Navrat na hlavni stranu

Zemlinskeho kvarteto
Konec unora - prinesl spoustu kulturnich akci v ceske a slovenske komunite. Nikdo zrejme nestihl vse, ale aspon par z nas navstivilo predstaveni Molierova Chudaka manzela v provedeni Noveho Divadla, Bohemian Ball pod patronaci generalniho konzulatu Ceske republiky a koncert Zamlinskeho kvarteta v ramci Nokturen ve meste. Zde bych se chtel venovat koncertu Zemlinskeho kvarteta, ktere jsme slyseli na Nokturnech jiz potreti. Uzasny pokrok a vyzralost kvarteta za posledni tri roky bylo zrejme v podani ceskych skladatelu na koncertu v kostele sv. Vaclava, i den pred tim na veceru Mozartovy spolecnosti. Tam zaznel prvni kvartet Jana Myslivecka a prvni kvartet Antonina Rejchy. Oba se hraji zridka a Rejchuv kvartet byl snad hran v Kanade poprve vubec. Romanticka skladba pripominajici mladeho Schuberta v mistrovskem podani Frantiska Soucka (prvni housle) Petra Strizka (druhe housle), Petra Holmana (viola) a Vladimira Fortina (violoncello). Uzasna souhra, prednes, frazovani a cistota tonu - tak se da charakterizovat hrani kvarteta.
Po prestavce Es-dur koncert W. A. Mozarta - zahran skutecne skvele. To si take vynutilo pridavek z jednoho z mnoha kvartet Josefa Haydna.
V kostele sv. Vaclava zahajilo kvarteto skladbou sveho patrona Alexandra Zemlinskeho, jehoz kvartet A-dur se hral v Kanade asi take poprve. Velmi pekna melodicka skladba zahrana jasne zretelne a ciste. Pak uz nasledovaly Listy duverne (druhy kvartet) Leose Janacka. A to byl asi vrchol koncertu. Je videt ze v Janackovi jsou Zemlinsti skutecne doma. Uzasne zmeny nalad, citu a pocitu, mistrna strhujici hra s uzasne cistou intonaci i Janackovou drsnosti. Atmosfera po Janackovi byla tak vyborna, ze se prestavka protahla na pul hodiny a lide se uzasne bavili. Po prestavce zaznela Sukova meditace na Svatovaclavsky choral a po nem zaznel Smetanuv kvartet cislo 2, ktery se hraje velmi malo. Smetana napsal kvartet, kdyz uz byl uplne hluchy a dost dusevne trpel. Kvartet dopsal, ale niky neslysel. V podani Zemlinskeho kvarteta opet zaznely ceske lidove melodie, ktere ovsem nejsou dotazeny jako v kvartetu prvnim (Z meho domova).
Ale i tak je to hudba lahodna, nam blizka. Po dlouhotrvajicim potlesku nasledovaly dva pridavky - prvni - Furiant z Prodane nevesty, ktery upravil pro kvarteto jeho violista Petr Holman. A to byla urcite kanadska premiera a rovnez pridavkem byla posledni veta z Americkeho kvarteta A. Dvoraka - hudba naprosto okouzlujici. Potlesk provazel kvarteto dlouho po te co hudebnici odesli do saten, aby stihli zaslouzene obcerstveni.
Na to, ze venku snezilo, pocasi bylo spatne, Nokturno se konalo ve ctvrtek misto v nedeli, prislo pres sto zanicenych posluchacu, kteri odchazeli naramne spokojeni z uzasneho vecera.
Nokturna pokracuji v nedeli 29. brezna v 17 hodin, kdy vystoupi houslovy virtuoz Ivan Zenaty za doprovodu pianisty Vaclava Machy z Prahy v programu A. Dvoraka, E. Griega, P. Cajkovskeho a P. Sarasateho. Ivan Zenaty byl prvnim umelcem na Nokturnech pri prvnim rocniku na Masaryktownu. Od te doby koncertoval pro nas jeste dvakrat, Zenaty je vynikajicim houslistou svetoveho formatu. Prileti do Toronta po koncertu v New Yorku. Prijdte a opet nebudete zklamani.
Milos Krajny

 

Navrat na hlavni stranu