Navrat na hlavni stranu

Neviditelne obeti komunismu 2009
obracim se na vas ve veci dalsi vyzkumne faze naseho historickeho projektu Neviditelne obeti komunismu. Projekt vznikl na libereckem gymnaziu F. X. Saldy a jeho cilem je mapovani ceskoslovenskeho exilu v Kanade.
V lonskem roce se nam podarilo ziskat dostatecne finance k dotoceni a dokonceni vyukoveho DVD pro studenty zakladnich a strednich skol. Podklady pro dokument jsme sbirali v Kanade v lete 2006. Dokument, ktery vznikl, se ted snazime prosadit do Ceske televize k vysilani pro cely narod. Ja jsem na tema politickych aspektu cs. exilu v Kanade obhajil uspesne bakalarskou diplomovou praci - ted bude otistena v nekolika historickych sbornicich a ziskala i dalsi oceneni.
Nase aktivity jsou docela zajimavou inspiraci pro radu mladsich studentu nejen na gymnaziu.
Dva z gymnazistu projevili mimoradny zajem o krajanskou problematiku v Kanade a z materialu, ktere jsme ziskali v Kanade a v Australii, zacali hledat temata k blizsimu prozkoumani. Krome toho se jim podarilo sehnat nejake financni prostredky na dalsi pokracovani projektu.
A tak jsme zacali planovat dalsi moznou navstevu Kanady za ucelem zkoumani vybranych aspektu exilu a emigace. Radi bychom na prelomu cervna a cervence letosniho roku navazali na nase pusobeni v Kanade z roku 2003 - 2006. Pod mym vedenim se chteji Jitka Pechackova (18 let) a Lukas Hajek (17 let) ponorit do novych neprobadanych dimenzi exilu. Nasim hlavnim fokusem budou tyto temata:
Role cirkve v exilu, politicka dimenze pounoroveho exilu a exilova periodika Novy Domov a Kanadske listy. Lukas, jeden ze studentu, ma take pomerne unikatni zamer srovnavat zivotni pribehy sourozencu rozdelenych emigraci. Detailnejsi informace prikladame.
Do Kanady tedy prijedeme v poctu tri 21. cervna 2009 a do 9. cervence bychom se chteli v Torontu a okoli venovat vyse uvedenym tematum. V te souvislosti bychom vas chteli pozadat o pomoc a spolupraci ve dvou oblastech:
Chteli bychom vas poprosit o spolupraci na odborne casti projektu. Zajimaji nas jakekoliv podnety a nazory a pribehy k vyse uvedenym tematum, stejne jako archivni materialy. Budeme s sebou mit diktafony, a proto bychom se s vami nad danou problematikou moc radi sesli a vse probrali.
Vystupem naseho zkoumani bude sbornik stati, ktere po navratu sepiseme. Pro me osobne bude vyzkum podkladem pro diplomovou praci, studenti se chteji ucastnit historickych soutezi. Se zakladatelem projektu, panem profesorem Gollem, jsme se shodli, ze se jedna o velmi talentovane a cilevedome mlade lidi, u kterych je sance na vyraznejsi uspech. Vysledky naseho badani se pokusime prezentovat take v odbornych publikacich a na konferencich.
Co je jeste noveho v projektu?
Vsechny studentky, ktere jste behem nasich navstev Kanady meli moznost poznat, uspesne studuji na vysokych skolach od historie, pres ekonomii a prava po psychologii. Napr. Ala Cechova se problematice exilu chce venovat prave v ramci psychologie. Anna Simbartlova v dubnu vyhrala se svou praci o Sokolu Canada krajske kolo prestizni historicke souteze. Ja jsem po lonskem neuveritelne obohacujicim roce na studiich v USA uspesne ziskal dva bakalarske tituly - v reklame a v politologii (oba s pochvalami dekana). Te se nyni venuji i v magisterskem studiu na Filozoficke fakulte Univerzity Karlovy.
Jakub Hodbod - Liberec

 

Navrat na hlavni stranu