Navrat na hlavni stranu

Petaosmdesatka Josefa Skvoreckeho
Nemyslim, ze je mnoho Cechu, kterym jmeno Josef Skvorecky nic nerika, i kdyz nutne nevedi, ze se narodil v Nachode 27. zari 1924. A skoro kazdy zna alespon jednu nebo dve z jeho knizek, knizek jako Zbabelci, Mirakl, Tankovy prapor, Pribeh inzenyra lidskych dusi nebo moje nejoblibenejsi, Prima sezona. Jestlize vetsina nejznamejsich Skvoreckeho knih zachycuje spolecnost, rozpolcenou ideologii, v okamziku prevratnych zmen, jeho literarni paleta je mnohem bohatsi. Prima sezona je citlivym portretem dozravani nejen Josefa Skvoreckeho, ale cele jeho generace. Stejny namet nachazime i v nekterych jeho prekladech (prekladal i poezii, na priklad T. S. Elliota a sam poezii psal); treba v jeho prekladu Hemingwayovy povidky Vojakuv domov (uryvek z prekladu, ktery jsem nasel v darku pritele z nejmilejsich, v pozoruhodne knize Jana Zabrany, Cely zivot, vybor z deniku 1948 - 1984): Byl by rad mel nejakou divku, ale nechtel stravit spoustu casu usilim dostat ji. Nechtel se zaplest do tech intrik a do te diplomacie. Nechtel, aby se musil nekomu dvorit. Nechtel uz vykladat zadne lzi. Za to to nestalo. Nechtel, aby z toho byly nejake nasledky. Chtel si zit bez nasledku...
Skvoreckeho slovo, at v jakekoliv forme, vyvolavalo obdiv jednech a nenavist jinych. O te nenavisti podava v Celem zivote svedectvi Jan Zabrana: Vecer (15. brezna 1975) Mluvil Errol (Josef Skvorecky, pozn. autora) z Hlasu Ameriky o Chesteru Himesovi. Cimz odepsal moznost to tady delat. Proc mi ale pak pred nekolika tydny poslal tu studii o nem s pripsanim, ze by se tady z neho melo neco prelozit. Vzdyt jsme tu prece patnact let zili v dennich potyckach s cenzurou, vi jak to bylo - nemuze nechapat, ze cokoli verejne spoji se svym jmenem, je tady automaticky odepsane, nemuze nevedet, ze na jeho jmeno je tu anatema, ze z knihoven byly vyrazeny nejen jeho knihy, ale desitky anglickych a americkych autoru jen proto, ze v nich byl jeho doslov, ba dokonce jen proto, ze na nich byl podepsan jako redaktor...
Zazniva-li v uvodnich Zabranovych slovech ton zklamani, jeho hodnoceni Skvoreckeho jako cloveka jinde v jeho knize je bezvyhradne obdivne (omlouvam se, jestli se nekoho dotkne jeho brutalni vyrazova vymluvnost): Jdou mi na nervy ti lidi, co vecne nadavaji na Errola. Pokolikate uz? Ja jsem s nim byl leta skoro denne, ja vim, co je zac, ja vim, co umi (pokud jde o psani). Oni na to dodnes neprisli. Ale tohle bylo v Praze vzdycky zvykem, zbabelci nadavali na ty, kteri se nebali - jednou kvuli tomu, jindy proti onomu. Nejvic nadavaji ti, co maji prdel zapecetenu kastany dnesniho, vcerejsiho a predvcerejsiho posrani a na ksichtech nosi dustojnost a slavnostni dulezitost cerstve podebraneho hemeroidu. Jen ja vim, co on je zac: nejcestnejsi, nejspolehlivejsi a nejnezistnejsi clovek, jakeho jsem v zivote poznal.
Jestli jsem sam obcas neco ve Skvoreckeho tvorbe postradal, byl to citovy rozmer. Mel jsem dojem, ze Skvorecky je intelektualni titan, v jehoz tvorbe (a zivote) pro cit mnoho mista nezbyva. Dosud si nejsem jisty jeho tvorbou, ale zahledl jsem ho alespon ve dvou situacich, ktere mne presvedcily, ze pokud jde o jeho zivot, jsem se mylil. Brzy po padu komunismu vysel v Ceskoslovensku seznam udajnych spolupracovniku s komunistickou policii. V seznamu bylo uvedeno take jmeno Zdeny Skvorecke. Seznam byl zalozen na zaznamech policie, ve vetsine pripadu bez jakychkoliv udaju o "kolaboraci". "Kolaborace" Zdeny Skvorecke spocivala v tom, ze se ji agenti policie snazili ziskat pro spolupraci (k niz nikdy nedoslo) v dobe, kdy jeji otec byl v exilu, jeji bratr ve vezeni a pozice manzela velmi nejista. Uverejneni seznamu dala male skupince individui prilezitost k sprostym utokum na Zdenu. Zdenu, ktera se zaslouzila o svobodnou ceskou literaturu, nejsilnejsi zbran exilu proti komunismu, jako sotva kdo jiny, tyto utoky malem zlomily. A tehdy jsem zahledl nekolik slov, adresovanych Zdene, jejichz autorem byl jeji manzel. V tech slovech bylo tolik nehy a oddanosti, ze mi vzala dech. A druha prihoda, ktera mi ukazala citovou tvar Josefa Skvoreckeho, byla jeho neskryvana nechut k lidem, kteri behem komunistickeho rezimu se starali ciste o sebe s legitimaci komunisticke strany v kapse a po padu komunismu se snazili vetrit - casto uspesne - na vedouci mista v demokratickych organizacich.
Josef Skvorecky (a jeho zena Zdena Salivarova - Skvorecka) neobohatili ceskou literaturu pouze vlastni tvorbou. Snad stejne velkym prinosem nasi literature je jejich nakladatelska cinnost. Dve nebo tri jina nakladatelstvi se v exilu vyznamne zaslouzila o vydavani knih nepoplatnych autoru. Ale nemyslim, ze nekdo by na tomto poli uprel prvenstvi 68 Publishers (Sixty-Eight Publishers), diteti obou (mozna trochu vic Zdeny, ktera vydavatelskou vasen zdedila po otci). Spolecnost 68 Publishers byla inkorporovana jako kanadska charitativni organizace v roce 1972. Cleny jeji spravni rady (jejichz funkce byla prevazne formalni) byli H. Gordon Skilling, Gleb Zekulin, Michal Schonberg (ktery dokoncuje Skvoreckeho zivotopis) a Josef Cermak. Nakladatelstvi vydalo pres 220 titulu (mnohe z nich propasovane z Ceskoslovenska, vetsina z nich by pravdepodobne jinak svetlo sveta nespatrilo), mezi nimi dila tak vyznamna jako Pameti Vaclava Cerneho, dilo tragickeho basnika Ivana Blatneho, verse Jaroslava Seiferta, knihy Bohumila Hrabala, Arnosta Lustiga, Vaclava Havla... Po skonceni sve cinnosti a zaplaceni minimalnich odmen, nakladatelstvi rozdelilo svuj majetek mezi krajanske noviny a organizace. Myslim si, ze prinos Josefa a Zdeny Skvoreckych - jejich vlastni tvorba i vydavatelska cinnost - neni pouze zalezitosti literatury. Jejich zivot a dilo jsou statecnym tazenim dvou lidi za pravdivejsi a poctivejsi svet.
Alespon kanadsti krajane take vedi, ze ucil anglickou literaturu na Torontske univerzite a ze je nositelem nekterych z nejvyznamnejsich vyznamenani, jako napriklad Gugenheim Fellow, Rad bileho lva (ktery obdrzel spolu se svoji pani Zdenou prave za jejich obrovske usili v Sixty-Eight Publishers), Rad Kanady, Cena generalniho guvernera Kanady za literaturu, The Neustadt International Prize for Litarature, cestne doktoraty atd. Nejcerstvejsi uznani mu bylo udeleno skupinou Open Book Group, iniciatorkou akce postaveni v Ottawe pamatniku obetem komunistickych rezimu, 23.srpna 2009 na setkani v Kroupove edenvaleskem aerodromu: Praha muzikalni, obraz Jiriho Kysera vyryty do kristalu Liborem a Lucii Furbacherovymi a ceska televize (darek k narozeninam?) zfilmovala jeho povidku Mala prazska Mata Hara.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu