Navrat na hlavni stranu

Archiv Noveho divadla

Nove divadlo uvede opet Cimrmana
Vazeni pratele, vazeni divaci, tak tedy vykrocme spolecne do nove sezony. Nejen ze je 41., ale je take uplne jinde ­ hrajeme v nove sezone v novem divadle a na novem miste. A aby toho noveho na zacatek nebylo zas moc, pripravujeme pro vas hru z dilny osvedcene trojice Cimrman, Smoljak, Sverak, a to severske drama Dobyti severniho polu cechem Karlem Nemcem. V minulych letech jste v nasem divadle meli moznost videt jejich hry Zaskok (1997) a Svestka (2004), kdy si s nami prijel zahrat sam pan Ladislav Smoljak.
Tentokrat ale nezveme ani pana Smoljaka ani pana Sveraka. Nas soubor se pustil do nastudovani hry samostatne pod taktovkou Dasi Belacikove a verim, ze se opravdu dobre pobavite. Mozna, ze se nekdo z vas pta: proc tedy nepozvete samotneho Jaru Cimrmana? Dobra otazka.
Jeho literarni rodokmen je stary a rozvetveny. Poprve zaznelo jeho jmeno v rozhlasovem vysilani z nealkoholicke vinarny U pavouka 16. zari 1966. Divadlo Jary Cimrmana melo premieru 4. rijna 1967 v Malostranske besede se hrou Akt. Od te doby napsala dvojice Smoljak a Sverak celkem patnact her, ktere jsou stale na repertoaru a na vsechna predstaveni je stale vyprodano. Posledni hra ceske nebe mela premieru 28. rijna 2008. Proste Divadlo Jary Cimrmana je divadelni zazrak. Jejich humor je povetsine slovni, napriklad: "Koupil diteti ve ctvrtletnich splatkach za polovicni cenu trictvrtecni housle," nebo "To dite je vskutku na ceste, ale nejede vlakem," nebo "Vy jste Pulec? Ja jsem znal nejakyho Zabu. Nejste vy jeho syn?" Ale vratme se ke hre Dobyti severniho polu cechem Karlem Nemcem. Uz sam nazev je krasna slovni hricka. Jako kazda cimrmanovska hra, uvadi i tato nejdrive soubor prednasek, ktery se v tomto pripade sklada z nasledujicich:
­ Nove objevena basen Skolni brasnicka
­ Zkouska nove technicke sily
­ Objev arktickeho snezneho cloveka
­ Cimrmanova zahadna hra Pretrzene dite
­
Zive obrazy Jary Cimrmana
­ Masova scena Skodu nezjisti, kdo se pojisti
Co bych vam dale psal. Prijdte v hojnem poctu a ja vam zarucuji, ze budete odchazet s dobrou naladou a usmevem na tvari.
Hlavne bych chtel podekovat panu Ladislavu Smoljakovi za povoleni tuto hru uvest. A jelikoz s nami jiz dvakrat hral, zda se byti bez obav o urovni naseho hrani.
A jiste jste zvedavi, co dalsiho pro vas chystame. Jedname s Adolfem Tomanem, ktery by chtel koncem dubna uvest muzikal Balada pro banditu.
Pavel Kral - Bulletin Noveho divadla

Navrat na hlavni stranu