Navrat na hlavni stranu

Sparta sehrala velkou partii,
Slavia opet selhala v zacatku
Letnou zachvatily vasne

Uz jen dve ceska muzstva zustala v letosnim rocniku evropskych klubovych soutezi. A to ta nejslavnejsi, Sparta a Slavia. Sice ne v Lize mistru, nybrz alespon ve druhe kategorii, kterou je ovsem take lakavy a navic premierovy rocnik Evropske Ligy. Nutno poznamenat, ze pri svem startu prazske tymy v soubojich s paradnimi souperi, momentalne vedoucimi celky italske i nizozemske ligy, svuj stin neprekrocily. Byt jejich vykony prece jen byly rozdilne. Zatimco bezzuba Slavia podlehla v Italii na hristi FC Janov 0:2, Sparta v domacim prostredi na Letne pred stadionem zaplnenym 16703 divaky sehrala s PSV Eindhoven infarktove drama, jeste v posledni minute sahala po vitezstvi, ale nakonec pouze remizovala 2:2.
Byla penalta nebo ne?
Souboj Sparty s Eindhovenem mel pikantni naboj. Vzdyt spartansky hlavni trener a zaroven generalni manazer Jozef Chovanec byl v letech 1988 az 1991 pod slavnymi trenery Guusem Hiddinkem a Bobby Robsonem oporou PSV a v eindhovenskych barvach dvakrat vyhral nizozemskou ligu a jednou Nizozemsky pohar. "Ve fantastickem prostredi, kde se navic narodila moje dcera, jsem tam prozil krasne obdobi sveho zivota," sveroval se pred utkanim Chovanec a netajil se tim, ze se jeho sverenci budou chtit prosadit aktivni a utocnou hrou.
A Sparta si skutecne pocinala s prehledem. Uz v prvnim polocase mela iniciativu na svych kopackach, prosazovala se presnou kombinaci a duslednou hrou v bloku. Naopak soupere nepoustela k nicemu, takze napr. jeho hvezdny utocnik Koevermans byl v 64. minute stridan, aniz by se dostal do jedine vaznejsi prilezitosti. Po zmene stran Sparta svuj napor jeste zvysila a predevsim dvacetilety utocnik Bony Wilfried z Pobrezi slonoviny, jehoz forma v posledni dobe jde velmi rychle nahoru, byl velkym postrachem branky nizozemskeho klubu.
Klicove momenty prisly v posledni ctvrthodine. V 76. minute po Zemanove centru z trestneho kopu hlavou otevrel skore Hubnik. Ale uz o ctyri minuty pozdeji se odrazeny mic dostal k nepokrytemu Reisovi, ktery predtim nahradil prave Koevermanse a ten srovnal na 1:1. Srdnate bojujici Sparta vsak opet zvedla hlavu a zaskvela se akci dvou mladiku. Stridajici, teprve sedmnactilety Vaclav Kadlec, utekl po prave strane a z jeho centru pouze o tri roky starsi a skvele hrajici levy zaloznik Zeman dostal Spartu opet do vedeni 2:1!
Horkou pilulku vsak musela Letna spolknout v zaverecne minute. Wilfried se v pokutovem uzemi Sparty pustil bez mice do kontaktu s Lazovicem, ten spadl a skotsky rozhodci Steven McDonald ukazal na znacku penalty! Vlastne po konzultaci s tzv. pomocnym asistentem, coz je treba trochu objasnit. Prave v Evropske lize dochazi ke zkusebnimu experimentu, kdyz krome rozhodciho hlavniho a dvou pomeznich za brankami obou souperu ucinkuji jeste dalsi dva specialni sudi, aby ohlidali situace v tomto prostoru... Byl to opet Reis, kdo se chopil mice a pokutovy kop promenil na konecnych 2:2.
Mezi pritomnymi experty na opravnenost tohoto vyroku rozhodne nebyl jednotny nazor, za to spartansky tabor ovladly vasne a zlost. Jozef Chovanec, tradicne vystupujici s vytribenou diplomacii, se tentokrat netajil: "Kdyz vam vezme vitezstvi nekdo jiny, tak to moc boli. Penalta to nebyla! Co si o tom mam myslet? K takovym situacim behem utkani doslo mnohokrat, ale nepiskaly se. Proste rozhodci nas popravil!" Bony Wilfried se dusoval: "Do souboje jsem sel telem." Slyset se nechal i Martin Zeman: "Byla to vymyslena penalta." A Roman Hubnik k tomu dodaval: "Kdyz jsem videl, jak rozhodci ukazuje na znacku pokutoveho kopu, neveril jsem tomu." V pohode byl pouze trener PSV Eindhoven Fred Rutten, ktery konstatoval: "Vzhledem k tomu, ze jsme dvakrat prohravali, musim byt s vysledkem spokojeny."
Kdyby Senkerik trefil
Slavia v Janove nesplnila sve zakladni predsevzeti spocivajici v tom, aby hned v uvodu neinkasovala. Uz ve 4. minute Zapater z primeho kopu technicky zatocil mic k prave tyci, k niz se brankar Vaniak nestacil premistit, takze si na nej jen sahl a skoncil v jeho siti. Kratce na to se vsak naopak pred golmanem Ameliou ocitl uplne sam Senkerik, ale levackou prestrelil! Pozdeji se nestastny Zdenek Senkerik sveroval: "Brankar mne zmensil uhel a ja nemel stesti. Byla to velka skoda." A jeste pred prestavkou se italsky celek radoval znovu. A opet nebyl bez viny uz temer devetatricetilety veteran Vaniak. Nevybehl na centr Tomovice, po nemz si Sculli nasel misto mezi slavistickymi obranci a pohodlne zvysil na 2:0. Po prestavce Prazane sice o neco pridali na aktivite, avsak nestacilo to ani na cestny uspech. Sance Hlouska, Makedonce Naumova i Jandy zustaly nepromenene.
Trener Karel Jarolim si posteskl: "Skoda, ze jsme hned na zacatku dostali rychly gol a ze svou sanci nevyuzil Senkerik. Za stavu 1:1 se zapas mohl vyvijet uplne jinak. Navic jsme nedokazali dotahnou do konce zadny z nasich brejku." Stoper Marek Suchy, po jehoz faulu padl prvni gol, se snazil vysvetlovat: "Mel jsem to na dlouhou nohu a myslim, ze jsem do souboje slapakem nesel. Chtel jsem souperi jen balon vypichnout, ale rozhodci to odpiskal. V kazdem pripade doplacime v evropskych poharech na to, ze mame spatne zacatky zapasu." Trener FC Janov Gian Piero Gasperini to vsak videl takto: "Byli jsme o hodne lepsi nez Slavia. Ukazala to i statistika v drzeni mice, ktera hovori procentualne pro nas pomerem 65:35. Na zaklade toho jsme meli dosahnout vyssiho vitezstvi nez jen 2:0...
JAROSLAV KIRCHNER, Praha

Navrat na hlavni stranu