Navrat na hlavni stranu

Jaro prislo i do Sudbury
Nas soused George oznacuje sudburske jaro jako nejvetsi show roku; zastavil se u mne, kdyz jsem odstranoval zbytky zimy ze zahradky a optal se jestli velebim jaro?
"Velebim a obdivuji," rekl jsem.
George je sudbursky rodak; zimu hodnoti podle toho, kdy roztaje led na jezeru Ramsey. Chodime k jezeru spolu, a George odhaduje datum a hodinu, kdy led zmizi z vodni hladiny.
Odhadovani ledu neni nejaka Georgeova libustka, ale celomestska vasen.
Oficialne je odhadovaci soutez Sudburanu od roku 1941 sponzorovana rodinou Hodginsu a redakci lokalniho deniku Sudbury Star. Prvni zaznam o kompletnim odledneni jezera Ramsey se datuje 16.dubna 1941.
Ramsey neni nejaka lokalni zalezitost, ale svetova rarita zapsana v Guinnessove knize rekordu jako nejvetsi jezero na svete na uzemi mesta; Sudburane si tohoto rekordu povazuji.
Zakladatel statistickych dat odledneni Ramseyho jezera byl take zakladatelem a majitelem prosperujiciho obchodu s plavidly vseho druhu umistenem v zatoce jezera a odledneni jezera bylo existencni udalost pro byznys s plavidly i plaveni a lodkareni.
Syn Hodgins, ktery prevzal firmu v roce 1965 rozsiril odhadovani na soutez s penezni odmenou pro nejlepsiho odhadce v celoregionalni soutezi a k datu odledneni pridal i hodinu a minutu definitivniho odledneni. V roce 1965 byl Ramsey bez ledu 5. kvetna ve 2:22 odpoledne. Vyherce souteze o nejblizsi odhad obdrzel poukaz 100 dolaru na utratu v Hodginsove lodenici.
Denik Sudbury Star k tomu otiskl celostrankovou reportaz o stastnem vyherci a jeho rodine.
Od Noveho roku a do konce unora umistuji sazkari sve odhady odledneni na formulari v redakci a odmena za nejspravnejsi odhad se postupne zvysila na 1000 dolaru. Vnuk Gary Hodgins, ktery prevzal rodinnou firmu v devadesatych letech, bedlive dohlizi na presny moment odledneni a dokonce filmuje posledni kru jak mizi, az zmizi.
Osmasedesat let udaju o odledneni jezera Ramsey, (ten soucasny rok a zaroven devetasedesaty jeste neni odlednen) je zajimavym materialem k rozvazovani: nejdrive jezero bylo bez ledu v roce 1946 (4. dubna) a nejpozdeji v roce 1972 (11. kvetna). Dve tretiny dat odledneni (ze 68 zaznamenanych) se stalo pred koncem dubna. Jedna tretina v prvnim tydnu kvetna. Napriklad, po nejrannejsim datu odledneni v roce 1946 zmizel led nasledujici rok 1947 az 8. kvetna.
V letech 1971-1974 roztalo jezero v kvetnu; taktez 1992-1997. Jinak se to strida. V dekade 1950-1959 bylo jezero bez ledu do konce dubna. Hledal jsem nejakou korelaci, ale krome kejhani hus a mnoukani kocek, jsem zadnou nenasel.
Tato pozorovani jsem vypravel Georgovi, a mel z toho radost, ze vim o Ramsey vic nez on. Cestou k jezeru sbirame do igelitky odpadky; George laje cunatum, ja velebim uklizece.
Oko si uvykne na souvislou snehovou pokryvku od prosince do dubna, a kdyz snih zmizi - vypada to, jako by clovek byl nekde jinde, protoze kontury krajiny jsou zcela jinaci.
Zjara se ukazuje stinna stranka materialniho blahobytu - odpadky pohozene na snih a zasnezene cetnym padanim snehu za ctyri zimni mesice: plechovky, kelimky, obaly, kousky igelitu, kontejnery a lahve, veci nepotrebne a skarede. Kazdy den s Georgem sesbirame te spiny igelitku; nazyvame to sluzbou ekologii...
Ze dne na den zamestnanci mestske uklidove sluzby vymenili snezne pluhy a posypove vozy za mechanicke smetaky a vysavace spiny z chodniku a cest.
George vzpomina na leta, kdy se cesty solily a nezbyly hromady posypu. Ted se posypava piskem a pisek sotva vyschne tvori prachove mraky a drahy je i uklid pisku. Pripada mi srandovni, ze kdyz se neco ekologicky zlepsi - je to veskrze o moc drazsi.
P.S. Tohorocni drama zmizeni ledu z jezera trvalo presne pet dni: v nedeli jsme si jeste troufli na led, v pondeli se oteplilo a v utery, stredu vylezl teplomer na 18°C. Cely ctvrtek lilo jako z konve a dnes rano (patek) neni na hladine ani stripek ledu.
Gary Hodgins hlasil, ze led odesel tesne po pulnoci ze ctvrtka na patek a ze v motorovem clunu a v lijaku krizoval jezero, svitil do zatok svetlometem. Led roztopil dest. 24. dubna dle zaznamu roztal led na Ramsey v letech 1949, 1957, 1963 a 1966. Minuly rok o tri dni drive, predminuly o pet dni drive a v roce 2003 posledniho dubna.
Kdo vyhral letosni tisicidolarovou odmenu v soutezi o nejpresnejsi odhad se dovime v pondeli.
Preji hezky den a vsecko dobre!
Ross Firla - Sudbury
***

 

Navrat na hlavni stranu