Navrat na hlavni stranu

Revoluce! Fotbal bude podle Haska
Praha - Vypukla velka fotbalova revoluce pod nazvem "Cesko podle Haska".
Netrpelive ocekavane volby Ceskomoravskeho fotbaloveho svazu skoncily absolutnim vitezstvim byvaleho slavneho zaloznika Ivana Haska. Ten behem sobotni valne hromady nejenze deklasoval jedineho konkurenta Ludka Vinse, ale zaroven mu delegati v tajnych volbach darovali k ruce tym spolupracovniku, ktery si sam Hasek pral.
Vsak take pri sve predvolebni reci prohlasil raznym hlasem: "Chcete-li me za predsedu, jsem pripraven, ale nedelejte ze me loutku! Podporte i moje lidi. Jen tak date impulz, ze cesky fotbal chce jit zase nahoru."
Zapusobila Haskova slova i jeho renome. Ze 13 clenu vykonneho vyboru, ktery o fotbale rozhoduje podobne jako vlada o republice, je hned 10 jmen z Haskova seznamu. Jeho lide obsadili vsechny dulezite posty vcetne tri mistopredsedu.
Je jasne, ze Hasek loutkou nebude. Byvaly kapitan narodniho tymu byl sice pred volbami zhavy favorit, ovsem porad nemel zaruku, jak se zachova 202 delegatu. Na predsedovi se navic musely nezavisle na sobe shodnout obe komory, ceska i moravska. Pokud by prvni volba skoncila patem, Hasek by nejspis odstoupil. Uz nechtel zazit trapas jako pred ctyrmi lety, kde soupereni s mocnym Vlastimilem Kostalem prerostlo v nedustojne zakulisni intriky.
Stare poradky skoncily I v sobotu na sebe delegati v dusnem sale zprvu stekali. Z jedne strany se treba ozvalo: "Je tu zmatek. Nevime, o cem budeme hlasovat."
Jiny stul kriknul: "To jste asi hloupejsi nez my."
Nakonec se z toho zrodilo Haskovo absolutni vitezstvi.
Zkuseni funkcionari jako Vacek, Hrdlicka, Starka, Chvala nebo Belak se jen rezignovane rozhlizeli kolem sebe. Prohrali.
Stejne jako vecny rebel Jiri Kubicek, ktery ctyri roky valcil proti byvalemu vedeni a sam inicioval, aby na trun zamiril Hasek. Misto neho byl do role mistopredsedy za Moravu zvolen Dalibor Kucera.
"Kucera me zradil a ja si hned vymazal jeho cislo z mobilu," rekl trpce Kubicek. "Ale stejne jsem stastny, ze vyhral Ivan. O me neslo."
Behem sobotniho 12hodinoveho maratonu v Narodnim dome na Smichove se naprosto rozmetaly zavedene a zatuchle poradky v ceskem fotbale, ktery pred ctyrmi lety volil starou cestu, prestoze se namocil do rozsahleho korupcniho skandalu.
Letos volil zmenu a nezaujati tvrdi, ze se konecne probudil.
"Bylo na case, musime nas fotbal vratit tam, kam patri," rekl legendarni zaloznik Karel Poborsky, jeden z deseti novych clenu vykonneho vyboru.
Prazskou secesni pamatkou, kde se obvykle tanci pri plesech, se v sobotu prehnala Haskova vlna. A hned dnes bude revoluce pokracovat. Po prvnim oficialnim zasedani vykonneho vyboru bude nejspis odvolano predstavenstvo kritizovane firmy STES, ktera pro fotbal zajistuje penize. "Uz pouhy nazev STES pusobi jako vybusnina," prohlasil novy mistopredseda Miroslav Kriz, ktery bude mit na starosti finance.
Hasek oslovi Jarolima A dalsi novinka? Do konce tydne bychom se mohli dozvedet, ktery trener zkusi zachranit reprezentaci pri rozharane ceste na mistrovstvi sveta 2010. Jedinym kandidatem je zatim Karel Jarolim, kouc mistrovske Slavie a take Haskuv kamarad.
"Pokud je Ivan presvedceny o tom, ze tohle je idealni reseni, tak Jarolima uvolnime. Ivan je muj kapitan a ja kapitana posloucham," reagoval slavisticky sef Petr Dolezal.
Neznamena to vsak, ze by Jarolim vedl narodni tym na plny uvazek, to Slavia nedovoli. Prevzal by reprezentaci na zbytek dosud pokazene kvalifikace. Ukol je jasny: ctyrikrat vyhrat, coz by mohlo stacit prinejmensim na baraz. Jisty postup zarucuje jen prvni misto ve skupine, na ktere ted Cesko ztraci 7 bodu.
"Pro nas fotbal je nesmirne dulezite, abychom na mistrovstvi sveta postoupili. Znamenalo by to pro nas 150 az 300 milionu. Tyhle penize proste potrebujeme," rekl Dolezal.
I podle toho bude Haskova vlada hodnocena.
***
Slovenski tinedzeri utekaju do velkoklubov
Bratislava-sme/ Pavol Spal-Kosican Milan Lalkovic a Bratislavcan Robert Mak patria v Anglicku medzi najlepsich. Mladi slovenski futbalisti maju v Europe dobry imidz. Neflakaju sa a tvrdo trenuju. Do sveta odchadzaju coraz mladsi. Niektori nemaju ani patnast.
