Navrat na hlavni stranu

JAROSLAVA RECINSKA - SPEJCHALOVA
1. 5. 1939 - 3. 7. 2009

Pocas toho svojrazneho casu, ktory odbornici nazyvaju zivot, sa ludia stretavaju a existuju. Mnohym z nas sa podari preplavat zivotom bez toho, aby po sebe zanechali akukolvek stopu. Ani kladnu, ani zapornu. Svoje si jednoducho odziju a ked odidu, nic sa nestane. Okrem niekolkych falosnych slz pribuznych, ktori sa tesia na pripadne dedicstvo. Poniektorym z nas sa pritrafi, ze stretnu cloveka, obcas aj ludi, ktori tu stopu zanechaju. Vacsinou to nie su heroicke, ci inak pozoruhodne ciny, ktorymi tu brazdu vyoru v mysliach, no najma v srdciach inych ludi. Je to ich jednoducha ludskot a clovecenstvo, ktore okolo seba siria. Takychto ludi nie je privela. A stretnut takehoto cloveka je velke stastie.
My, ktori sme Jarku poznali sme to stastie mali. O to tazsie je vyrovnat sa s jej odchodom do vecnosti. Cloveku sa nechce verit, ze toto cinorode stvorenie plne pochopenia a pozitivneho pristupu ku vsetkemu uz nie je medzi nami.
V Kanade nezila pridlho. Iba nejakych 16-17 rokov. O to vsak plnsie. V Harmony "B" Co-Op pracovala ako superintendent a Master of all trades. Pomohla kazdemu, kto to potreboval. Neocakavala vdaku a casto sa jej ani nedockala. V Novom divadle dobrovolne ako kostymerka, krajcirka a nezriedka ako kostymova vytvarnicka, rekvizitarka, jednoducho bola vsade. Bola sikovna, dobra, ochotna a nezistna. A to je nevidana a mozno aj neslychana kombinacia. Zaciatkom tohto roka isla do penzie, aby si aj trosku uzila zivota. Prilis toho nestihla.
Mila Jarka, cely cas, co sme Ta poznali si rozdavala radost a pohodu. Az na zaver sa Ti podarilo nas hrozne zarmutit. Uz teraz nam velmi chybas, pretoze na dobreho cloveka sa nezabuda.
Ivan Znasik,
za vsetkych, co Jarku mali radi.

***
V sobotu 25 jula 2009 o 16 hodine sa na dvore Harmony "B" Co-Op uskutocni tryzna na pocest Jarky Spejchalovej. Zasadime jej strom a pospominame. Vlastne to ani nebude tryzna, ale oslava zivota, ktory Jarka tak rada zila. A urcite by nechcela vidiet nikoho smutneho. Vsetci ste vitani.

 

Navrat na hlavni stranu