Navrat na hlavni stranu

Archiv divadla

Cimrman v exilu
Cim vice vime o ceskem velikanovi Jarovi Cimrmanovi, tim je pro nas vetsi neznamou. Behem seminare na pomezi Etobicoke a Mississaugy v Burnhamthorpe Library se tato skutecnost potvrdila. Seminar pritomnym sice priblizil horizonty, ale je znamou skutecnosti, ze horizont je pomyslna cara, ke ktere kdyz se priblizujeme, ona se od nas vzdaluje (tato myslenka neni nova, ale je pro cimrmanovska symposia a predstaveni charakteristicka). Symbolicky cimrmanovska byla i skutecnost, ze navstevnici divadla, podobne jako zavodnici pri orientacnim behu, se museli vydat z bodu A, kde bylo predchozi cimrmanovske predstaveni, do bodu B, kde bylo soucasne predstaveni. Pri tom urazili vzdalenost 18,6 km. Jiste je, ze pristi predstaveni tohoto velikana nebo jineho genia bude v bodu C. Neznamou zustava, jak daleko je do bodu C z bodu A i bodu B, ale zda se, ze bod C se bude nachazet nekde uprostred mezi body A a B, a to bud na primce, ktera tyto body spojuje, nebo na sever od teto primky ci na jih. Take jsme zjistili, ze mnozi divaci svindlovali a nesli v Cimrmanovych stopach, ale namirili si to do divadla primo, cimz se da vysvetlit, ze nezabloudili a nemeli problemy s orientaci jako vyprava Cecha Karla Nemce.
Nekolik kritickych poznamek: Je az s podivem, ze se nikdo z pritomnych vedeckych pracovniku behem symposia nepozastavil nad skutecnosti, jestli byl Cech Karel Nemec pribuzny s ceskou vlasteneckou spisovatelkou Bozenou Nemcovou. Jak ukazuji posledni vyzkumy, datum narozeni Bozeny Nemcove je take nezname, ackoliv v ucebnicich byva uvaden 5. unor 1820, ale spise je pravdepodobne, ze to byl rok 1817, a mnozi badatele se priklaneji dokonce k datu 5. unora 1816. Jak jsme se z programu dovedeli, Cimrmanovo narozeni je v letech 1856-1859 (matrikaruv nejisty rukopis pripousti i roky 1856, 1864, 1868, 1883 ci 1884).
Temer jiste je narozeni Jary Cimrmana ve Vidni, pravdepodobne narozeni Bozeny Nemcove je rovnez ve Vidni. Je shoda mista narozeni ciste nahodna? A opet otazka: Jak to, ze si nikdo z pritomnych akademiku (docent Smid, dr. Bonhard, docent Kohout, profesor Smetana a profesor Trentchev) teto skutecnosti nevsiml?
Rovnez nebyl objasnen Cimrmanuv vliv na jeho soucasnika, ceskeho malire Ludka Marolda (1865-1898), ktery Cimrmanovy techniky zivych obrazu (o kterych se hovori v zaveru seminare) pouzil pri tvorbe panoramatickeho obrazu Bitvy u Lipan, ktery se nachazi na prazskem vystavisti. Jak se ukazalo pri posledni rekonstrukci obrazu behem povodni v roce 2002, nalezl se v jednom z husitskych vozu zapomenuty destnik Jary Cimrmana. Mnozi badatele se domnivaji, ze Cimrman pozuje jako jeden z vojaku, kteri se nachazeji pobliz Prokopa Holeho. Cimrmanovi nepratele dokonce tvrdi, ze Cimrman je na obraze jako prchajici Jan Capek ze San, ktery byl v cele polniho vojska sirotku. Nekteri cimrmanologove dokonce tvrdi, ze samotny Cimrman byl sirotkem, protoze nic nevime o jeho otci Leopoldovi Cimrmanovi a matce Marlen Jelinekove-Cimrmanove.
Znovu se naskyta otazka, jak je mozne, ze si techto skutecnosti torontsti akademici nevsimli? Lajdactvi nebo umysl zahalit Cimrmana dalsim tajemstvim?
Ve hre samotne pak stoji za zminku postava Varela Fristenskeho (Julek Münster), bratra zaslouzileho mistra sportu Gustava Fristenskeho, ktery se narodil roku 1879, v roce 1903 se stal amaterskym mistrem Evropy a v padesati letech v roce 1929 dokonce profesionalnim mistrem Evropy. Nelze ani zapomenout na Cecho-Americana porucika Berana, ktereho hraje Slovak Roman Kozak, ci zamestnance pojistovny pana Skodu, jenz sice v druhe casti nevystupuje, ale v prvni polovine nenecha nikoho na pochybach, ze stale patri k pilirum Noveho divadla.
Dodejme jen, ze reziserka Dasa Belacikova, ktere patri dik za toto predstaveni, a jeji realizacni tym (Jana Fabianova, Miroslav Starcevic, Jarka Trentchevova, Karel Tamchyna, Ivo Mejzr, Vera Kohoutova, Mila Bendova, Zuzana Novotna, Dasa Kosova, Radka Tamchynova a Zuzana Borovjakova) se tesi na setkani pri pristim predstaveni v bode C, jehoz misto je zatim nezname, ale zato lehko zapamatovatelne podle prvniho pismena prijmeni ceskeho vlastence a velikana.
Ales Brezina
***

Fotografie z predstaveni

Symposium

Docent Kohout

Akademici

Zive obrazy

Bratri Veverkovi

Z pojistovny

Dobyti severniho polu

Jan Smid

Martin Bonhard

Petr Kohout

Julek Münster

Martin Bonhard

Roman Kozak

Snezny muz

 

 

Navrat na hlavni stranu