
Zcela opacna byla situace v Ceskoslovenskem sdruzeni. Milos Suchma mi nabalil vsechna prohlaseni Sdruzeni snad od roku 1948. Nesmele jsem namitl, ze na to mozna nebude cas. Milos byl vsak neustupny: "Tak si ho udelate a bod po bodu to s Havlem proberes. Uz jsem nic nenamital."

John Hasek


Moje cesta do Prahy byla tedy otevrena. John Hasek pripravoval slavnostni odjezd. Chtel, aby nas odjezd byl prenasen primo do nejakeho salu, kde Nove divadlo konalo akci na podporu OF. Na letiste nas doprovodil Ivan Znasik. Prenos se sice nekonal, ale dovedeli jsme se, ze odstoupil Gustav Husak. V litostivem projevu vyslovil prani, abychom na nej v dobrem vzpominali, protoze ne vse, co komunisti ucinili bylo spatne. I v tomto poslednim projevu se tento byvaly advokat mylil.
9. prosince 1989 odpoledne jsme tedy s Lufthansou vyrazili pres Frankfurt do Prahy. Asi pul hodiny pred pristanim byla nekde pod nami hranice a tak jsme si pripili. Byl to zcela jiny pocit nez kdyz jsem pred deviti lety odletal s British Airways.
Na letisti v Praze cekala jiz televize. John Hasek si myslel, ze je to kvuli nam. Omyl, bylo to kvuli Batovym predjezdcum, kteri skromne s nami cestovali letadlem. Na nas jako na zastupce exilu nikdo nebyl moc zvedavy.
Jelikoz zastupci od Bati zrovna nemeli moc casu, ci jestli mel byt Batuv triumfalni navrat prekvapenim pro televizni divaky, nevim, ale z letiste jsem se rovnou dostali do strediska OF a pak do televize na Kavcich horach, kde nas patricne nasminkovali, abychom v televizi nedelali exilu ostudu a vypadali lepe nez ve skutecnosti.
Zatimco vojak z povolani major John Hasek byl pripraven na tvrdy protikomunisticky projev v severoamericke cestine, ktery mel vyprovokovat narod k vetsi tvrdosti, moje pozice byla spise ve varovani pred brakem, ktery lidem ze Zapadu prijde. Kdyz jsem s touto nesmelou teorii zasedl pred kamery a spustilo se nataceni (nevim, jestli mi major Hasek zcela rozumel), ukazal vsak rychle nove rodici se demokracii, jak ma vypadat a prerusil vysilani. Pravil, ze o zaporech Zapadu se nesmi v teto situaci hovorit a bylo to. Tak jsem pozdravil posluchace a pani redaktorka dodala na vysvetlenou: "Radeji tam nebudeme zminovat ani tu Chartu 77, Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky. Nebudeme provokovat."
Mezitim Jirka Sykora z Hlasu Ameriky stale nemohl dostat vizum a v Praze byl American John Negly, ktery hovoril velice dobre cesky, takze se porad cekalo, az budu moci neco udelat pro vysilani.
Svobodna Evropa pro zmenu jiz zde mela svoje jezdce, kteri chodili od jedne rozhlasove besedy k druhe. Byl jsem zkratka novinarem bez novin, rozhlasovym reporterem bez rozhlasu. Vlastne mi to ani nevadilo. Castokrat se totiz stavalo, ze kazdy byl tak plny revoluce, ze se treba ve dve rano zjistilo, ze vsichni mluvime najednou, ale ze nikdo nikoho neposloucha. Obrovske veseli zpusobilo, kdyz jsem si pripravil nejaky rozhlasovy porad a pak jsem rozmontoval mikrofonovou vlozku a napojil se kolicky na pradlo pres mikrofon do studia. To v Praze pri kazdem rozhlasovem prenosu byl pri nejmensim autobus.


Mezitim se zacalo budovat nezavisle kulturni stredisko v Bolzanove ulici. Revoluce probehla tak, ze se mistnosti nejprve vyklidily a vymalovaly. Trochu jsem se nad timto revolucnim pocinanim podivil, ale dostalo se mi vysvetleni, ze se nebude zacinat v bordelu. Jednou se za dvermi zjevil nejaky pan v brylich a v balonaku. Byl to nejaky American. Revolucionari prave byli zabrani do natirani podlahy, kterou prokladali jemnymi erotickymi hratkami. V televizi bezel hokejovy pohar Izvestiji a pan v balonaku tam chvili postaval, aniz by si ho nekdo vsimnul. Tak se s nim Marie zacala bavit, aby to nebylo prilis trapne, ze si ho nikdo nevsima a ten American se ptal, jestli neco v tom tiskovem stredisku nepotrebuji. Nekdo si vzpomnel, ze kdyz jsou ted to nezavisle tiskove stredisko, ze by bylo dobre mit pocitac.


Cizinec se pak zeptal, jestli je to vse. Nepotrebovali nic. Pro jistotu, kdyby prece jen neco potrebovali, tak tam nechal vizitku a omluvil se, ze ma jeste nejakou praci. Na vizitce stalo jmeno GEORGE SOROS. Druhy den skutecne nejake pocitace do redakce dorazily. Pravda nikdo na nich moc neumel a nez se to naucili, tak tvrdili, ze jedou v linii undergroundu a nikdy jinak. Kdyz se to konecne trochu naucili, tak jiz nezalezelo tolik na obsahu, ale na forme a zacalo se to jmenovat Respekt, ale to jeste chvilku trvalo a dnes je to krasny barevny casopis.
Mezitim se Vaclav Havel rozhodoval jestli bude prezidentem. Mel pocit, ze je k tomu predestinovan, ale nebyl si jist, jestli o tomto udelu vi i narod. Jedinym jeho protikandidatem a zkusenym politikem byl Alexandr Dubcek. Historie vsak nezna kdyby a nebudeme spekulovat s tim, kdyby se stal prezidentem muz prazskeho jara. Tak se stal Vaclav Havel ke konci roku 1989 prezidentem a na Silvestra se vsichni akteri revoluce sesli v Dome zeleznicaru na Smichove. Byla to snad posledni prilezitost pro komunisty provest Bartolomejskou noc, jenze nekam se vytratili.
Tehdy jsem mel konecne moznost promluvit kratce s Vaclavem Havlem, ale zapomnel jsem u znameho stoh papiru, ktere mi dal s sebou Milos Suchma, takze tato agenda do dnesniho dne zustava neprobrana. Behem vecera si nechal hrat do ouska od Jimi Certa a Marie mu poseptala: "Prosim vas, nezmente se!" Vaclav Havel prislibil, ze se nezmeni.


Mezitim se oteplilo a byl zacatek ledna a cas vratit se zpatky. Tak jsem vezl svoje zimni boty v igelitove tasce, a aby nebyla tak prazdna, dal jsem do kazde boty flasku s tuzemskym rumem; tu mi nekdo v Montrealu na letisti ukradl. I revoluce ma sve obeti.
Po prijezdu do Toronta mne vzkazali ze Svobodne Evropy, ze jsem toho moc neudelal a v Masarykove ustavu se rozcilovali, ze noviny mely vychazet kazdy tyden. Pouze Hlas Ameriky jel ze setrvacnosti dal. To trvalo az do roku 2004.
Mel jsem mnozstvi materialu a fotek z Prahy a vydal jsem tehdy prazske dvojcislo Noveho domova. Mozna, ze je dodnes nekde v archivu na Masaryktownu.
Ales Brezina - Toronto

Komunismus na smetisti dejin

Foto z roku 1989: Maria Gabankova

Navrat na hlavni stranu