Navrat na hlavni stranu

Na kalendar mrknu - co slavime v srpnu?
Muj kumpan Zdenek je neustupny v tom, ze kdo neslavi dobre veci, ten ani nema narok mluvit o spatnych; trapi sve zname pozadovanim dobrych zprav, aby mohli spitnou ty zle.
Slysel jsem tu vetu od Zdenka stokrat: "Kdyz nemas dobrou zpravu - mlc! Tech spatnych ma kdekdo trinact do tuctu."
Kdyz mne pozadal vcera, abychom se sesli u sudburskeho pomniku padlych vojaku a polozili tam kyticku, zblebtnul jsem, ze je jedenacteho a ne 21.srpna.
"Nevadi," rekl, a opakoval, at jsem tam v deset rano.
Zdenka mam rad, a vzdoruji mu zridka, koupil jsem par karafiatu a sel na schuzku. Pamatnik sudburskych padlych je misto, kam chodime vzdy na vyroci panceroveho srpna 68.
Je to misto pietni, kde jsou na mramorovych deskach vytesana jmena vsech padlych ze Sudbury ve valkach, ve kterych kanadsti vojaci bojovali. Take tam je kotva na podstavci a zvon z lodi, ktera valcila v prvni svetove valce. Nemaje v Sudbury misto pietnejsi, klademe kytici tam, abychom srpen 68 nezapomneli.
Zdenek uz cekal, a prvni otazka byla: "Co slavime 11. srpna?"
"Pancerovou invazi do Ceskoslovenska o deset dnu drive," rekl jsem snazive.
"Kdepak, hochu," rekl Zdenek, vzdy mne nazyva hochu, kdyz mne s radosti poucuje, "dnes slavime dvacet let od polskeho prohlaseni v Sejmu, ze bratrska okupace Ceskoslovenska byla historicka hanba a Sejm se od podilu na teto ostude timto prohlasenim distancoval. Zvlaste proto, ze uz v srpnu 1989 se stal Mazowiecki prvnim ministerskym predsedou ve vychodnim bloku, ktery nebyl komunistou."
"To jsem nevedel, rekl jsem ponizene," a optal se Zdenka odkud to vi, protoze ja to nevim?
Stali jsme pred kotvou vyssi nez chlap, polozili jsme kytku karafiatu na podstavec a minutu tam postali v jakemsi pokornem rozjimani o vecech historickych.
Pak jsme si sedli opodal na lavicku a Zdenek vytahnul z kapsy balicek a podal mi ho se slovy: "Uz druhy tyden vecer co vecer sleduji dokumentarni serial CNN nazvany Studena valka. Mozna si vzpominas, natocili to a vysilali na pokracovani o nedelich v roce 1999?"
Vzpominam, rekl jsem nejiste, a Zdenek rekl, ze dostal celou serii na DVD k narozeninam, a ze mu to pripada tak fascinujici a vytecne, ze mi udelal kopii, abych to mel taky.
Vzal jsem balicek, podekoval a divaje se na mramor pomniku vsem padlym Sudburanum, optal jsem se: "Proc se ten dokumentarni serial nereprizoval v televizi?"
Zdenek se zasklebil jako vymluvny signal, co si mysli o producentech v televizi a rekl: "Prave proto jsem ti udelal kopii cele serie Studene valky, aby sis to mohl reprizovat kolikrat chces; a Evu to urcite bude taky zajimat, ona ma lepsi rozum nez mas ty."
"Proc mi takove veci rikas?" zlostil jsem se, a Zdenek rekl, protoze Eve zavolam, ze jsem ti ten serial dal, a ona se uz postara, aby se na to hned koukalo a nepolozil jsi to do vyhnivaci kupky."
A hned vytahnul z kapsy telefon a zavolal Eve, ze ji dnes prinesu skvostne prekvapeni.
Eva medle po obede strcila prvni disk do prehravace, jen aby zjistila, ze kopie funguje, to rekla, protoze se za denniho svitu nikdy na televizni obrazovku nedivame. A zacal prvni dil a dobre predsevzeti nedivat se za denniho svetla na obrazovku bylo zapomenuto a sledovali jsme prvni dil uvadejici povalecnou situaci a nastup do ctyricetilete studene valky mezi komunistickou diktaturou a svobodnym Zapadem.
Po prvnim dilu jsem rekl, ze to musim zapsat zacerstva, vzdyt je tento rok dvacate vyroci konce studene valky a zaniku komunistickeho systemu... Tak to slavime divanim na historii studene valky ve ctyriadvaceti pokracovanich. Ledva se setmi - podivame se na druhy dil.
Anebo jeste pred veceri, rekla Eva, ktera je chytrejsi nez ja a dovede takove veci ocenit.
Ross Firla - Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu