Navrat na hlavni stranu

Eurovolby: V Cechach ODS, na Slovensku SMER
Volby do Evropskeho parlamentu vyhrala v Cesku ODS s 31 procenty. O osm procent predstihla sveho nejvetsiho konkurenta CSSD. Cesi poprve vybrali zakonodarce jen ze ctyr stran. Do Bruselu pojedou jeste komuniste se zhruba 14 procenty a KDU-CSL s osmi.
ODS ma devet mandatu, stejne jako v minulych eurovolbach. Socialni demokrate si polepsili o pet mandatu, celkem jich obsadi sedm. Komuniste o dva mandaty prisli (ze sesti na ctyri), lidovci obhajili svoje dve kresla,
Pri srovnavani poctu mandatu s minulymi eurovolbami je dulezite vedet, ze pred peti lety se za Cesko obsazovalo 24 kresel, letos o dve mene. Cesko o ne prislo v ramci celkoveho snizovani poctu europoslancu.
"Mam z toho dvojnasobnou radost," rekl s odkazem na prohru v lonskych krajskych a senatnich volbach na tiskove konferenci sef vitezne ODS Mirek Topolanek.
Na priznivy vysledek si pockalo cele sirsi vedeni obcanskych demokratu, vcetne lidra kandidatky Jana Zahradila. Chybel ale Evzen Tosenovsky, ktery dostal nejvic preferencnich hlasu volicu ODS:
Predseda socialnich demokratu Jiri Paroubek vyzdvihl, ze v porovani s minulymi volbami dosahla jeho strana nasobne lepsiho vysledku.
"Prohra dnes je vitezstvim zitra," pohrozil dale obcanskym demokratum. Predcasne volby do Poslanecke snemovny budou uz na podzim.
BRATISLAVA-sme/Eugen Korda-Vitazom volieb do Europskeho parlamentu (EP) sa stal Smer-SD premiera Roberta Fica, ktory ziskal 32,01 percenta hlasov, druha skoncila opozicna SDKU-DS so 16,98 percentami. Trinast mandatov v EP si rozdeli vsetkych sest parlamentnych stran, z toho najviac - pat ma Smer-SD. Vyplyva to z oficialnych vysledkov, ktore dnes vyhlasila Ustredna volebna komisia.
Po scitani hlasov zo vsetkych okrskov v sobotnajsich volbach do Europskeho parlamentu Smer-SD obsadi v EP pat kresiel, SDKU-DS, SMK a KDH po dve a LS-HZDS a SNS po jednom.
Smer-SD podporilo 32,01 percent volicov, SDKU-DS 16,98 percent, SMK 11,33 percent, KDH 10,55 percent, LS-HZDS 8,97 percent, SNS 5,55 percenta.

 

Navrat na hlavni stranu