Navrat na hlavni stranu

Cerne na bilem
Moje zena docetla Automat svet Bohumila Hrabala a pravila vlidne: "On ten Hrabal byl stejne trhlej, nerekl bys?" "To je slovo do pranice," rekl jsem jako hrdina Havlovy Zahradni slavnosti Plzak. A myslim, ze to byla docela trefna odpoved.
At byl Hrabal normalni nebo vystredni, byl dle meho mineni spisovatel nejen originalni a vnimavy k nejjemnejsim detailum jake zivot nabizi a prinasi, ale i poctivy a nepredstirajici. A v mirne nadnesenem smyslu v same podstate pravi o svem dile a o sobe samem vse a to navic zpusobem naprosto fantastickym. Je to vlastne navod jak cist jeho knihy. Rekl bych, ze snad uplne vsechny. Tim navodem je text, ktery uz jsem si precetl ne jenom jednou: Rukovet pabitelskeho ucne. Ac se ctenar pri jeho cetbe muze usmivat, bavit a obdivovat autorovu fantazii, pokud dostatecne zna jeho dilo, dochazi k zaveru, ze timto textem Hrabal napomaha k pochopeni sebe sameho a sve tvorby ojedinelym a zcela osobitym zpusobem. A ze ta zdanliva rozpornost a fantasmagorie vlastne nicim takovym neni...
Jsem ctitel slunce v zahradnich restauracich, pijak luny zrcadlici se ve vlhke dlazbe, kracim zprima a rovne, zatimco moje manzelka doma, ac strizliva, dela chybne vykony a vravora, humorny vyklad herakleitovske panta rhei mi proteka hrdlem a kazde pohostinstvi na svete je skupina jelenu do sebe zaklesnuta parozim hovoru, veliky napis memento mori cisici z veci a lidskych osudu, to je duvod k napiti sub specie aerternitatis, olsanske hrbitovy, pankracka veznice a Bartolomejska ulice zrovna tak, jsem proto dogmatik alergie ve stavu fluidnim, teorie rakosu a dubu je mi hybnou silou ....tvarim se nekdy jako bych nadejne cichal k milionu, ac dobre vim, ze nakonec vyhraju smejici se hovno, ze vsechna ta parada zacala krupeji semene a skoncila v praskotu ohne, z tak krasnych zazitku tak krasne konce, za fesnou tvarickou lze pomilovat veselou kmotricku Smrt, zalivam kvetiny kdyz prsi, v parnem cervenci tahnu za sebou prosincove sanky, za horkych letnich dni, abych se zchladil, propijim penize, ktere mam na uhli, abych se v zime ohral... kravske smutne oci vzdouvajici se zvedave nad sajtnami nakladaku, to jsou moje oci, nezletila jalovicka, na kterou cekaji reznici s blyskavymi nozi, to jsem ja, sykorka za mraziveho podvecera vypumpovana s vyvracenymi kridly do kbeliku se studenou vodu, to jsem ja, plamen, do ktereho se vraceji verne vosy, aby uhorely i s ostatnimi v horicim hnizde .... jsem tedy dopisujicim clenem Akademie pabeni, posluchacem katedry euforie, mym bohem je Dionysos, opily libezny mladik, veselost, ktera se stala clovekem, mym cirkevnim otcem je ironicky Sokrates, ktery se trpelive dava do hovoru s kazdym, aby jej jazykem a za jazyk privedl az na samy prah nevedeni ... atd. az k k zaveru ... jsem smichem odkrveny byk, kteremu kdosi ji lzickou mozek jak zmrzlinu.
Pane vrchni, nebyl by tam jeste jeden gulasek?
Existuje snad krasnejsi basen v proze, nez je tato Rukovet? Jeji precteni melo by predchazet cetbe Hrabalovych knih.
Nejlepe ke mne promlouva spisovatel, ktery, jak jej ctu, tak mam pocit, ze nic nepredstira, nehraje se ctenarem byt velmi inteligentni hru. Ale naprosto jinou nez je Hrabalovo pabeni, jehoz podstatu takto dokonale popisuje prave zmineny text.
Takovym autorem se mi stal, (krome nekolika jinych, ale ten snad mi prave ted napada) ... Henry Miller. Na me jeho knihy pusobi tim zvlastnim kouzlem opravdovosti, vytvorenim atmosfery, ktera me jakymsi kouzlem umistuje do popisovaneho deni. Zadna hra se ctenarem jakkoli inteligentnim, pocit, jaky nekdy mam pri cetbe M. Kundery, jakkoli samozrejme jej jako spisovatele cenim a nejsem sam. Stal se nejznamejsim ceskym autorem ve svete. Neni to tedy bez duvodu.
Ale zpet k Bohumilu Hrabalovi. Myslim, ze jeho Rukovet je zcela ojedinelou pomuckou pro ctenare, kteri na nej a jeho dilo mohou mit podobny nazor jako moje zena, jak shora zmineno. A to je, dle meho nazoru, cosi v literature jevem zajimavym. Hrabalova originalita se mozna stala oriskem pro prekladatele do jinych jazyku (ac treba do teto kategorie nepatri Ostre sledovane vlaky, uspesne prevedene Jirim Menzlem na filmove platno a navic mezinarodne ocenene). Ale snad prave proto se bude vzdy radit k tem nejlepsim dilum ceskeho pisemnictvi...
Vladimir Cicha - Vancouver

 

Navrat na hlavni stranu