Navrat na hlavni stranu

Zacala Gambrinus liga
Uvodni duel ligoveho fotbaloveho podzimu skoncil v Teplicich mezi domacimi a Spartou bezbrankovou remizou. "Osm let jsme tu nevyhrali a opet se to nepovedlo, ale s kvalitnim souperem pred vybornou kulisou (15120 divaku) jsme podali solidni vykon. Chteli jsme vyhrat, coz snad bylo videt, ale nejsem vylozene zklaman," konstatoval kouc hosti Jozef Chovanec. Slavia hrala s Mladou Boleslavi i tentokrat nerozhodne 1:1. Ligova nedobytnost Edenu se chvela v zakladech, uradujici mistr ale remizu nakonec zachranil. "Pro nas to byl nestastny zapas. V prvni puli trefime tyc, ve druhe udelame chybu a pustime soupere do vedeni... Snazili jsme se vyrovnat, coz se povedlo, ale souper hru kouskoval a nakonec jsme mohli jeste prohrat. Asi je to spravedliva remiza, kdyz jsme toho hostum tolik dovolili," posteskl si kouc Slavie Karel Jarolim. Vedouci branku v televiznim utkani vstrelil Mendy za Slavii vyrovnal z trestneho kopu Marek Jarolim. Banik se na ocekavane vitezstvi s Pribrami 2:1 nesmirne nadrel. Bojoval totiz se dvema souperi najednou. "Tim prvnim byla Pribram s neprijemnym zpusobem hry, tim druhym teren. Prudky lijak prisel v nejmene vhodnou dobu tesne pred vykopem. Jsme kombinacni muzstvo, jemuz podmacene hriste vadi," rozebiral zapas s viteznym golem v nastavenem case novy trener ostravskeho tymu Miroslav Koubek. Strizkovsti Bohemians prohrali na Strahove s Olomouci 0:2, kdyz branky hosti vstrelili Rossi a Janotka. Zatimco Bohemians 1905 hrali v obnovene ligove premiere ve vrsovickem Dolicku s Brnem 0:0. Remizou se skoncilo i utkani Liberce s Kladnem. Hoste vedli 1:0 brankou Szaba z 53. minuty za domaci vyrovnal Gecov o devet minut pozdeji. Stejny vysledek uhral i Jablonec v Budejovicich. Plzen zvitezila v pekne atmosfere nad Slovackem v Uherskem Hradisti 3:2. Obe branky domacich vstrelil Petr Svancara, ktery by vsak radeji videl, kdyby domaci fotbaliste uhrali bod.
abe/tv/pravo
***
Slovenska Corgon liga
3.kolo:
MFK Petrzalka-Dunajska Streda 1:0 (0:0), MFK Ruzomberok-Banska Bystrica 1:1 (0:1), Tatran Presov-MFK Dubnica 0:0, MFK Kosice-FC Nitra 0:1 (0:1), MSK Zilina-FK Senica 3:0 (2:0), Spartak Trnava-Slovan Bratislava 0:2 (0:1).
***
Senzacni Olomouc, smutny Slovan a Trnava
Obe evropske fotbalove souteze se rozjely v tydenich intervalech. V evropske lize se Olomouc nejprve v 2. predkole trapila s Framem Reykjavik a doma vyrovnala az v posledni minute na 1:1. Na Islandu vsak zvitezila 2:0 a o senzaci se postarala v 1. kole v prvnim zapase ve Skotsku, kdyz rozdrtila Aberdeen 5:1. Olomouc zacala utocne a ujala se v 18. minute vedeni Hubnikem. O pet minut pozdeji srovnal Mulgrew. Pohroma pro Skoty prisla v zaverecne pulhodine, kdy Hanaci ctyrikrat skorovali (65. Bajer, 69. Petr, 83. Ordos, 90. Horava). Debakl Skotu sledovalo 13 973 divaku. Dobry vysledek v 1. kole si privezl i z lichtenstejnskeho Vaduzu Liberec, kdyz zvitezil brankou Blazka ze 43. minuty.
V 2. predkole Evropske ligy se nedarilo Trnave, ktera po prohre v Sarajevu 0:1, uhrala doma pouze remizu 1:1 a z dalsich boju je vyrazena. Mnoho nadeji v teto soutezi nema ani Zilina, ktera v 1. kole doma hrala s Hajdukem Split 1:1. Utkani provazely vytrznosti hostujicich fanousku. Do byvale Jugoslavie zavitali i kosicti fotbaliste a zvitezili v Sarajevu nad Slaviji 2:0 a jsou jedinym slovenskym muzstvem, ktery ma vyraznou sanci na postup do dalsiho kola.
V Lize mistru sice Slovan Bratislava s bosenskym NK Zrinjski prohral 0:1, ale v odvete zvitezil 4:0 a postoupil do 3. predkola, kde narazil na recky Olympiakos Pireus. Deti z Pirea jiz v uvodu utkani vstrelily dve branky a zvitezly v Bratislave 2:0. Proti Rekum se vsak darilo Sparte, ktera hrala doma s Panathinaikos Ateny. Prazane vyhrali 3:1 a jejich postupova nadeje ziskala realne obrysy. Odveta se hraje 4. srpna v Atenach. Necekany uder v tomto utkani prisel ve 23. minute. Kusnir vybojoval aut, narazil si mic s Vackem a paradnim centrem nasel Holendu, proti jehoz hlavicce nemel Galinovic sanci. Druhy uder prisel v 31. minute Wilfried vybojoval mic, centrem nasel Zemana, ten pritukl Vackovi, ktery mic skvele uklidil do site. Ve 33. minute Prazanum zatrnulo. Blazek v sestnactce fauloval Salpingidise, mic si na znacku pokutoveho kopu postavil Cisse, ale Blazek jeho strelu k tyci kryl! A Letnou znel dlouho neslyseny potlesk na otevrene scene. Hned po pauze mohl pridat treti gol Wilfried po chybe Kanteho, ale v padu miril vedle opustene branky. Sparta se v nasledujicich minutach nechala zbytecne zatlacit a prisel trest. Kusnir ztratil mic na kraji sestnactky, Simao nasel Salpingidise a ten se halfvolejem nemylil. Kdyz uz se zdalo, ze Sparta sotva uhaji hubeny naskok, Kalouda ho paradni strelou navysil na konecnych 3:1. Utkani sledovalo 12 058 divaku.
V moldavskem horku cekal Slavii Seriff Tiraspol. Vice nez o samotnem utkani se asi bude mluvit o neobvyklem tahu trenera Jarolima, ktery nechal na lavicce nahradniku zkuseneho Vaniaka a na hriste poslal mladeho brankare Jana Hanuse, ktery jeste ani nechytal v domaci lize. Trener Jarolim tento pocin zduvodnil slovy: "Nekdy zacit musi" Utkani se skoncilo 0:0, ale podle Ceskeho rozhlasu byli domaci lepsim tymem. Utkani sledovalo 10 820 divaku.

 

Navrat na hlavni stranu