Navrat na hlavni stranu

Za Jarmilou Knopovou (1947 ­ 2009)
Jarmila (rozena Puchyrova) se narodila 30. dubna 1947 v Novem Meste na Morave, kde dosud ziji jeji stryc Joza a teta Vera Svitilovi. O jejim mladi, po Jarmiline smrti, hovorila spoluzacka Blanka Vystrcilova u prilezitosti nedavnych Zpevanek v Novem Meste a rekla to tak krasne, ze si dovolim ocitovat znacnou cast jejiho rozlouceni.
"Blondata holcicka s taskou na ramenou chodila s maminkou za ruku do skoly. Jak jinak ­ jeji maminka byla ucitelkou na zakladni skole. Cas plynul, divenka rostla a temer vsechen volny cas venovala sportu. Vynikala v atletice ­ hazela kriketovym mickem a granatem dale nez ti nejlepsi z chlapcu, skakala vyborne do vysky i do dalky, behala kratke trate. V nekterych disciplinach se umistovala na prednich mistech v republice. Hrala skvele volejbal, pestovala turistiku, nebyla ji cizi skautska myslenka. Jeji milovany otec byl oddany skaut az do te doby, kdy byl skauting zakazan komunistickym rezimem. V zime lyzovala, chodila do Sokola. Lasku ke sportu v ni pestoval predevsim jeji otec.
Byla hudebne nadana, hrala na klavir, psala basnicky, krasne kreslila. To vsechno stihla a nutno dodat ne na ukor skoly. Mela rada zemepis, matematiku, deskriptivu, ale i dalsi predmety. Chodila soukromne na nemcinu a nutno dodat, ze nekdy i za nemcinu.
Byla vybornou studentkou, ktera po maturite sla do Brna na vysokou skolu Nezkazila zadnou legraci na skolnich vyletech, bramborovych brigadach byla pro kazdou spatnost v dobrem slova smyslu. Jezdila na motorce, rada chodila na sobotni tanecni vecirky byla proste fajn."
Pak prisel cas, kdy jako tolik jinych odesla z Ceskoslovenska do svobodneho sveta. Prvni pokus se ji nezdaril, ale druhy pres Jugoslavii byl uspesny. Do Kanady prisla v roce 1970 a brzy po prichodu se setkala pri volejbalu s Verou Korinkovou a jejich zivoty se bohate propletly. Hraly spolu volejbal, Vera byla na Jarmiline svatbe v Montrealu v roce 1972. Organizovaly spolu kazdy rok 'Zpevanky' (ze zacatku se zucastnovalo deset nadsencu hudby s kytarami a posledni roky se stabilne zucastnuje pres tricet zpevaku a muzikantu ­ s vice jak sesti rozdilnymi hudebnimi nastroji). Jarka milovala trampskou hudbu a vzdy se tesila na pristi 'Zpevanky'.
V roce 1983 stala Jarka spolu s Verou Korinkovou a Jirinou Hofmannovou u kolebky volejbaloveho turnaje 'PIVO' - 'Pinkani v Ontariu'. Tyto turnaje se konaji pravidelne kazdy rok. Letos se zucastnilo turnaje PIVO 2009 deset tymu velmi dobrych hracu. Jarka se vzdy tesila na aktivity dobre party kamaradu. Jezdilo se lyzovat do Quebeku a na Blue Mountain. U Huntsvillu byly vyborne podminky k lyzovani na bezkach, jezdilo se stanovat k ontarijskym jezerum.
Jarmila milovala hudbu a kresleni. Spolu s Jirkou Faladou vytvorila zpevnik popularnich ceskych, moravskych a slovenskych pisni. Ilustrace, ktere Jarka udelala pro zpevnik, jsou obdivovany milovniky trampske hudby kolem taboraku v Australii, v Ceske republice, na Slovensku, v Kanade a v Americe.
Kdyz Jarmila 20. dubna 2009 tak nahle zemrela, Vera Korinkova se s ni loucila pri pohrebnim obradu, jehoz duchovni cast vedl Otec Libor Svorcik. Popsala Jarku jako "krasnou, elegantni a pri tom skromnou a uprimnou zenu, ktera delala veci pro poteseni ostatnim kdyz videla, ze nekdo potrebuje pomoci, necekala na druhe, ale hned prilozila ruku k dilu skvela matka, oddana partnerka sveho manzela Vladimira."
Vera Korinkova neni jedina, ktera Jarmilu vidi tak obdivnyma ocima. Na nedavny Svatek matek volala Knopovu rezidenci zena, ktere Jarmila nasla zamestnani. Chtela Jarmile podekovat. Kdyz slysela, ze Jarmila zemrela, rozplakala se. Ne vsechny agentury zprostredkujici zamestnani pro "caregivers" maji dobrou reputaci. Vzdycky mne potesilo, ze tyto casto nepekne vykoristovane zeny o Jarmile mluvily s nejvetsim uznanim.
Stejne obdivne o Jarmile mluvi jiny pritel, Jerry (Slavek) Hofmann. I ten vzpomina na spolecne sportovani, trampske pisne, na Jarmilinu praci s detmi vsech kamaradu, na jeji dobrotu. Take Mirjana a Jan Sebkovi v pameti chovaji "zenu plnou elanu, z ktere dobrosrdecnost vzdy jen srsela.."
A jeste se vratme k rozlouceni Jarmiliny spoluzacky, pani Vystrcilove, v Novem Meste na Morave:
"Pak prislo jaro 1990 a jako magnet zapusobila Krickova slova z Babincina marsovskeho valciku 'domova draheho kouzlo vlidne.' A v kvetnu prijela. Byla iniciatorkou vydani nejen tridniho, ale i gymnazialniho almanachu, zakladatelkou Spolku pratel gymnazia na podporu nadanych studentu... S opravdovou laskou se venovala zalozeni Zpevanek, na kterych se uz po devate schazime. Z Toronta to mela totiz vyzkousene. A byl to jeji napad vydat Zpevnik, shanela pisnicky vsech moznych zanru, prispivala grafickou upravou. Kazdorocne pak s laskou a vkusem ji vlastnim zpracovavala album z poslednich Zpevanek, ktere vzdy nasledujici rok privezla nebo poslala. Takova byla a v nasich srdcich a myslich zustane Jarka - blondynka s pomnenkovyma ocima, ktera od malicka zila v dome na Male ulicce, odkud se z okna divala na mohutne lipy katolickeho hrbitova. Uprostred, pobliz kostelicka, stoji hrob s pomnikem, na kterem jsou vyryty podpisy obou panu rodicu. Pred hodinou jsme tam byli se spoluzaky polozit kvetiny."
Nici zivot samozrejme neni jen zpev a smich a sport. Clovek se musi take zivit. Jarmila zacala jako tolik jinych nasich zen v domacnosti v kanadske rodine v Torontu, pak pracovala v bance a v 68 Publishers. Graduovala v biochemii na Torontske univerzite, potom studovala navrharstvi a pracovala v architektonicke a navrharske firme. Poslednich patnact roku mela vlastni firmu.
Jarmila a Vladimir maji dve deti, Dereka a Biancu. V roce 1986 se do Kanady prestehoval Jarmilin bratr Jaroslav Puchyr s manzelkou (take) Jarmilou a detmi Jaroslavem a Martinou. Derek se domniva, ze nejlip jeho maminku vystihuji slova, ktera uvadim cesky i anglicky.
Napred anglicky: "She was active in cultivating health and spiritual wellbeing of those she cared for".
Cesky "Jarmila byla aktivni v peci o zdravi a duchovni pohodu pratel, kteri potrebovali pomoc".
Podle Jarmilina prani byl popel rozhozen do jezera na Georgian Bay, kde s rodinou travila mnoha krasna leta v pritomnosti nejlepsich pratel. Cast popele bude ulozena v rodinne hrobce v Novem Meste na Morave, cast pujde k dceri Biance ve Vancouveru, a cast zustane s Vladimirem a Derekem v Torontu.
Oslava Jarmilina zivota je planovana na konec zari 2009.
Letosni turnaj PIVO bude venovan jeji pamatce.
Vladimiru Knopovi a detem Derekovi a Biance vyslovujeme uprimnou soustrast.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu