Navrat na hlavni stranu

Bohuslav Martinu: Vynaseni smrti

Ctyri letni zastaveni
Zastaveni prvni

Kdyz jsem byl mladsi, obcas se mi stalo, ze jsem sahl po knizce, kterou jsem jiz davno predtim precetl a zacal ji cist nekde od prostredku a musel jsem ji docist. Cim jsem starsi, tim je mene casu, ale v minulych dnech jsem se chtel kouknout jen na kousek Antonioniho filmu Zvetsenina. Zajimalo mne, jak bude film vypadat na DVD. Jenze jakmile se film objevil na obrazovce, uz jsem od nej neodtrhl oci a musel ho sledovat az do konce. Jedna se o nejvetsi filmovou roli herce Davida Hemmingse, ktery zemrel na infarkt v 62 letech v roce 2003 pri nataceni v Rumunsku. Byl zaroven vynikajicim hudebnikem a dokonce spolupracoval i s takovymi hvezdami jako byla Marlene Dietrich, David Bowie a s nekterymi cleny skupiny the Byrds.
Antonioni si zvolil pro svuj film pribeh fotografa, ktery vlastne nevi co se sebou a se svym talentem a ktery si zaroven neuvedomuje svoji osamelost. Vic nez lidmi je fascinovan vecmi. Treba i bezcennymi kramy ve vetesnictvi jako je vrtule od letadla. Fotografuje intuitivne, tam kde tusi, ze by se mohlo neco neobvykleho stat, at je to fotografie holuba na ulici anebo neobvykly par v parku. Nema rad naaranzovane komercni fotografie.
Snad nejsilnejsim momentem filmu je okamzik, kdy k nemu prijdou dve divky (jednou z nich je francouzska herecka Jean Birkin) a dochazi k eroticke scene. Ve stejny okamzik vsak spatri na stene zvetseninu fotografie, ktera odhaluje vrazdu. Tento existencialni zazitek je silnejsi nez vsechny freudovske teorie. Eroticky zazitek se odklada: "Tomorrow!" Silnejsi je touha po sdeleni.
Zbytek filmu je hledanim osameleho cloveka, hledanim partnera, hledanim pochopeni, hledanim nekoho, komu by se bylo mozne sverit, ale takovy clovek neexistuje. Zustava jen samota, ktera je obcas narusena hudbou v nocnim klubu, kdy dochazi k chvilkove komunikaci pri hudbe skupiny The Yarbirds. Kytarista pri svem vystoupeni rozbiji kytaru. Publikum s nim komunikuje. Divaci se vrhaji po zbytcich hudebniho nastroje. Hemmings je v teto honbe za fetysemi nejlepsi a i tentokrat zvitezi, ale ve stejnem okamziku si uvedomi, ze veci jsou bez vztahu k udalosti bezcenne.
Kdyz vyjde na ulici, zahodi zbytek kytary a chodec, ktery si nastroje vsimne si ho prohledne a ponecha ho opet lezet na chodniku.
V zaveru filmu se fotograf vrati do parku. Mrtvola je odstranena. Vrazda se nestala. Pribeh, ktery se mu stal je neskutecny, neviditelny, nepolapitelny jako tenisovy micek, s kterym skupina mimu hraje na tenisovych kurtech. Tento prorocky film byl natocen v roce 1966.
Nedavno do Toronta prijela skupina mladych lidi sbirat materialy o emigraci. Kdyz jsem se jich zeptal, jestli nechteji vedet neco o dobe normalizace, odpovedeli, ze je zajima emigrace pred rokem 1968. Svet, ktery zde byl pred padesati lety je natolik vzdaleny, ze stoji za to, aby se jim zabyvali. Svet pred ctvrt stoletim je neco jako neviditelny tenisovy micek, ktery stale poletuje mezi lidmi, ovlada je, oni podle nej reaguji, ale je obtizne ho zachytit. Je obtizne ho zvednout ze zeme a hodit ho zpatky na tenisovy kurt.
Do jake miry hovori Zvetsenina k mladym lidem, kteri znaji uz jen digitalni fotoaparaty v dobe, kdy tisice fotek nedela pouze excentricky fotograf, ale kazdy turista ve veku od peti do devadesati let a na digitalni obrazovce si snimky muze zvetsit, jak chce. Problemem je, ze nase oko jiz ztratilo citlivost videt detaily, ktere odhaluji pro zivot dulezite skutecnosti.
***

Soubor Rolnicka
Zastaveni druhe

O souboru Rolnicka jsem nikdy pred koncertem v kostele sv. Vaclava nic neslysel, coz neni chybou tohoto souboru. Kdyz jsem prisel minule utery na koncert tohoto souboru, prekvapilo mne jak je velky a ze se jedna jak o deti, ktere zacaly nedavno chodit do skoly, tak i o ty, ktere uz se skolni dochazkou zrejme skoncily. Nejen to, ale ze prevladala devcata, zatimco chlapcu bylo asi jen pet. Dalsim prekvapenim byl rozmanity repertoar. Krome klasiky jako byl Dvorak a Smetana se mi libila Lesni studanka, kterou zhudebnil na text J. V. Sladka J. B. Foerster. Skutecne s radosti deti provedly Vynaseni smrti od Bohuslava Martinu. Pri tom byl citit stesk tohoto exulanta po Vysocine a po okoli Policky.
Z klasiky zaznelo i skvele Boycovo Alleluja. Pri Gershwinove Summertime, jsem si vzpomnel na mladeho Vladimira Misika a musim priznat, ze se mi to libilo stejne jako pred ctyriceti lety. Asi je to nadcasove, stejne jako spiritual Swing Low Sweet Chariot, ktery se stal v roce 2003 hymnou anglickych ragbistu. Skoda jen, ze pro solovy zpev nezbylo vice mista. Zato zbyl cas na tanec a na hudebni nastroje, ktere deti rovnez perfektne ovladaly.
Asi osmdesat posluchacu v kostele svateho Vaclava videlo skupinu deti, ktere maji rady hudbu. Mozna, ze z nich vyrostou takove hvezdy jako je Eva Pilarova, ktera snad take zacinala v podobnem sboru, aspon jsem to kdysi cetl na nejakem jejim elpicku.
Krome farnosti sv. Vaclava, ktera poskytla zdarma mistnost, je nutne podekovat i clenkam torontske odbocky CSSK Radmile Locherove a Barunce Sherriffove, ktere tento zazitek pripravily.


***
Zastaveni treti
Tento tyden zacala fotbalova liga. V sobotnim utkani Slavia-Mlada Boleslav nejlepsi hrac na hristi Jaroslav Cerny za stavu 0:1 v 78. minute upadl. Nasledoval primy kop, z ktereho Marek Jarolim vyrovnal. Z televizniho zaberu nebylo videt, jestli to byl faul nebo nebyl. Po zapase, kdyz Jaroslav Cerny prebiral cenu za nejlepsiho hrace utkani, se ho televizni reporter na to zeptal. Po chvilce vahani dostal nasledujici odpoved: "Myslim, ze vsichni videli, ze jsem upadl sam. Nebudu prece rikat, ze me ten hrac fauloval, kdyz to zadny faul nebyl."
Udalost, ktera budi rozpaky. Byly doby, kdy brankari sportovne priznali tecovany mic, ale jiz dlouho jsem takove gesto nevidel. Jaroslav Cerny se mohl z podobne otazky velice lehce vykroutit slovy: "No comments!" Nebo oblibenym: "Videli jste sami!" Jako fotbalista si zkomplikoval zivot. Ted, kdyz mu treba i prerazi nekdo nohu, tak to rozhodci pro jistotu nepiskne.
Jiste nebylo to fair-play. Filmovat se nema, ale copak neslysime od televiznich komentatoru vyroky jako takticky faul, ci mel ho zastavit i za cenu cervene karty, vzdyt chybelo jiz jen pul minuty do konce zapasu.
Na druhou stranu, ktery fotbalista nebo hokejista nikdy nic nenafilmoval, at hodi kamenem, ale je jen par z nich, kteri se k tomu dokazali priznat a nejhorsi lhari jsou ti, kteri svym vlastnim vymyslum uveri. Skutecnou tragedii by bylo, kdyby Jaroslav Cerny uveril tomu, ze byl faulovan a pak to obhajoval. Urcite by mu to prineslo mene problemu. Na druhou stranu udelal krok k tomu, aby mel povest cloveka, ktery nelze a takovych lidi je dnes jako safranu.
***
Zastaveni ctvrte
Pred casem kazal v Ceskoslovenskem baptistickem kostele farar Edmund Bauer. Podstatou jeho kazani bylo, ze Ukrizovani bylo jedinecnou historickou udalosti, ktera se nikdy neopakuje. Vsechny pokusy o reprizu, ruzne pasijove hry jsou pohanstvim, ktere nas odvadi od skutecnosti vzkriseni. Vzpomnel jsem si na knihu Nikose Kazantzakise Kristus znovu ukrizovany. Podle teto knihy slozil i Bohuslav Martinu Recke pasije.
Jedna se beze sporu o vynikajici umelecka dila, ale Bohuslav Martinu narozdil od literarni predlohy se vyhnul tomu, ze se jednalo o opakovani historicke skutecnosti. Nejde o znovu ukrizovani, ale jde o jiny samostatny pribeh. Nedavno jsem o tom hovoril s jednim znamym a musel jsem mu dat za pravdu. Asi bychom i my meli pouzivat u pomniku na Masaryktownu presnejsiho oznaceni Pomnik obetem komunismu, misto nazvu Znovuukrizovany.

Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu