Navrat na hlavni stranu

Katolicky kostel a hrbitov

Vysocina a stret civilizaci
Modni souslovi "stret civilizaci" v nas vyvolava predstavu konfliktu krestanskeho a islamskeho sveta, pripomina soucasnou valku s terorismem, pripadne odkazuje na slavnou Huntingtonovu knihu tehoz jmena. Nicmene ani samotny krestansky svet nebyl stretu "civilizaci" usetren. Mnohalete boje mezi katoliky a protestanty jsou toho vymluvnym svedectvim.
V ceskych pomerech je jednim z pozustatku tohoto urputneho zapasu o podobu krestanske civilizace zapadle mestecko na hranici Cech a Moravy Jimramov. Predkove dnesnich obyvatel tohoto sidla na soutoku Svratky a Frysavky ve vychodni casti Vysociny, v soucasnosti s necelymi dvanacti stovkami usedliku, by mohli vypravet. Bohuzel z osobnich svedectvi se dochovaly jen stripky. Ale i z toho, o cem zde vypovidaji kamenni pametnici starych casu lze ledacos odvodit.
Predne, obec je i v tomto ateistickem veku jakoby rozdelena ve dvi. Proti sobe se vzpinaji v "bojovne" poze dva kostely, katolicky a evangelicky. Ten druhy s dodatecne pristavenou vezi, pote, co tolerance establismentu zase o kousek pokrocila. Prostor mezi nimi vyplnuje rozsahly hrbitov rozdeleny nesmiritelne na dve casti. Rozeznate je snadno. Krome blizsi orientace k tomu svemu kostelu maji nahrobky i jasne prislusnostni symboly: vyvzdorovany kalich nebo tradicni kriz. Vse podle hesla "Ani smrt nas nespoji".
Rivalitu dvou svetu odrazeji i pametni desky na namesti. Tak tu natrefime na rodny dum Jana Karafiata, evangelickeho farare a autora proslulych Broucku, stejne jako na, o kousek dal, pametni desku zdejsiho rodaka Karla Slavicka, jezuitskeho misionare, jenz svoji zivotni pout ukoncil v daleke Cine.
Radu pomniku "stretu civilizaci" nalezneme i v okoli. V nedalekych Dankovicich jde o tolerancni kostelik v takrka autenticke podobe: bez veze a se vstupem odvracenym od vesnice, jak narizovaly tehdejsi vrchnostenske regule. V blizkem Sneznem se zase nachazi primo pamatnik ceske reformace, a to se sochou TGM. Mimochodem, ta byla jednou z mala, jez preckala bez uhony komunistickou normalizaci.
Vubec, tento region je oblasti znovuvzkriseni evangelicke viry a cirkve. A to po staletich promyslene a dukladne rekatolizace. Tady se tajne, navzdory utlaku a nebezpecim, predavaly z generace na generaci zaklady viry predku, tady vyrustaly nasledovnici Husa a Komenskeho.
Dnes je tento stret dvou svetu takrka zapomenut. Turiste si prohlednou pamatky, pripadny pruvodce mozna neco naznaci, ale utrpeni jednotlivcu, hruzy, uzkosti a nejistoty v rodinach a v komunite jako by nikdy neexistovaly. Jen stranky historickych romanu dokazi ctenari jeste priblizit tu davnou atmosferu temna, ke ktere dejiny v podobe bodovych zaznamu hlavnich vyroci zustavaji lhostejne.
Ale historii netvori jen kralove a vudci, ale i ta masa neznamych a bezejmennych. A mnohym z nich patri nase ucta a obdiv. Vzdyt i diky nim muzeme dnes svobodne vyznavat svou viru, mame pravo svobody slova a shromazdovani. Za nasi svobodu vdecime vsem tem odvaznym, velkym i malym. Proto na ty "zatvrzele" evangeliky z Vysociny nezapominejme. A to presto, ze od jejich boju za nabozenskou svobodu uplynulo ve Svratce a Frysavce jiz spoustu vod. Vod, ktere prinesly i dalsi strety civilizaci.
Miroslav Petr-Hradec Kralove - cervenec '09

Evangelicky hrbitov

 

Navrat na hlavni stranu