Navrat na hlavni stranu

Zemrel Jan Rubes - 89
V utery 30. cervna 2009 zemrel v Torontu Jan Rubes, jeden z nejvyraznejsich, nejvyznamnejsich a nejoblibenejsich predstavitelu ceskoslovenske kultury ve svete. Narodil se ve Volyni 6. cervna 1920, vystudoval gymnazium v Strakonicich (maturoval v roce Mnichova, 1938), zapsal se soucasne na lekarske fakulte Univerzity Karlovy a ziskal stipendium na Prazske hudebni konzervatori. Byl muzem s mnoha talenty. V mladi vynikal ve sportu (byl znamenitym tenistou a i v zralem veku vyhral seniorske mistrovstvi Kanady a lyzarem), mel nadherny sametovy bas-barytonovy hlas, podmanivou osobnost a dobre vypadal.
A svet si ho brzy vsiml. Byl nejmladsim basistou prazske a plzenske opery, kde zpival pres tricet roli. V roce 1948 byl vybran, aby zastupoval Ceskoslovensko na Mezinarodnim hudebnim festivalu v Zeneve. Ten rok komuniste udelali v Praze puc a Rubes se domu nevratil. Emigroval do Kanady. Usadil se v Torontu, kde vystoupil s legendarnim kanadskym pianistou Glenn Gouldem a pocatkem padesatych let minuleho stoleti zalozil v torontske CBC (Canadian Broadcasting Corporation) program Songs of my People (Pisne meho lidu). Poprve jsem se s nim setkal po druhem nebo tretim vysilani - mel jsem nejakou funkci, myslim v Ceskoslovenskem sdruzeni, a prispival do krajanskych novin. Rubes chtel CBC dokazat, ze o program je zajem. A skutecne byl - a byl veliky. Vsechny nas vyberem i podanim ceskych i slovenskych pisni okouzlil a my vsichni volali do CBC a urimne na program peli chvalu. A nebyli jsme sami. Songs of my People se stal jednim z nejpopularnejsich rozhlasovych programu a Rubes v nem pusobil jako konferencier a solista deset roku.
Srdce milovniku opery si ziskal interpretaci vice nez sta hlavnich roli v Kanadske opere, New York City Centre, v opernich domech v Pittsburghu, Washingtonu, Chicagu, New Orleans, Seattle, v Mexiku a Nemecku. Uz se jiste nepamatuji, ale myslim, ze prvni roli, v ktere jsem ho v Torontu videl, byl Kecal v Prodane neveste. Miloval jsem jeho vodnika v Rusalce, ale i jeho komicke postavy v Mozartovych operach. Opery zpival i na festivalech v Stratfordu, Ottawe, Montrealu a Vancouveru. Na turne po Kanade a USA, vetsinou se symfonickymi orchestry, casto zpival Dvorakovy Biblicke pisne - a neprekvapi, ze nejvic nas chytil za srdce, kdyz zpival "My cizinou jsme bloudili". Nebyla to ale jen opera, v niz sklizel uspechy; sklizel potlesk i v muzikalech: South Pacific, The Sound of Music, Cabaret a Man of la Mancha.
Casto, alespon v prvnich dvou desetiletich exilu-zpival na krajanskych oslavach pamatnych dnu nasich dejin. Naposled vystoupil na koncertu Hold rodne zemi - Tribute To Our Native Land, v McMillan Theatre v Torontu 23. kvetna 2003, ale to uz nezpival; uvadel program.
V pozdejsich letech se stal nejznamnejsi jako herec. Vystoupil v televiznich dramatech Charlie Grant's War; Catsplay; The Harvest (CBC); v televiznich serialech: Crossings (ABC), Kane and Abel (CBS); Little Gloria (NBC); Campbells (CTV); The Day Grandad Died. Jako host vystoupil v televiznich serialech typu: E.N.G., Street Legal, Fame, Life Goes On, Max Glick, ER, Due South, X-Files. Jako filmovy herec Jan Rubes zaznamenal nejvetsi uspech v roli dedecka v amisske rodine v Oscarem poctenem filmu Witness (s Harrisonem Fordem v hlavni roli), ale kritickeho ohlasu se dostalo i jinym jeho rolim jako treba roli (zase dedecek, tentokrat zidovsky) v komedii The Outside Chance of Maxmilian Glick, kde jeho zenu hrala jeho skutecna zena a producentka filmu (televizni herecka, zakladatelka Young People's Theatre v Torontu atd.) Susan Douglas Rubes; nebo rolim ve filmech: Forbidden Journey; Lions for Breakfast; The Amateur; The Incredible Journey; One Magic Christmas; Courage Mountain; Dead of Winter; Class Action; Deceived; Coming of Age; Roommates; Mesmer; Something About Love; Never Too Late; Snow Falling on Cedars; Mighty Ducks 2; Believe.
Ani to jeste neni vsechno: Rubes byl autorem i hvezdou vychovneho televizniho detskeho programu Guess What, prednasel na operni skole Kralovske konzervatore, byl umelcem v rezidenci na Wilfrid Laurier University ve Waterloo; vystoupil v Laterne Magice i v nasem Novem divadle. Dostalo se mu spousty vyznamenani: Centennial Medal, Queen's Silver Jubilee Medal, cestne obcanstvi mest Winnipegu a Sydney (N.S.); cestny doktorat University of Guelph a University of Windsor; Gemini Award; Earl Grey Award za celozivotni praci v kanadske televizi; Order of Canada (Rad Kanady).
Torontska krajanska komunita ho naposled videla, kdyz pred dvema roky prejimal (spolu s Blankou Rohnovou) z rukou Generalniho konzula CR v Torontu Richarda Krpace Rad Jana Masaryka. To uz ho poznamenal cas a nemoc stari. Ale jakou zen za sebou zanechal...
Jeho pani Susane a cele rodine vyslovujeme uprimnou soustrast.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu