Navrat na hlavni stranu

Hokejove velmoci odskakuji, Cesi a Slovaci propadaji
Kdyz hluchy busi do vrat
Od naseho zpravodaje Jaroslava Kirchnera z Bernu
Uz potreti za sebou se hokejiste Ceske republiky vratili z mistrovstvi sveta a pritom ani jednou od roku 2006, kdy naposledy privezli z Rigy stribrne medaile, se jim nepodarilo postoupit alespon do semifinale. A Slovaci? Ti jsou na tom jeste mnohem hure. Medaili a to bronzovou naposledy videli v Helsinkach 2003. A na poslednich dvou sampionatech se neprobojovali ani do ctvrtfinale. Neco takoveho slavna historie ceskoslovenskeho hokeje nepamatuje! Co se tyce letosni bilance, Cesku patrila sesta pricka a Slovensku desata... 
Reprezentace uz nelaka
Co tedy letosni vrcholny turnaj, jehoz dejiste byla svycarska mesta Bern a Kloten (vlastne predmesti Curychu) ukazal? Urcite to, ze nase hvezdy uz nemaji takovy vztah k reprezentacnimu dresu sve zeme jako jeste v nedavne minulosti. Trebaze jim sezona v kanadsko-americke NHL skonci predcasne a svuj pocit by si mohli napravit oslavou triumfu pod ceskou (pochopitelne i pod slovenskou) vlajkou, ale misto toho si leti domu odpocinout. Citelne to bylo predevsim u obrancu. Tomas Kaberle, Pavel Kubina, Filip Kuba, Zbynek Michalek. To byla jmena, z jejichz ust chodily omluvenky jako na bezicim pase a v defenzive to bylo hodne znat. Jiste, lekari jejich zamestnavatelu v NHL ucast  na mistrovstvi sveta vetsinou nedoporucuji. Ovsem to uz se za posledni leta pro tyto hrace stava beznym koloritem i zaklinadlem.
Loterie mezi brankari
A nejvetsi problem? Brankari! Odmitl Tomas Vokoun, ktery se zaskvel pred tremi roky ve Vidni, odkud si Cesi naposledy odvazeli titul mistru sveta. Mimochodem trener Vladimir Ruzicka, ktery se k ceskemu reprezentacnimu tymu vratil po dvoulete prestavce, tehdy v neprehledne situaci golmanu dal prave Vokounovi duveru na miste jednicky a ocekavalo se, ze tentokrat to brankar Floridy respektovanemu kouci vrati... Kdyz se tak nestalo, Ruzicka musel volit mezi novacky Lukasem Mensatorem (24 let), Jakubem Stepankem (22) a Martinem Pruskem (33), ktery sice v letech 1997 az 1999  byl trikrat na sampionatech, ale nikdy ne v roli jednicky. A necekane vsadil na nejmladsiho z nich Stepanka z Vitkovic. Navzdory tomu, ze jeste nedavno chytal za moravske kluby nizsich soutezi Poruba a Sareza Ostrava... A naopak pozici trojky prisoudil Mensatorovi, ktery zaril v brance mistrovskych Karlovych Varu, kdyz ve finalove serii ceske extraligy zdolaly Ruzickovu Slavii.
Sazka na utok
Cesi v Klotenu postupne porazili v zakladni skupine Dany 5:0, Nory 5:2 a prohrali s Finy 3:4, i kdyz uz vedli 3:1, ale doplatili na vysoky pocet vyloucenych hracu. A v dalsi skupine take v Klotenu je rovnez nedisciplinovanost nejdrive stala tezkou prohru s Kanadou 1:5. Pak vsak trochu optimismu prinesla vitezstvi nad Slovenskem 8:0 a Beloruskem 3:0. Ale hlavne to, ze se k muzstvu pripojily posily z NHL v podobe utocniku Milana Michalka ze San Jose Sharks (bratr uz vzpominaneho obrance Zbynka) a zejmena Patrika Eliase z New Jersey Devils. To vsak trenera Ruzicku nutilo k dalsimu dulezitemu rozhodnuti. Eliase musel dopsat na soupisku na ukor osmeho obrance. A co cert nechtel, hned v uvodu stretnuti se Slovenskem se zranil Michal Barinka, a tak zbyvajici zapasy musel cesky celek odehrat jen se sesti beky.
Zajiskreni ve trech
V tom vsak kamen urazu pri ctvrtfinale se Svedskem rozhodne nebyl. Nevyslo to, na co se za danych okolnosti nejvice spolehalo. Tedy utok. Po druhe tretine Cesko prohravalo 0:2 po golech Weinhandla, kdyz na trestne lavici sedeli Rolinek s Michalkem a Tarstroma. K tomu vsemu v polovine posledni tretiny sli Cesi znovu do tri, v tomto pripade po vyloucenich Blataka a Eliase. Kdyz se vsak ve dvojnasobnem oslabeni stalo neco neuveritelneho a Cajanek snizil na 1:2, jiskra nadeje prece jen preskocila. Ale bohuzel Zidlicky palil pouze do brevna (predtim jeste za stavu 0:2 Elias pro zmenu do tyce). A naopak pri zaverecnem tlaku ceskych hokejistu brankar Stepanek inkasoval od modre cary z hole Jonssona na konecnych 3:1 pro Svedy.        
Naprosto zniceny Jagr
Vsak take Stepanek zpytoval svedomi: "Jsem ze sveho vykonu zklaman. Vycitam si, ze jsem tymu nepomohl vic. V takovem zapase se musi chytit neco navic. A jestli jsem mel jeden dobry zakrok, za ktery mne lidi mohli zatleskat, tak je to asi hodne. A treti gol beru na sebe. Byla to moje chyba!" Do zpevu nebylo ani nejvetsi legende ceskeho hokeje Jaromiru Jagrovi: "Kdyz jsem jel na mistrovstvi sveta, mel jsem pocit, ze muzstvu mohu pomoci. Ale v rozhodujicim zapase jsem nepomohl. Urcite Svedove byli lepsi a prehrali nas. Nemuzeme rict, ze bychom meli smulu." K Jagrovi je vsak treba objektivne poznamenat, ze slabsi vykon podal pouze ve ctvrtfinale, zatimco v dalsich utkanich svymi zkusenostmi i umenim spoluhrace vyrazne podrzel. A za to, ze ve svych sedmatriceti po narocne sezone v Omsku prijel reprezentovat Ceskou republiku, je treba pred nim smeknout! A dat za priklad ostatnim!!! Presto Jagr prohlasil: "Sance, ze bych za rok hral na zimnich olympijskych hrach ve Vancouveru je minimalni..."
Jen strilet nestaci
Asi nejsmutnejsi byl Vladimir Ruzicka, ktery premital: "Zklamala nas utocna faze, na kterou jsme nejvic sazeli. Kdyz date jen jeden gol a jeste k tomu ve hre tri proti peti, nemuzete takovy zapas vyhrat. Nejvetsi nasi slabinou bylo to, ze se utocnici netlacili pred branku soupere. Svedsky golman Gustavsson mel na vsechny strely idealni vyhled." Pritom cesti hokejiste strelbou nesetrili. Dokonce Svedy prestrileli vysokym pomerem 34:20! Takze kdo zapas nevidel, sotva vysledku uveri. Pred Gustavssonem vsak vetsinou temer nikdo neclonil, netecoval a nedorazel. Pritom prave takhle v soucasnem hokeji pada nejvic golu. Proste ceskou snahu nebo spise krec lze prirovnat ke staremu rceni o tom, jak hluchy busi do vrat... Ruzicka rovnez priznal: "Je to pro nas velke zklamani. Navic jsme v turnaji neporazili zadne silne muzstvo."
Medailova doba zapomenuta
Ted jeste na skok ke Slovakum a k jejich zalostnemu vystoupeni v Klotenu. Potom co pouhych trinact sekund pred koncem rozhodl Bartecko o vitezstvi 4:3 nad odvekym politickym rivalem Madarskem, ale z hokejoveho hlediska absolutnim novackem mezi sestnacti svetovymi tymy a zaroven nejslabsim celkem letosniho sampionatu, oslavovali jako by cele mistrovstvi vyhrali... Jenze v nasledujicich ctyrech utkanich odesli porazeni. S Beloruskem 1:2 po samostatnych najezdech, s Kanadou 3:7, s Finskem 1:2 v prodlouzeni a s Ceskou republikou 0:8! Vyhrali pouze nad Norskem 3:2 a to jeste v prodlouzeni. Trener Jan Filc jen trpce konstatoval: "Vsem hokejovym fanouskum v nasi zemi se musim omluvit!" Individuality Lubomira Visnovskeho, Jozefa Stümpla, Mariana Gaborika nebo Richarda Zednika (na neho se za neucast Slovaci nejvic zlobili) chybely stejne jako ceske, o nichz byla rec. Ovsem v pripade Slovenska by to ani tak zrejme zadny zazrak nebyl... Urcite vsak letosni opory typu Lubose Bartecka, Andreje Sekery ci Marcela Hossy mely hodne daleko k parte kolem Petera Bondry, Miroslava Satana nebo Zigmunda Palffyho, ktera v prvni petiletce noveho milenia zkompletovala medailovou sbirku ze sampionatu - v Petrohrade 2000 stribro, v Goteborgu 2002 zlato a v Helsinkach 2003 bronz...
Jde to i bez mantinelu
A tak kdo pozorne sledoval zaverecne boje sampionatu v Bernu, nemohl se divit, ze se odehraly bez Cechu a Slovaku. Nejenze nejlepsi tymy predvadely hokej v nejvyssim tempu a plny agresivity, ale navic se jejich borci nevybijeli ve hre po mantinelech a ani rohy kluziste prilis nepotrebovali. Svedove nakonec ziskali bronz, kdyz v semifinale podlehli Kanade 1:3 a v boji o treti misto zdolali USA 4:2. Ovsem znovu se potvrdilo, ze dnesni hokejovy svet ma dve velmoci. Kanadu a Rusko, ktere si v semifinale, byt po velke bitve, poradilo s celkem USA 3:2. Nebo spise v opacnem poradi Rusko a Kanadu. Protoze Rusove v reprize lonskeho finale z Quebeku zasluhou skvele kondice, perfektni taktiky i brilantni kombinace, ktera staromilcum pripominala eru Petrova, Charlamova a Michajlova, znovu zvitezili nad javorovymi listy, tentokrat 2:1. Kanadany sice privedl ve druhe tretine do vedeni Spezza, ovsem jeste do druhe prestavky vyrovnal Saprykin a v zaverecnem dejstvi Radulov pojistil zlatou obhajobu. A nejen bernskou Postfinance Arenou, ale celym hlavnim mestem Svycarska se mohla az do rannich hodin naplno rozeznit prava ruska Kalinka. I proto, ze Rusko jako nastupnicky stat Sovetskeho svazu vybojovalo titul uz po petadvacate, zatimco kolebka hokeje jich ma na svem konte "jen" ctyriadvacet.
Tvrda konkurence NHL
Duvod znovu vzkriseni ruskeho hokeje je nad slunce jasny. Kontinentalni hokejova liga KHL stale vice jak sportovne, tak ekonomicky, konkuruje kanadsko-americke NHL. Patrne je to i pri pohledu na profil nejvetsich hvezd staronovych sampionu. Ilja Kovalcuk sice obleka dres Atlanty Thrashers, ale Oleg Saprykin CSKA Moskva, Vitalij Artusov Metalurgu Magnitogorsk a Oleg Tverdovskij s autorem rozhodujici finalove trefy Alexandrem Radulovem Salavatu Julajev Ufa. Bude trener sborne Vjaceslav Bykov strojvudcem nove nepremozitelne masiny, jako byli v nejslavnejsich dobach sovetskeho hokeje jeho predchudci Anatolij Tarasov a Viktor Tichonov?

 

Navrat na hlavni stranu