Navrat na hlavni stranu

Nejstarsi znamy portret Mistra Jana Husa se naleza v Australii
Az dosud nejstarsi dochovane vyobrazeni udajne podoby velkeho reformatora je obsazeno v Martinicke bibli, kterou v roce 1967 z nabidky antikvariatu zakoupila Knihovna Akademie ved CR. Tato bible se tak pochopitelne stala nejcennejsi knihou jejiho fondu.
Akademie ved CR v r. 2006 usporadala vystavu " Martinicka bible a jeji cesta z 15. do 21.stoleti. Osudy jednoho exponatu vystavy Karel IV.- Cisar z bozi milosti. Restauratorska prace Jarmily a Davida Frankovych."
Jak se vsak zda, existuje jeste starsi vyobrazeni Mistra Jana Husa, nez je jeho udajny portret v Martinicke bibli a to z ruky ­ italskeho umelce.
Stefano di Givanni, znamy tez jako il Sassetto se narodil v Toskansku a to bud v Siene, kde je jeho narozeni pripisovan zaznam o krtu z 31. prosince 1392, nebo v nedaleke Cortone, odkud pochazel jeho otec Giovanni di Consolo.
Uciteli mladeho Sassetty patrne byli Paolo di Giovanni Fei a Benedetto di Bindo.
Nejstarsi historicka zminka o Sassettovi pochazi z roku 1423. V tomto roce pro bohaty siensky cech obchodniku s vlnou namaloval oltarni triptych. Toto dilo bylo zpocatku umisteno v kapli u chramu sv. Pelegrina v Siene a od r.1426 se nachazelo v domu v Siene.
Jedna z desek nese velmi realisticke vyobrazeni upaleni kacire na hranici. Ceskeho pozorovatele teto desky ihned zarazi velmi napadne shody s tim, co vime ze zpravy Petra z Mladonovic, jenz byl ocitym svedkem upaleni Mistra Jana Husa.
Avsak ­ vsichni mame predstavu stihleho, vysokeho a hubeneho reformatora. Kdezto na obraze je na hranici mensi, silnejsi muz. Nase predstavy jsou vsak ovlivneny umelci 19.stoleti. Skutecnost je vsak jina ­ sam Hus v dobe sveho pobytu na Kozim Hradku pisemne odmitl pouzit jizdniho kone a to slovy " nebo jsem tlust"
Piero Torriti, byvaly reditel Uradu pro ochranu pamatek provincie Siena a Groseto se domniva, ze jde o vyobrazeni upaleni Jana Husa.
Sassetta se k tomuto tematu jiz nevratil a zemrel v dubnu 1450. Oltar byl rozebran v roce 1777 a jeho casti se dostaly do soukromych sbirek. Jejich osudy v te dobe popisuje Federico Zeri v clanku "Towards and Reconstruction of Sassetta's Arte della Lana Triptych "v renomovanem Burlington Magazine 98, 1956, str.36 a nasl.
Od londynskeho sberatele Agnewa v roce 1976 cast oltare o rozmerech 24,6x38,7 cm s vyobrazenim " Upaleni kacire" s podporou vlady statu Victoria ziskala The National Gallery of Victoria v Melbourne v Australii a pod cislem E2-1976 je nyni vystaven v jejich sbirkach.
Diky moderni technice se na nej z pohodli domova muzete podivat i Vy, protoze je umisten na webove adrese uvedeneho muzea: http://ngv.vic.gov.au/collection/pub/itemDetail?artworkID=35771.
P.Jelinek, Praha

 

Navrat na hlavni stranu