Navrat na hlavni stranu

Jeste jednou Rusalka
Musim souhlasit s peknym dopisem pani Berkove o provedeni Dvorakovy opery Rusalky v Torontu ve srovnani s tradicnimi produkcemi. Koncem brezna jsem mel moznost se zucastnit posledniho predstaveni Dvorakovy Rusalky v Metropolitni opere v New Yorku. Pod taktovkou vyznacneho ceskeho dirigenta Jiriho Belohlavka, v rezii Otty Schenka jsem byl svedkem mimoradneho uspechu tradicni inscenace, ktera se davala v Metropolitni opere jiz patou sezonu. V hlavni roli Renee Fleming, Jezibaba byla Stephanie Blythe, vodnik Islandan Kristinn Sigmudsson - zadni cesti zpevaci (pokud nepovazujeme Renee Fleming za nasi krajanku - babicka byla Ceska), ale vsichni vynikajici (cesky kouc Yvetta Synek Grafova). A pod uzasne citlivou taktovkou Jiriho Belohlavka - zaznela ta prava Dvorakova hudba v nadherne produkci - snad nejlepsi jakou jsem kdy videl a slysel. Ovace po zaverecnem taktu nebraly konce a prestoze byla temer pulnoc, lide cekali na umelce u vychodu z opery, aby mohli aspon zachytit jejich tvare , stisknout ruku a ziskat kyzeny podpis. Toronto melo sanci - videt a slyset nasi narodni operu ve vrcholnem provedeni - bohuzel se to nestalo. Musime byt spokojeni, ze se zde Rusalka konecne poprve davala a musime se tesit do budoucna, ze snad pristi provedeni bude lepsi.
Jiri Belohlavek mel obrovsky uspech i v Evzenu Oneginovi (dirigoval sedm predstaveni v unoru, a Rusalku petkrat). Predposledni vecer mel prednasku v Ceskem centru, ktere se otevrelo v N.Y. v rijnu 2008. Behem temer dvou hodin odpovidal na dotazy posluchacu, hovoril o hudbe ceskych skladatelu a jak rad propaguje jejich skladby v cizine (Bohuslav Martinu, Leos Janacek), coz neni vzdy jednoduche.
Z New Yorku odletal pristi rano ke svemu orchestru v Londyne (je reditelem BBC Symfonickeho orchestru do roku 2013), kde mel pristi den zkousku na koncertni provedeni opery B. Martinu Julietta, aby na vikend byl opet v Praze na zkousku Beethovenovy Missa Solemnis (s nasim v Kanade znamym zpevakem Zdenkem Plechem) v cizine. A to je u vrcholnych dirigentu normalni- jsou vsude zadani a plne vytizeni (mozna jeden z duvodu, ze Jiri Belohlavek, v minulosti kazdorocni host u Torontskeho symfonickeho orchestru zde jiz tri roky nedirigoval. Dockame se ho opet?
Doufejme!
Milos Krajny

 

Navrat na hlavni stranu