Navrat na hlavni stranu

Cesky tenisovy narod s potesenim kvituje Petru Kvitovou
Mezi elitou bez Vaidisove

Zda se to byt neuveritelne, ale tenistky Ceske republiky jsou mezi ctyrmi nejlepsimi svetovymi druzstvy v Poharu federace. Prekvapeni je to o to vetsi, ze bez ucasti Nicole Vaidisove. Suverenne nejlepsi ceske tenistky poslednich let, ktera na svetovem zebricku dokonce uz figurovala jako sedma, ale momentalne spadla az na 71. pozici a stejne jako loni, kdyz cesky tym bojoval o postup do nejvyssi divize teto souteze, prohlasila, ze dava prednost individualni priprave pred reprezentacnimi akcemi...
Avsak Vaidisovou v Brne, kde Ceska republika nastoupila ve ctvrtfinale proti Spanelsku, zastoupily jine hracky. Zejmena Petra Kvitova, ktera si ve dvouhrach poradila jak se Suarezovou-Navarrovou, ktera nedavno zdolala i uradujici wimbledonskou sampionku Venus Williamsovou, tak s Llagostearovou-Vivesovou. Agresivni hrou ze zadni pozice podporenou velmi dobrym podanim nepovolila svym souperkam jediny set a v necelych devatenacti letech, ktere oslavi 8. brezna, se stala novou a obdivovanou jednickou ceskeho tenisu! Mimochodem na svem konte uz ma z lonskeho roku postup do 4. kola grandslamoveho turnaje v Parizi a letosni vitezstvi na turnaji v Hobartu. Presto velmi skromne konstatovala: "Tri body jsem neudelala, takze me za hrdinku neoznacujte. Zvitezili jsme jako tym!"
Po uvodnim dnu byl stav nerozhodny 1:1, protoze druha dvouhra se nevydarila Ivete Benesove. Trebaze nad Llagostearovou-Vivesovou vyhrala prvni set a hned v uvodu druheho se dostala do brejku. Ovsem malicka, ale velmi pohybliva Spanelka, mnohem jistejsi hrou dokazala stretnuti otocit. Naopak ceska tenistka delala mnoho chyb v prechodu do utoku. Druhy den vsak nehrajici kapitan Petr Pala, syn legendarniho daviscupoveho reprezentanta Ceskoslovenska Frantiska Paly, dal pred Benesovou prednost Lucii Safarove. A brnenska rodacka vetsi uderovou pestrosti a technikou nedala Suarezove-Navarrove v domacim prostredi sanci. A sverila se: "Chtela jsem utocit. I za cenu toho, ze budu delat chyby." Zajimavosti je, ze Safarova po Kvitove a Benesove byla treti ceskou tenistkou ve dvouhrach hrajici levou rukou."
Ceske tenistky jsou tedy v semifinale, kde je ve dnech 25. a 26. dubna ceka druzstvo USA. Americanky ve ctvrtfinale sice zdolaly v Surprise Argentinu 3:2 s Craybasovou a Oudinivou ve dvouhrach a s Dittyovou a Huberovou ve ctyrhre, ale klidne do dalsiho zapasu mohou postavit hvezdnou sestavu sester Williamsovych. Tedy soucasnou vedouci hracku svetoveho zebricku Serenu a posledni wimbledonskou vitezku Venus! A ve chvili, kdy byla uzaverka tohoto cisla, vsechno nasvedcovalo tomu, ze se bude hrat opet na Brnenskem vystavisti, kde se ceskym barvam ve fedcupovych bitvach dari. Byt tentokrat ve vetsi a prostornejsi hale.
A strujkyne semifinaloveho postupu Petra Kvitova se netaji: "Pokud Americanky nastoupi v nejsilnejsi sestave, bude to skvele pro divaky, ale pro nas uz mene. A my chceme postoupit do finale!" Nehrajici kapitan Petr Pala zduraznuje: "Nase sila je ve vyrovnanosti a variabilite. Mame hracky, ktere mohou zaskocit jedna za druhou. A Vaidisova? Kdyz byla v tymu, vetsinou jsme se podrizovali jejim potrebam a pozadavkum. Ted je vetsi pohoda a je to takove uvolnenejsi..." Pro upresneni Nicole Vaidisova byla po utkani Ceske republiky se Spanelskem na zebricku WTA az patou ceskou tenistkou.
Vysledky: Ceska republika - Spanelsko 4:1 (Kvitova - Suarezova-Navarrova 6:4, 6:4, Benesova - Llagosteraova-Vivesova 6:1, 1:6, 4:6, Safarova - Suarezova-Navarrova 6:4, 6:3, Kvitova - Llagostearova-Vivesova 6:4, 7:5, Benesova, Peschkeova - Dominguezova-Linova, Martinezova-Sanchezova 6:4, 6:2).
JAROSLAV KIRCHNER, Brno

 

Navrat na hlavni stranu