Robert Mak, Klub: Manchester City, Vek: 18, Odchovanec Slovana Bratislava zije v Manchestri  uz tri roky s celou rodinou. Jeden z najvacsich talentov Manchestru s klubom pred rokom podpisal profesionalnu  zmluvu. Je vyhlaseny kanonier. V minulej sezone bol najlepsim strelcom juniorky i becka.  Huzevnaty hrac s dobrou technikou, dynamikou. "Nie je iba zakoncovatel. Vie i tvorit a ma uzasny prehlad, komplexny hrac. Vzdy ma premyslene, kde vystreli. Vsetko robi v rychlosti, a to mnohym chyba," tvrdi mladeznicky trener Igor Bobik.
Milan Lalkovic, Klub: FC Chelsea, Vek: 16. Pred dvoma rokmi sa o neho trhali akademie futbalovych velkoklubov. Patri medzi najvacsie talenty Slovenska. Ofenzivny zaloznik medzi rovesnikmi Chelsea vynikal. Bol najlepsim strelcom, pritom odohral iba polovicu zapasov. Hraval s o dva rokmi starsimi i za rezervu timu.  "Ma vynimocnu vybusnost a stabilitu. Vdaka mimoriadnemu zrychleniu sa bez problemov dokaze zbavit protihraca," charakterizuje ho mladeznicky trener FC Chelsea Dermot Drummy. "To, co maju hviezdy prveho timu, mame i my, ale v mensom vydani," tvrdil Lalkovic.
Richard  Lasik, Klub: Brescia, Vek: 16. Bratislavcana lakali do Liverpoolu, ale vybral si Taliansko. Ofenzivny zaloznik hrava za tim Primavera, co je becko prveho timu. Patri k najmladsim hracom. V time je s o tri roky starsimi hracmi. Technicky skvele vybaveny futbalista uz trenuje i s ackom. "Najhorsie si uz pretrpel," vravel jeho agent Juraj Venglos.
Jakub Hronec, Klub: Birmingham City, Vek: 16. Odchovanec Interu Bratislava patri k najvacsim talentom novacika Premier League. Ofenzivny zaloznik hraval s o dva rokmi starsimi i za becko, kde bol najmladsim hracom. Trenoval i s prvym timom. "Trener Alex McLeish o nom vie. V buducej sezone by uz mohol dostat sancu v poharovom zapase i v acku," mysli si jeho agent Kovarovic.
Slovenski tinedzeri ochutnavaju futbal v slavnych kluboch. Miroslav Stoch (FC Chelsea) a Vladimir Weiss (Manchester City) uz okusili i anglicku najvyssiu sutaz. Maju pritom iba devatnast.
Iba sestnastrocny Kosican Milan Lalkovic ziari v akademii londynskej Chelsea. Bratislavcan Robert Mak je najlepsim strelcom juniorky Manchestru City. Richard Lasik je tvorcom hry dorastencov v talianskej Brescii.
V Europe je o mladych Slovakov zaujem, maju dobry imidz.  Do cudziny ich uteka coraz viac. Dovod? Rychlo sa adaptuju, naucia rec. "Su zodpovedni a disciplinovani. Poctivo trenuju a neflakaju sa. Maju lepsiu mentalitu ako ine narodnosti. Podporuju ich rodicia," vravel licencny agent Emil Kovarovic, ktory zastupuje v cudzine 12 mladikov.
Slovaci patria v Europe medzi najziadanejsich. Momentalne ich preferuju i pred Cechmi.  Najviac hracov vyslal do cudziny  Inter Bratislava.
Do sveta dnes odchadzaju coraz mladsi hraci. Niektori nemaju ani patnast, sprievod im robia rodicia. Najviac mladikov putuje do Anglicka. "Optimalne je odist vo veku 15 az 16 rokov. Je to nevyhnutne pre anglicky system. Od sestnastich sa tam zacina skola," tvrdi Kovarovic.
O mladych je dobre postarane. "Dostavaju kompletny financny balik, ktory pokryva naklady na pobyt, stravu, vystroj, poistenie, ubytovanie, letenky, navstevu rodicov ci vreckove pre hracov."
Podla Kovarovica pobyt v cudzine mladikom prospieva. I ked vacsina z nich neodohra za prvy tim ani minutu a vracaju sa spat. "V cudzine zostane asi 20 percent hracov, zvysok sa vrati. Hraci sa nestratia, ale uplatnia sa v prvych ligach inych krajin."
Jeho kolega vo futbalovom biznise Juraj Venglos je skeptickejsi. "Nemyslim, ze by bol o mladych vacsi zaujem ako v minulosti. Je vsak viac moznosti. Niekedy odchadzaju aj menej kvalitni hraci a potom dalsim  kazia meno," tvrdil Venglos, ktory je napriklad manazerom Mareka Hamsika ci Vladimira Weissa mladsieho.
Vyvoz mladych hracov ma vsak i svojich odporcov. "Hlavne u 15- a 16-rocnych je to riziko. Chyba im rodina i citova vazba. Vacsinou sa v cudzine trapia. Jedinec musi byt mentalne a fyzicky na urovni, aby zvladol takuto zmenu. Vela hracov sa zmeni, a vacsinou k horsiemu," povedal mladeznicky trener Rudolf Novak, ktory nie je proti odchodu starsich hracov.
"Pri odchode by mali mat minimalne sedemnast." Podobny nazor ma i jeho kolega Igor Bobik.

 

Navrat na hlavni stranu