Navrat na hlavni stranu

Slavia ani Sparta si Ligu mistru nezahraji
Proc se to pet nepodarilo
?
Uz druhym rokem za sebou bude cesky fotbal chybet v nejprestiznejsi klubove soutezi Lize mistru. A dokonce ani jedno ze dvou muzstev, ktera se o ucast pokousela v kvalifikace se nedokazalo probojovat ani do jejiho zaverecneho predkola. Oba nejpopularnejsi ceske tymy z Prahy, uradujici mistr Slavia i vicemistr Sparta, vypadly uz ve tretim predkole, trebaze sve partie po prvnich zapasech mely velmi nadejne rozehrane. Zatimco Sparte stal v ceste bohaty recky klub Panathinaikos Ateny, souperem Slavie byl mezinarodne zcela neznamy Sheriff Tiraspol z jihovychodniho Moldavska.
Bez Repky to neslo
Sparta zacala domaci vyhrou na Letne 3:1, ale predevsim necekane vybornym vykonem na hranici svych moznosti, k nemuz prispela predevsim vysoce organizovana hra ve vsech radach. Po pulhodine vedla goly Holendy a Vacka 2:0 a rovnez vyresila kriticke situace pred svou brankou, pro niz znamenal nejvetsi nebezpeci slavny francouzsky kanonyr Cisse, ktery se v lete stal hlavni posilou Panathinaikosu. Po hrube chybe Huska doslova v posledni chvili zachranil petatricetilety veteran Repka, ktery na postu stopera v tomto utkani podal jeden ze svych zivotnich vykonu! A o neco pozdeji se Cisse dokonce neprosadil ani z pokutoveho kopu, ktery mu zneskodnil bravurne chytajici brankar Blazek. Po zmene stran sice snizil Salpigidis, ovsem konecnou podobu vysledku dal ctyri minuty pred koncem stridajici Kalouda. Presto trener Sparty Jozef Chovanec zustal obema nohami na zemi: "K potupu mame jeste daleko. Pred odvetou bude moc dulezita mentalni priprava vsech hracu."
A to jeste netusil, co vsechno bude nasledovat. Zdravotni stav utocnika Holendy, ktery se v prazskem utkani zranil, ho do Aten uz nepustil. Ale bylo jeste hure... V zaveru nasledneho ligoveho derby Sparty s Bohemians 1905, ktere skoncilo prekvapivou bezgolovou remizou, bohuzel doslo i na Repku. Na prvni pohled zcela nevinna srazka s protihracem Nesporem znamenala neprijemne zraneni Repky, ktere i jemu zabranilo nastoupit do odvetneho stretnuti. V pripade Tomase Repky to vsak bylo jeste citelnejsi, protoze jeho momentalni forma byla opravdu vynikajici.
V atenskem kotli pred petapadesati tisici divaky cekalo Spartu peklo. Predevsim nizozemsky trener Panathinaikosu Henk ten Cate byl pod obrovskym tlakem. Po prohre 1:3 na prazske Letne prohlasil: "Horsi uz to nemohlo byt." A nyni se pod nim hodne kyvala trenerska zidle. Sve sverence doslova hnal do utoku a pretizena spartanska obrana odvracela jednu nebezpecnou akci soupere za druhou. Kdyz uz se zdalo, ze prvni polocas Sparta prezije bez pohromy, tesne pred prestavkou uderil hlavou Sarriegi. A po zmene stran napor soupere jeste silil a prazska defenziva se propadala. Druhy gol pridal Katsuranis po prihravce Salpingidise a prave Salpingidis v predposledni minute zvysil na konecnych 3:0 pro Panathinaikos. Naopak Sparta se v utocne fazi nedostala temer k nicemu. Avsak s jedinou vyjimkou. Nedlouho pred koncem se ve vapne soupere odrazil mic k noze opet stridajiciho Kaloudy, ale tomu se nepodarilo zopakovat uspesnou trefu z Prahy a tentokrat z vylozene sance vystrelil vedle! Nutno zduraznit, ze to bylo jeste za stavu 0:2 a vstrelena branka by byvala znamenala spartansky postup!
Takze trener Chovanec mohl jen smutne konstatovat: "Zapas se nepovedl predevsim nasi zaloze. Ztraceli jsme hodne micu ani vpredu jsme se neprosadili. Ovsem nejvic nam chybel Repka. Kdyby byl na hristi, obrana by klicove situace resila jinak." A to je pravda. Tah s rakouskym stoperem Niklasem Hohenederem, ktery misto Repky ve stredu spartanskych zadnich rad nastoupil po boku Romana Hubnika, se nezdaril. Po jeho chybach padly prvni dva goly do spartanske site.
Kolaps v Edenu
Obhajce mistrovskeho titulu Slavia sice domaci ligovou sezonu zacala spatne (remizou v Edenu s Mladou Boleslavi 1:1 a prohrou v Brne 0:2), avsak z Moldavska si privezla velmi nadejny nerozhodny vysledek 0:0. Problemu vsak resila jeste vic nez Sparta. Potom co se uvodni ligovy souboj nevydaril zkusenemu brankari Vaniakovi, trener Karel Jarolim dal mezi tremi tycemi prednost teprve jednadvacetiletemu Hanusovi, ktery jeste na jare chytal za slavisticky B - tym! K toku navic Jarolima donutila velmi paradoxni situace. Jako predpokladana posila do Slavie sice prisel lotyssky reprezentacni brankar Romanovs, ale nedlouho pred zahajenim kvalifikace Ligy mistru vedeni slavistickeho klubu prislo na to, ze z minulosti ma v evropskych soutezi trest a nastoupit nemuze! A hlavne Slavia v lete udelala velke zmeny. Objevilo se v ni dvanact novych hracu, z nichz sest nebo sedm ma figurovat v zakladni sestave. A to je pro sehrani takoveho muzstva poradne sousto.
Nicmene do prazske odvety se Sherifem Tiraspol vyrukvala Slavia aktivne a cele utkani si udrzovala herni prevahu. Vlcka v utoku doplnoval na levem kridle Hlousek, ktery v predchozich zapasech zastaval roli leveho obrance a byl to on, ktery se postaral o slavisticke vedeni. Odvazne si lehl do krizne strely Vomacky a temer ze zeme hlavou skoroval. To bylo po ctvrthodine a ani potom se obraz hry nemenil. Moldavsky celek byl prakticky bezzubi a jeho dva cerni utocnici Balima s Diedhiouem se nedostali k nicemu. Jenze ani Slavia krome vytrvaleho tlaku se do vylozenych prilezitosti uz nedostavala.
Kdyz vsak do konce utkani zbyvalo necelych deset minut, trener soupere Leonid Kutcuk zavelel svym sverencum k ofenzive. I kdyz sam po roztrzce u postranni cary byl italskym rozhodcim Rocchim vykazan na tribunu. I tak ovsem temer ctrnact tisic divaku v hledisti prekrasneho stadionu v Edenu se chystalo na oslavu potupu do ctvrteho predkola. Avsak na jeho plose si hraci v cervenobilych dresech zahravali s ohnem. Kdyz ubehlo devadesat minut, Rocchi nastavil dalsi ctyri a snad mozna uz ve chvilich, kdy se chystal na svuj dlouhy zaverecny hvizd, domaci obranou zcela zapomenuty Nadson vyrovnal na 1:1. A protoze pri stejnem pomeru bodu i branek, se v techto soutezich gol dosazeny na pude soupere nasobi dvakrat, postupoval Tiraspol!
V kazdem pripade se experti shodli na tom, ze snadnejsiho soupere Slavia snad uz mit nemohla! A ihned velka vlna kritika zasahla trenera Karla Jarolima, ktery v uplynulych dvou sezonach privedl tym k mistrovskemu titul a jeste nedavno byl hlavnim kandidatem na funkci trenera reprezentacniho celku Ceske republiky, kterou vsak odmitl. Jarolim ted musi celit namitkam, proc v kadru doslo k tak velkemu mnozstvi zmen a nebo proc dal v lete vypoved byvalemu kapitanovi a zkusenemu stoperovi Eriku Brabcovi? Mimochodem v obou zapasech proti Tiraspolu ho na lavicce musel zastupovat jeho asistent Petr Vrabec, protoze si odpykaval trest z lonskeho stretnuti v poharu UEFA s Hamburgerem SV. A urcite i to se v zaverecnych minutach projevilo.
Jen Evropska liga
A tak pred ceskym klubovych fotbalem stoji uz jen snaha postoupit alespon do Evropske ligy, ktera se letos v nove podobe stane pokracovatelem predchoziho Poharu UEFA. V jejim ctvrtem predkole se krome o to krome Slavie a Sparty budou pokouset i Olomouc, Liberec a Teplice... Kolik jich z teto petky postoupi?
JAROSLAV KIRCHNER, Praha

 

Navrat na hlavni stranu