Navrat na hlavni stranu

Jan Matejovic - 80
Kdykoliv zahlednu stihlou a dosud nenahrbenou postavu Jana Matejovice, vzpomenu si na jedno nase setkani v nemocnici Sv. Josefa v Torontu pred nekolika lety: setkali jsme se u vchodu do nemocnice, ja strkal vozicek s pacientem dovnitr a Jan Matejovic strkal vozicek s pacientkou ven (nebo obracene - uz si nejsem jist). A to, myslim, je predstava, ktera se presne kryje se skutecnosti. Jan Matejovic je vzacne dobry clovek. Nejvic si to snad uvedomuje kostel Sv. Vaclava v Torontu, kde ho s jeho pani uvidite kazdou nedeli. Ale jsou i jine organizace, ktere se podileji na jeho stedrosti, vcetne Torontske univerzity. A krajanske noviny a...
Jan Matejovic sve dolary nezdedil. Do Kanady prisel s prazdnyma rukama. Kdyz 23. dubna 1949 vystupoval v Halifaxu z lodi U.S.A.T. Le Roy Eltinge, s kterou priplul na priklad take Jan Waldauf, Svatopluk Tomanek, Jiri Brandys, Karel Dragoun a pres sto dalsich, bylo mu dvacet roku a jeden den (narodil se 22.dubna 1929). Dva roky po prijezdu do Kanady se usadil v Torontu a zacatkem sedesatych let se stal majitelem stare torontske firmy Drummond Metal Producrs Ltd., kterou se svymi syny pretvoril v jeden z nejuspesnejsich podniku sveho druhu v Kanade. Spolecnost, kterou dnes ridi jeho synove, je nejvetsim dovozcem dveri a jinych stavebnich artiklu v Kanade.
Mladi podnikatele, kteri prichazeji do Kanady, v nem maji vynikajici priklad. A vsichni mu prejeme dlouhou radu stastnych a spokojenych let.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu