Navrat na hlavni stranu

Lasky pani Katty v Toronte
Mozna, ze bych tuto "kritiku" nemel psat. A pisu ji nerad. Miluji Nove divadlo a sdilim respekt k umeni Jiriny Bohdalove, ktera vystoupila v hlavni roli Irky, ktera utekla do Ameriky a po dvaapadesati letech se vraci domu. Chce zit s rodinou mladsiho bratra, ktera ji nakonec umisti v domove duchodcu. Mrzi mne, ze moje pocity ze hry irskeho dramatika Briana Friela Lasky pani Katty i z jejiho provedeni Novym divadlem jsou nejak negativni. Mozna, ze je to tim, ze hra se zabyva tematem, ktere se mi stava stale blizsim (a nijak prijemnejsim): zivotem v domove pro seniory. Prolez' jsem jich jako navstevnik hezkou radku a ne a ne se do tohoto zivotniho stylu zamilovat! (Kdyz budu mit stesti, podari se mi presidlit do vecnych lovist, nez mne pratele do takoveho domova prevezou.)
Jirina Bohdalova si sve ovace zaslouzila. Ja se jich zucastnil dost zdrzenlive - a to priznavam teprve ted, v divadle po predstaveni bych se byval vydaval nebezpeci lyncovani - jednak proto, ze jsem moc dobre neslysel a castecne i proto, ze jsem mel dojem, ze Bohdalova nejak hrala mimo soubor. S tim slysenim by to mohlo byt tim, ze ztracim sluch a ze jsem sedel v posledni rade. Ale na stejny problem si stezovali i lide mnohem mladsi nez ja (coz je prakticky kazdy), kteri sedeli vprostred jeviste. A i jinym divakum se zdalo, ze Bohdalova se souborem nesrostla. Ale to mohlo byt umyslne: nemohla se citit soucasti rodiny, s kterou nezila dvaapadesat roku. A take tim, ze se souborem Noveho divadla zkousela jen necely tyden.
Z hercu Noveho divadla se mi nejvic libili Lenka Kimla a Martin Bonhard, ale i Lenka Novotna, Jiri Skoda a Zuzana Novotna podali vyborne vykony. Trochu mne zklamal Honza Smid, myslim, ze to neni jeho typ role - Honza je rvac, nebo mozna Cyrano, ale v roli vyjukaneho mladsiho bratricka se mi moc nezdal.
Reziserka Dasa Belacikova (ktera s Radkou Tamchynovou mela take na starosti rezervace - a s Janou Fabianovou a Ivanou Janu pokladnu) ma o provedeni teto hry zasluhy zcela mimoradne: ujala se rezie, kdyz Pavel Kral (ktery toho Novemu divadlu tolik dal a s Tadeasem Lisem prispel s rezijnimi pripominkami) se ze zdravotnich duvodu rezie vzdal a dovedla hru az do premiery. A cast tech ovaci, kterych se dostalo Jirine Bohdalove, patri i ji. A take Vladimiru Kosovi (za dopravu a stavbu sceny, Mile Bendove (za napovedu), Jane Fabianove (za navrh kostymu), Jarce Spejchalove (za upravu kostymu), Karlu Tamchynovi (za svetla), Ivo Mejzrovi (za hudbu a zvuk), Vere Kohoutove (za inspici a rekvizity), Zuzane Novotne (za propagaci), Laci Hamvasovi (video zaznam), Dase Kosove (foto). A take ovsem celemu souboru.
Hodne zdaru v novem domove v Mississauze!
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu