Navrat na hlavni stranu

Na rodinne veselce - pri kostaricke dovolence
Den po navratu ze svatby syna Petra na kostaricke plazi jsem sedel s Mervynem v kavarne Books&Beans a prohlizeli jsme fotky.
Furt mi to pripada jako zazrak pokroku, ze fotky z digitalu stahnu do laptopu bez cekani; je zajimave, ze digitalnich fotek je tisickrat vice, a zajmu o prohlizeni stokrat mene. Lec s Mervynem mam kliku, ze moje fotky s gustem prohlizi, zajima se o ne a dokonce je chvali. A kazdy fotograf rad vymeni hrstku vymluvne chvaly za pytel kvalifikovane kritiky.
Planovana svatba nasich mladych v Kostarice, coz nam rekli o Vanocich, mne nejdriv znechutila svou exoticnosti a postrasila mne financni stranka cele akce. Rekl jsem nasim mladym, ze diky tomu, protoze nebude mnoho pozvanych hostu, si to asi mohou dovolit.
Mavli nad mym argumentem rukou, jak jest u mladych zvykem, a k memu uzasu meli pravdu, protoze do San Jose priletelo tricet hostu a byl nas plny autokar do Punta Leona. Vlastni obrad na bile plazi byl delikatni udalosti zaramovanou palmami a dunicim pribojem.
Pravda, pro pozorneho pozorovatele byla chuze druzicek na vysokych podpatcich v pisku za zvuku svatebniho pochodu tak trochu k popukani a protoze muj starsi syn pripravil komickou vlozku, neb coby druzba zapomnel prstynky v hotelu, v odpolednim tropickem hicu svatebcane cekali na prstynky ponekud netrpelive. To se vse prominulo. I nevesta byla vesela a nechtela ho utlouci kytici. Promluva kazatele, velice dojemna, ponekud zanikala v priboji a kdyz se vlna prelila mezi hosty a zaplavila neveste bilou vlecku, vsichni hoste zadrzovali smich a Eva mi zaseptala, ze novomanzelum tece do bot. Ale tyto drobnosti jsou jen pikantnostmi k vypraveni a celkove dustojnosti svatebniho obradu neublizily. Po zaverecnem polibku se novomanzele sli fotit na rozkosnem pozadi bile plaze a hoste se presunuli na terasu nad pacifickym oceanem a pili a pozorovali monumentalni zapad slunce.
"Doporucil bys takovou extravaganci pratelum?" optal se Mervyn.
"Asi ne, protoze jsem stridmy clovek a protoze jsem vnimal, kolik veci slo nasim mladym na ruku, coz by mnohym mohlo zpusobit nemale problemy."
"Jake veci?" ptal se dal.
"Nu, v prvni rade pocasi bylo idealni, za druhe, jen jeden clovek se spalil na slunci do ruda, za treti jen jeden host byl hozen vlnou na skalu a roztrhl si kuzi na cele, za ctvrte jen jednomu hostu nekdo ukradl fotoaparat, a to az po svatbe - ten houf nasich hostu byl mimoradne disciplinovany, nikdo se nezatoulal, vsichni se snazili byt stoprocentni a nebyl v tom houfu ani jeden moula, ktery dovede zamotat kazde klubko."
"Tedy vasi mladi maji tip-top pratele, ale rodinne prislusniky nemuze garantovat nikdo," mudroval Mervyn, ktery je dost stary, aby mlade bral s rezervou.
"Rodice a sestra z Madarska byli prima lidi," rekl jsem. "Sice nemluvili jinak nez madarsky," takze mluvili jen mezi sebou a s nevestou, ktera trpelive prekladala, ale byli to lidi, s kterymi byla sranda a kdyz se neco vypije, tak se lidi domluvi i rukama..."
Videl jsem, ze Mervyn je se svatbou spokojen jako jsme byli my, coz je znakem toho, ze vse pochopil.
"A jak se Ti libila Kostarika, kdyz svatba byla jen tresnickou na dortu?"
"Jo, Kostarika je pamlsek," rekl jsem, "byli jsme v Jaco Beach pred patnacti lety a nepoznali jsme to tam. Za 15 let se z vesnicky Jaco Beach stalo rekreacni velkomesto a nezustal tam kamen na kameni - vsecko je nove, krasne a hlavne vkusne umistene v tropickem terenu pralesa. Kazde rano jsme videli v Punta Leona opice sedici na strechach, jesterky iguany se vyhrivaly na cestickach, tukani sedeli na vetvich, motyli s kridly velikymi jako stranky rozevrene knizky poletovali kolem. Hotel organizoval vylety do prirody, potapeni a ruzne atrakce..."
"Kostaricane si ziji dobre?"
"Urcite, protoze o vikendu se plaze naplnily Kostaricany, kteri mluvi spanelsky a tak je lze snadno mezi anglickymi a nemeckymi navstevniky hotelu poznat. Myslim, ze Kostarika ma solidni stredni tridu a vysoky zivotni standard."
"Co je tam spatne?" nedal mi Mervyn pokoj s otazkami na telo.
"Tak jako Kanada je Kostarika totalne zavisla na elektricke energii. Napriklad na panskem zachode velikosti dvakrat dva metry jsem napocital sedm elektrickych spotrebicu: krome stropniho svetla a hucici klimatizace tam byl elektricky susic rukou, fen na vlasy, zasobnik na ubrousky a vedle toho elektricky otvirac konzerv a elektricky rozprasovac vonavky. Klimatizace chladi kazdy obestaveny prostor jako existencni nezbytnost."
Dopili jsme kavu a zvedli se k odchodu, kdyz Mervyn nadhodil posledni otazku: "Prislo Ti neco vskutku otravne v tom kostarickem nebicku?"
"Jedna vec," rekl jsem s usmevem, "kdyz jsme pustili televizi a poslouchali alarmisticke zpravy o krizi a konci blahobytu, pri tom jsme upijeli pinakoladu a hadali se, jak vysoky SPF si mame poridit na kuzi, abychom se nespalili."
Tak to je muj uplny zaznam z me rozmluvy s Mervynem o kostaricke dovolence.
Preji hezky den a vsecko dobre na kazdem kroku!
Ross Firla - Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu