Navrat na hlavni stranu

Nokturna
Nokturna vstupuji do devate sezony. Po sedmi letech v restauraci Praha se Nokturna prestehovala do kostela sv. Vaclava. Nedele v 17 hodin (vetsina koncertu) se zda byt idealnim casem pro navstevu jednoho z osmi koncertu, ktere nam nadchazejici sezona prinasi. 13. zari 2009 privitame vynikajici solisty Kosicke statni opery Tatianu Palovcikovou s tenorem Jaroslavem Dvorskym, kteri prednesou vyber z ceskych, slovenskych a svetovych oper. Za doprovodu Marty Laurincove bude nedelni odpoledne rozhodne vrcholnym kulturnim zazitkem. Letosni sezona pokracuje recitalem Felixe Slovacka znameho spise jako jazzovy klarinetista a saxofonista, ktery za doprovodu pianisty Borise Krajneho zahraje vrcholne skladby repertoaru jak klasickeho tak jazzoveho.
Dalsi klasicke koncerty predvede slavne Panochovo kvarteto z Prahy (10. unora 2009) a mlada nadejna pianistka Karolina Kubalkova v solovem recitalu v breznu. Dve jazzova odpoledne (soubory Jirky Gorssmana a Drew Jurecky) doplni serii koncertu Nokturen v letosni sezone.
Za zvlastni zminku stoji listopadovy orchestralni koncert - nikoliv v kostele sv. Vaclava, ale v Torontskem centru pro umeni v North Yorku, ktery je poradan k dvacatemu vyroci zhrouceni komunismu v Evrope, padu Berlinske zdi a pocatku sametove revoluce. Orchestr Torontske filharmonie pod vedenim dirigenta Kerryho Strattona predvede slavne dilo Antonina Dvoraka Stabat Mater a Suchonovu Baladu pro orchestr. Po lonskem velkem uspechu Smetanovy Me vlasti k ctyricatemu vyroci Prazskeho jara bude tento koncert ojedinelou prilezitosti vzpomenout na vyznamnou udalost pred dvaceti lety.
Mozna, ze by se patrilo dat na program devatou symfonii Beethovenovu, ale tu hral orchestr pred rokem a pak, Dvorak je specificky cesky a i kdyz slo o udalost celosvetovou, prece jen ten Dvorak pro nas Cechy je uzasna hudba a prilezitost, jak oslavit toto dulezite vyroci. Dvorakova Stabat Mater neni jen hudbou liturgickou, ale prosvita z ni s optimismus zivota a hraje se pri vyznamnych vyrocich a pri zacatcich ci koncich ruznych festivalu. V Kanade to bude jediny koncert pripominajici udalost pred dvaceti lety - pad komunismu.
Predplatitele Nokturen maji tento koncert zahrnuty v predplatnem, coz je vyhoda, protoze nebudou muset shanet listky (za vyssi ceny) a maji zajistena mista jiz nyni. Proto, milovnici hudby, mate sanci si jeste predplatit Nokturna za neuveritelne nizkou cenu $ 155 na vsech osm koncertu, vcetne orchestralniho koncertu Stabat Mater v listopadu.
Informace www.nocturnesinthecity.com anebo na telefonnim cisle: 905/232-3092.
Podporte ceske a slovenske umelce, ceskou kulturu v Kanade a stante se predplatiteli Nokturen! Nebudete zklamani.
Milos Krajny


 

Navrat na hlavni stranu