Navrat na hlavni stranu

Navrat na hlavni stranu Noveho divadla

Archiv Noveho divadla

Najvacsia radost je aj tak skodoradost
Ked francuzsky kral Ludivit XIV, zvany tiez "Slnko", alebo "Slnecny", udelil v roku 1665 titul, ci funkciu Kralovskeho divadelnika Jeanovi Baptistovi Poquelinovi, znamemu ako Moliere, znamenalo to pre dramatika vela.
Nielen vitana ochrana, satisfakcia, rozlet a posmelenie do prace, ale i povinnost priamo svojimi hrami a divadelnymi predstaveniami prispievat na prilezitostne zabavy kralovskeho dvora. Tieto dvorne komedie boli komponovane ako velke poeticko - vypravne hry. Slovo sa v nich druzilo s hudbou a hudba s tancom. Neslo v nich o zobrazenie reality, skor o akusi feeriu plnu farieb, lubivych melodii a poezie. Ani o pranierovanie spolocenskych neduhov, ci zrkadlo mravov. Velkolepost a vypravny charakter inscenacii zdoraznovali krasu, lasku a radost. Jednoducho megalomanske farebne rozpravky.
Na pozadi tychto trendov a dobovych zvykov, Molierova komedia - fraska o zbohatlickom Georgovi Dandinovi, vyzera ako uplny kontrast. Uz samotne meno sugeruje skor nemotorne pohyby (dan - din), nez baletny svih. Vo svojom parizskom divadle v Palaise - Royal, Moliere tuto komedialnu frasku hraval bez jej spevno - hudobneho ramca (tak ju aj vydal). Podnes sa tak hrava. V takejto podobe potom, prirodzene, ostro vystupili jednak jej satiricke hroty ako aj jej tz. "suchost", ci priam "krutost", ba i domnela tragika. Mnohi Molierovi sucasnici hovoria o "nelutostnom vysmechu", ci "trpkosti az brutalite" a povazuju Chudaka manzela za "najnemoralnejsiu hru" z celeho Molierovho repertoaru.
Je iste, ze ide o pomerne drsny pribeh, zivot vsak byva aj taky. Dovolime si skonstatovat, ze samotna koncepcia diela je zalozena na dobrej znalosti temnych zakuti ludskej duse, pretoze od zaciatku je celkom ocividne, ze ubohy Dandin nema nijaku sancu v spleti klamstiev, intrig, false a pokrytectva a v konecnom dosledku to nie je pravda, ktora vitazi, ale cosi celkom opacne.
Takze tentoraz bez happy endu, hoci s usmevom.
Spytali sme sa Zuzany Martinkovej, ktora hru vybrala a rezirovala.
Preco prave tento Moliere?
Po narocnej dokumentarnej drame Horuce leto 68, som sa chcela sustredit na cosi lahsie, dobre stravitelne a usmevne. Molierove hry hraju vsetky divadla uz vyse 300 rokov. Chceli sme, myslim tym cely kolektiv, ktory pripravil tuto inscenaciu, aby sa divak hlavne dobre zabavil. Hoci ked si clovek odmysli divadelnu, ci vlastne umelecku nadsazku, pribeh klamaneho manzela nie je prilis do popuku. Najma pre toho manzela.
Co, okrem nenarocnej zabavy ponukate divakom?
Myslim si, ze divaci nie su rovnako vnimavi a na kazdeho cloveka predstavenie zaposobi inac. O to vsak ide. Najlepsie by bolo, keby sa ludia pobavili a zaroven pouvazovali nad tym, ci tento, zveliceny pribeh je iba smiesny. Pre prelietave zeny nemusi byt novy milenec, ci partner, vzdy lepsi a hodnotnejsi, ako ten povodny Neusilujeme sa o nijaku hlboku psychoanalyzu, chceme len pobavit a ak sa niekto este aj zamysli, ty lepsie.
Aky je realizacny team?
So vsetkymi ludmi, ktori participovali na tomto predstaveni, si ludsky velmi dobre rozumiem a priprava prebehla viac-menej bez viditelnych zadrhelov. Sme ludia a tak aj spolu fungujeme. Tak akosi ludsky so vsetkym, co k tomu patri.
Mozu divaci ocakavat nieco mimoriadne?
Myslim, ze ano. Nas vsetkych. A pekne a prijemne straveny vecer, ci popoludnie.
Dakujeme.
Na zaver vari len tolko: Poniektori z nas vieme, ze najvacsia radost je skodoradost, alobo ako hovori nepekne, hoci pravdive slovenske prislovie "Ked zdochla koza mne, nech susedovi skapu dve." Nuz mili manzelia, urcite sa vsetci tesime, ze zena zahyba Dandinovi a nie nam. Hoci clovek nikdy nevie. Klamany manzel je zvacsa posledny, kto sa o tom dozvie. Na druhej strane, Dandin o tom vedel od zaciatku a prilis mu to nepomohlo.
I.Z.

Fotografie z predstaveni

 

 

 

 

 

 

Navrat na hlavni stranu