Navrat na hlavni stranu

Cesky velvyslanec Karel Zebrakovsky a Joe Schlesinger

Dva pribehy z obludneho casu
How we escaped Hitler a o "Petru" Benesovi
Prvni pribeh:
Vzpominkovy vecer k 100. narozeninam Nicholase Wintona poradany generalnim konzulatem Ceske republiky v Torontu ve spolupraci s Britskym generalnim konzulatem v Torontu a Ceskym turismem v Kanade u prilezitosti prezidentstvi Ceske republiky v Evropske unii. K atmosfere vecera prispela vystava fotografii Jurije Dojce "What remains".
Druhy pribeh: zluta Davidova hvezda Petra Benese. Ty pribehy jsou spojeny i rozdeleny casem. Spojeny, ponevadz k odjezdu Wintonovych deti (jednim z nich byl Joe Schlesinger) a k odchodu Peter C. Newmana a Hany Gartnerove z jiz okupovane Prahy do svobodneho sveta a k deportaci 'Petra' Benese (za ziveho Boha si nemohu vzpomenout na krestni jmeno sveho nejlepsiho pritele z gymnazia, tak jsem ho 'pokrtil' na Petra) doslo v nevelkem casovem rozpeti; a rozdeleny, ponevadz zatim co pozoruhodneho vzpominkoveho vecera 26. brezna 2009 na Innes College v Torontu k stemu vyroci Wintonovych narozenin se zucastnili Joe Schlesinger, Peter C. Newman a Hana Gartnerova, Petr Benes - s miliony jinych - zahynul v orgii nacistickeho silenstvi uz v prvnich letech ctvrteho desetileti minuleho stoleti. A nejak se mi v poslednich dnech hlavou toulaji zname verse Roberta Frosta o dvou cestach (a ovsem i nase dva pribehy mluvi o dvou cestach - jedna vedla na Zapad a druha do Osvetimi) a hlavne te mene uzivane (less travelled road), i kdyz nikdo z mych dnesnich hrdinu nemel volbu, kterou cestou jit..
Prvni pribeh
Vzpominkovy vecer zacal proslovem generalniho konzula Ceske republiky v Torontu, Richarda Krpace, iniciatora projektu. Projekt (na kterem se podileli i dalsi clenove konzulatu: konzul Jiri Slais, Radka Metelkova a nejvic snad .Michaela Vaclavikova, ktera take - jak jsem se dozvedel od generalniho konzula - prisla s napadem pozvat Wintonovy deti, zijici v Ontariu), i projev nesly stopy Krpacova vzacneho talentu vyhmatnout okamzik a obleknout ho do havu trvani. Uz titul programu si vynutil pozornost: Jak jsme utekli Hitlerovi (How we escaped Hitler). Ke Krpacovu talentu patri i schopnost vynutit z mikrofonu prijatelnou (a nekdy mimoradnou) uroven slysitelnosti, coz neni tak obvykle, jak by se na prvni pohled zdalo. To se v pristim cisle programu - vzpominani Joe Schlesingera a Petera C. Newmana na valku, detstvi a utek - dusledne darilo jen Hane Gartnerove, ktera interview ridila. Skvele obsazeni: Joe Schlesinger, po leta hlavni politicky korespondent na CBC, producent programu The National a tvurce zvlastnich dokumentarnich filmu, jako na priklad Winton: The Power of Good, vyznamenany ctyrmi Gemini Awards a nejvyssim kanadskym vyznamenanim Companion of the Order of Canada; Peter C. Newman, jeden z nejprednejsich kanadskych novinaru, autor 25 knih, kronikar kanadskych obchodnich dynastii jako Hudson Bay Company, Conrad Black a Titani, byl redaktorem The Toronto Star a MacLean's a je drzitelem spousty vyznamenani vcetne Companion of the Order of Canada; Hana Gartnerova, jedna z nejuspesnejsich kanadskych televiznich osobnosti (ziskala tri Gemini Awards a titul Nejlepsi komentatorky roku 1995 (kdy se stala komentatorkou CBC-TV's The Magazine), dnes nejznamejsi jako prispevatelka pribehu pro The Fifth Estate. Nejtezsi otazku, kterou se Hana Gartnerova zeptala - nejen svych dvou hostu, ale vlastne vsech a nikoho - znela: Co citili matky deti, ktere privedly sve deti Wintonovi k ceste, o jejimz zakonceni nic nevedely a nemohly vedet, ale musely pocitat s nejhorsim? Jaka hruza je dohnala k cinu pro matky tak zoufalemu?
Film Mateje Minace The Power of Good (napsany a vypraveny Joe Schlesingerem) je oslavou zivota Nicholase Wintona, jednoho z tech Britu, kteri se necekane objevi odnikud a nekriklave a nejak samozrejme udelaji neco, na co nikdo jiny neprisel a kdyby prisel, nenasel by odvahu, aby to udelal. Ti z nas, kteri se pamatuji na brezen 1939, na zpupnost nacistickych armad obsazujicich orvanou trosku Ceskoslovenska, a kteri o Wintonove akci nic nevedeli, jeste dnes docela nechapou, jak se tomuto nenapadnemu britskemu makleri podarilo do 1. zari 1939, kdy vypukla Druha svetova valka, z nacisty okupovane Prahy do Liverpoolu unest 669 zidovskych deti... Po desetileti zadne z deti nevedelo, kdo jim zachranil zivot. Nevedela to ani Wintonova zena, ponevadz Winton to nepovazoval za dost dulezite, aby o tom mluvil. Na stesti svet se o tom dozvedel vcas, aby Nicholasu Wintonovi mohl podekovat: Vaclav Havel mu udelil Rad T. G. Masaryka a kralovna Alzbeta II. ho pasovala na rytire (nezda se, ze tyto pocty ho nejak vykolejily). A "jeho" deti mu mely prilezitost podekovat. Mile sentimentalni zaver prvniho pribehu...

Hana Gartner
Druhy pribeh

Petr Benes byl mym spoluzakem na slanskem gymnaziu. Zatimco ja byl drobny a tenky, Petr byl hlavne baculaty, ale opravdu... Jeho rodice byli zamozni obchodnici s zelezem a vlastnili ve Slanem u nadrazi blok domu. Na synackovo kamaradstvi se mnou se tvarili dost priznive: zrejme jsem se jim jevil jako celkem neskodny, slusne vychovany tvor, ktery by v podstate lineho Petra mohl vyburcovat k vetsimu usili ve skole. A ponevadz jsem byl z vesnice a v zime jsem na kole nemohl dojizdet, pozvali mne, abych na autobus misto na namesti cekal u nich a ucil se s Petrem. Priznavam se, ze pred prvni navstevou se mi nekde z hlubin povedomi vynorila ozvena davne povery, ze Zide si potrpi na krestanskou krev a do Benesovic domu jsem vstupoval s pocitem namichanym ze strachu a zvedavosti. Byl jsem skoro zklaman, kdyz misto, aby se mi nekdo snazil podrezat krk, jsem byl pozvan k prvotridnimu obedu. A nase pratelstvi rostlo a vzkvetalo. Pak prisel Mnichov a o neco pozdeji nacisticke armady obsadily nasi zemi. Ja jsem je videl pochodovat kolem slanske radnice. Psal se 15. brezen 1939. Byl to osklivy destivy den. Ja rval bezmocnym vztekem. Chvili se zdalo ze snad nedojde k nejhorsimu. Ale jak dny a mesice plynuly, posledni jiskry nadeje jedna za druhou pohasinaly. Petr byl denne tissi a zamyslenejsi. Kdyz jednou neprisel nekolik dni do skoly, sel jsem ho navstivit. Nasel jsem ho pred domem. Na jeho kabate svitila zluta Davidova hvezda. Chvili jsme mluvili, pak Petr rekl: "Radsi bez. Nesmis se s Zidy stykat." Potom uz jsem ho nikdy nevidel, Po valce se z Osvetimi (alespon myslim, ze z Osvetimi) vratila (jedina z peticlenne rodiny) Petrova matka. Mela silene oci a na tvari necitelnou grimasu. Tak skoncil druhy z mych dvou pribehu z obludneho casu...
Josef Cermak

Peter Newman

 

Navrat na hlavni stranu