Navrat na hlavni stranu

Sudoku
Myslim, ze maloktera hra, ci zabava pro kazdeho, rozsirila se tak rychle a v tak kratkem case jako tento genialni hlavolam sestavajici z jednadevadesati ctverecku rozdelenych do deviti poli, obsahujici nespocet kombinaci cisel vepsanych a tech, ktery treba doplnit podle presnych, lec velmi jednoduchych zasad. Zasada je sice jednoducha, ale vyreseni ukolu mnohdy slozitejsi.
Ano, je to Sudoku a mnozi teto bystrost a logiku pestujici zabave propadli. Mezi ne nepatrim, ale cas od casu se o par reseni pokusim.
V poslednich mesicich doslo ve svete k mnoha zmenam. Precetl jsem si o nich uz nejedno zasvecene pojednani, ale stale nemam pohromade celkovy a uplny obraz o tom, proc a jakymi cestami doslo k tak rychle promene vcelku prosperujici kapitalisticke ekonomie do stavu klasifikovaneho jako recese, upadek, predstupen kolapsu, deprese, krize. Je situace skutecne tak bidna a hroziva, nebo snad je vyuzivana kymsi k dalsimu obohaceni?
Slozitost dnesniho sveta, spolecenskeho a nepochybne i ekonomickeho, presahuje vse dosud poznane. (Staci, kdyz se, kanadsti spoluobcane, podivate na opet ponekud tlustsi navod k tomu, jak udelat danove priznani za uplynuly rok. A to je nez detska skladanka v porovnani s trznimi zavislostmi a manipulacemi, o nichz zminuji se autori mnoha stati, odbornici, jejichz texty obycejny smrtelnik mnohdy cte jako zaznamy v podivnem jazyce).
A tak mne napadlo, ze vlastne vsechny ty zname a nezname, sdelovane tim ci onim odbornikem, jinym odbornikem popirane nebo z jineho uhlu nazirane, terminy a vazby, terminologie a hlavne, ohromne sumy penez v tech textech a moudrostech se obcas objevujici, ze to je pro normalniho cloveka taky takove Sudoku; tedy normalniho v tom smyslu za jakeho se sam povazuji ... blbec snad nejsem ani dle nejprisnejsiho meritka.
Ano, nasi otcove, o dedech nemluve, nejspise by jen udivene zirali nad tim, do jake neuveritelne a v same podstate, dle meho nazoru zbytecne, site zamotal se moderni svet! A to, ze se zamotal a tedy, ze to neni nic bajecneho, o tom svedci ta dnesni situace plna negativ a hrozeb, propousteni ze zamestnani, sedavych prognoz a podivuhodnych ukazu jakym je treba zebrota bank o to, aby je, v same podstate, klienti onim komplikovanym zpusobem dnesniho financnictvi, meli dostat z bryndy. Napadlo by kdy tohle nasince, prichazejiciho ulozit si mensi ci vetsi sumu prave do takove instituce?
Existuje dokonale a obsirne a verohodne vysvetleni dnesni slamastiky? Snad. Nevim, ale o nem. Je to mozna jen a jen moje chyba, moje nevedomost. Ale ... mozna sotva jen to...
A jsem zase u toho Sudoku ...
Zda se mi, ze neco policek bych si troufnul vyplnit:
Vseobecna presycenost obyvatelstva a touha zit velmi casto nad pomery, nebot byl vzdy nablizku ochotny banker, s usmevem promenujici nuzaka v bohace, majitele toho ci onoho znameniteho majetku, luxusniho vozu ohromneho domu a k tomu navdavkem ignorace moudrosti, ze nic netrva vecne, ani laska k jedne slecne, obrazne receno.
Neuveritelna moznost zneuzivat system na mistech nejvyssich udelovanim horentnich odmen za praci, jejiz hodnota odmene zdaleka neodpovidala. Nebot je sotva solidni, aby plat prezidenta supervelmoci, USA, byl jen zlomkem odmeny jistych hodnostaru, at jiz pracujicich v tom ci onom oboru.
Nac horekovat nad krizi v automobilovem prumyslu, kdyz ona az hrisna a nepochopitelna nadvyroba vozidel vseho druhu musi byt zrejma kazdemu soudne myslicimu obcanovi. Dotaz u reditele takove automobilky o poctu novych modelu ve svete nebo jen zemi vyrobenych a do posledniho prodanych, by stal za to.
Dopad pocitacove techniky sdelujici dnes informace bezmala rychlosti svetla, coby nenahraditelny pomocnik v rukou burzovnich makleru se zlocinnou mysli a charakterem (obcas je nektery z nich odhalen, ale kolik jich zustava neodhaleno?)
Snad dobre minena a mnohde pozitivne pusobici globalizace, v pripade neduhu ale zpusobujici retezovou reakci.
Oh, kolik asi policek mohl bych vyplnit v tomto mem imaginarnim Sudoku? Obavam se, ze toho by snad mohli dosahnout jen ti, kteri, krome zminene vseobecne nenasytnosti lidu, lvim dilem se na dnesni, snad skutecne neprijemne ekonomicke situaci, vyznamne podileji. A vedeli by tedy, jak prislusna policka doplnit.
Ja ale si na takove specialni Sudoku netroufam....
Zneklidnil jsem se timto psanim a pripominkou pokleslosti dnesniho moderniho sveta natolik, ze ted se pokusim vyresit jedno z mnoha skutecnych rebusu Sudoku v obsahle knize, kterou jsem dostal k minulym Vanocum ...

Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu