Navrat na hlavni stranu

Konecne zase fotbal
Slovensko-Cesko 2:2
Pred utkanim Slovensko-Cesko, se spekulovalo, jak to bude, kdyz Cesi prohraji nebo vyhraji, ale nikdo si skoro nepripustil situaci, ze by se zapas mohl skoncit plichtou a skoncil se. Ten kdo videl zapas v televizi nebo pres internet, muze diskutovat o tom, jestli Cesi byli lepsi nebo jestli se utkani skoncilo po zasluze nerozhodne anebo jestli Slovensko melo blize k vitezstvi. Skutecnosti je, ze Slovensko ma po sobote postup neuveritelne blizko, zatimco pred Ceskou republiku je na cesta na do Jihoafricke republiky na Mistrovstvi sveta trnita a dokonce si Cesi ani stredecni zapas proti San Marinu nemohou dovolit vypustit, protoze o barazi muze rozhodovat i skore. Spatna zprava: Cesi musi vyhrat tri zbyvajici zapasy. Dobra zprava vsechna tri utkani hraji doma.
Trener Ivan Hasek poslal do utkani trochu prekvapivou sestavu. Nenastoupil stale jeste ne zcela zdravy Rosicky, ale v utoku se objevil Koller, jenze bez Barose. V druhem polocase hral zase Baros bez Kollera. Nutno rici, ze druha varianta byla lepsi a obzvlaste po prichodu Necida, mel cesky utok nekolik sanci. Dobre hral i Daniel Pudil, ktery vstrelil prvni ceskou branku, ale to bylo uz za stavu 0:1.
Uvod utkani patril hracum v cervenych dresech a jiz v 2. minute musel Mucha vytahovat Plasiluv trestny kop. Cesky utok byl o poznani lepsi nez obrana, ktere delal nejvetsi problemy syn trenera Weisse. Durazny byl i Holosko s jehoz strelou mel v prvni polocase praci brankar Cech.
Jestlize fotbliste obou tymu predvadeli v prvni petactyricetiminutovce dobry fotbal, pak v druhem polocase to byl skutecne koncert. Po hodine hry,pronikl Weiss nahral Vittekovi, na jeho centr Jankulowski nedoskocil, mic se dostal k Sestakovi a Cech nemel sanci. O sest minut pozdeji prisla nejhezci akce utkani. Necid pronikl po prave strane, nahral, Steinerovi ten prodlouzil na volneho Pudila a bylo to 1:1. Rozhodujici mohla byt 72. minuta, kdy Plasil chyboval pred sestnactkou a vzapeti zbytecne fauloval. Narizenou penaltu promenil Hamsik, i kdyz Cech vystihl smer jeho strely. Mlady fotbalista se radoval tak divoce, ze v zapeti dostal zlutou kartu a po zbytecnem faulu o tri minuty pozdeji musel pod sprchy. Drtivy napor Cechu v zaveru po Plasilove trestnem kopu, ktery Durica pouze prizvedl, zuzitkoval hlavou Milan Baros pet minut pred koncem. Jelikoz Polsko hralo doma nerozhodne se Severnim Irskem 1:1 maji vsechny tymy s vyjimkou San Marina v 3. skupine sanci na postup.
Slovensko: Mucha ­ Pekarik, Skrtel, Durica, Zabavnik ­ Strba -Holosko (87. Jendrisek), Weiss (74. Sapara), Hamsik, Sestak (82. M. Cech) ­ Vittek.
Cesko: P. Cech ­ Grygera, Sivok, Kadlec, Jankulovski ­ Hübschman ­ Stajner (83. Sverkos), Jarolim (65. Necid), Plasil, Pudil ­ Koller (55. Baros).

Stredecni vysledky: CR-San Marino 7:0, Severni Irsko-Slovensko 0:2 a Slovinsko-Polsko 3:0-
abe

***
Evropska liga: Pouze Sparta s Slavia postupuji
Liberec senzacne vyrazen. Stejny osud postihl i Teplice s Olomouci a vsechny slovenske tymy.

Po vitezstvi 3:0 na domacim hristi nad Crvenou Zvezdou Belehrad, v odvete Slavia prohravala v polocase uz 0:2 a vse nasvedcovalo tomu, ze to bude drama, prestoze obe branky byly velice sporne; prvni z penalty, druha po neprimem kopu, kdy brankar Vaniak drzel prilis dlouho mic. Stanislav Vlcek vsak brankou v 63. minute, uklidnil muzstvo a i pres prohru 1:2, Slavia postoupila.
Olomouc, ktera vyradila vitezstvim ve Skotsku 5:1 a doma 3:0 Aberdeen, si tentokrat nedokazala poradit s Evertonem a po prohre 0:4, doma remizovala jen 1:1 a v Evropske lize konci. Konci i Teplice, kterym se stala osudna branka v posledni minute s izraelskym Tel Avivem diky ktere prohraly doma 1:2. a v Izraeli hraly jen nerozhodne 1:1.
Postoupila Sparta, ktera vyhrala dvema brankami Wilfrieda v Mariboru a stejny hrac skoroval i v Praze, kde Sparta rovnez vyhrala 1:0.
Musime se omluvit, protoze jsme minule uvedli, ze zcela jisty ma postup Liberec, ktery vedl tri minuty pred koncem utkani v Bukuresti nad Dinamem 2:0. Do hriste vnikli domaci divaci, utkani bylo predcasne ukonceno a zapas skoncil kontumaci 3:0 pro Liberec. O tom, ze zapas je rozhodnut, jsme byli presvedceni nejen my a domaci fotbaliste, kteri nastoupili k utkani s neuveritelnou laxnosti, ale i hoste, kteri prijeli do Liberce s "beckem". To vsak udelalo zazrak a v normalnim case Liberec prohral 0:3. A jelikoz ani v prodlouzeni branka nepadla, rozhodla az desata serie penalt, kterou Liberec nepromenil a prohral v rozstrelu 8:9.
Slovensky fotbal prozival euforii pote, co posledni Kosice dokazaly ve 4. predkole Evropske ligy remizovat s italskym favoritem AS Rim 3:3. Hlavnim hrdinou byl utocnik Jan Novak, ktery k remize prispel dvema goly a pripoutal na sebe pozornost tymu ze zapadnich lig. V odvete se zazrak nekonal, i kdyz Jan Novak opet skoroval. Kosice prohraly v Italii 1:7.
V prvnim utkani se darilo i Ziline, ktera uhrala na hristi Partizanu Belehrad slibnou remizu 1:1, doma vsak prohrala 0:2.
Neuspel ani Slovan, ktery propadl nejen v Lize mistru, ale i tentokrat v Evropske lize, po prohre 0:5 v Amsterodamu a v Bratislave 1:2 s Ajaxem.
Slavia se utka v Evropske lize ve skupine "B" s Janovem. Prvni utkani sehraje venku 17. zari. Dale Lille a Valencii.
Sparta ma ve skupine "K" ponekud lehci, ale mene atraktivni soupere. Prvni zapas hraje rovnez 17. zari doma s Eindhovenem, nasleduji FC Kodan a rumunska Kluz.
***
Gambrinus liga
V 6. kole ziskali necekane tri body vrsovicti Bohemians vitezstvim v Mlade Boleslavi, prestoze meli domaci po cely zapas prevahu. Viteznou branku vstrelil v ctvrte minute nastaveni Stohanzel. I strizkovsti Bohemians ziskali prvni tri body vitezstvim 2:1 nad Libercem, ktery neuveritelne prisel o ligu mistru prohrou doma s Dinamem Bukurest 0:3. Neuveritelne veci se dely i v Plzni, kde domaci zvitezili ve Struncovych sadech nad Kladnem 1:0 vlastni brankou kladenskeho Strnada. Budejovice prohraly s ostravskym Banikem 1:2. Prekvapive se nedarilo vedoucimu Jablonci a doma pouze remizoval s Pribrami 0:0. Sparta sice vedla v Olomouci brankou Hubnika, ale Ordos v 73. minute vyrovnal na 1:1. Darilo se Teplicim v Brne, ktere dokazaly diky Jihoslovanum Merzicovi a Mahmutovicovi a brance Marese v 89. minute zvitezit v Kralove Poli 3:2. V pondelni dohravce pak Slavia udolala Slovacko 3:0. Vedouci branku vstrelil tesne pred prestavkou Senkerik, v uvodu druheho polocasu Celustka protlacil mic z leve strany na 2:0 a jako autor treti branky byl oznacen hostujici Kuban, ktery dopravil mic spolu s Hlouskem do vlastni branky. Slavia tak postoupila v tabulce na treti misto.
***

Corgon liga
8. kolo (29. -30. 8. 2009):
Senica-Banska Bystrica 2:2, Trnava-Petrzalka 2:0. Slovan-Dubnica 1:1, Zilina-Presov 1:0, Kosice-Ruzomberok 3:1, Nitra-Dunajska Streda 2:0.

Navrat na hlavni stranu