Navrat na hlavni stranu

Dopis predsedovi vlady
V Ottawe, dne 26. ledna 2009
Vazeny pane predsedo vlady,
vime, ze v teto dobe predsednictvi Ceske republiky v EU mate mnoho starosti, presto povazujeme za nutne Vam napsat v dulezite veci.
Pred ne tak dlouhou dobou CSA zrusily pravidelne lety do Montrealu a Toronta s oduvodnenim, ze destinace jsou neekonomicke. Podle nasich zkusenosti vime, ze tyto destinace byly vzdy plne vytizene a preferovane nejen kanadskymi Cechy a Slovaky, ale i Kanadany obecne, protoze to byly prime lety. CSA ve stejne dobe otevrely nekolik novych destinaci v Ruske republice.
Nyni se dovidame, ze Ceska vlada, ktera je vetsinovym vlastnikem CSA, uvazuje prodat CSA zajemcum, z cehoz jednim z vaznych je rusky Aeroflot. Pro generalniho reditele CSA pana Lasaka je to snad jen obchod, pro ceskeho ministra financi kyzeny prispevek do statniho rozpoctu, pokud ignorujeme skutecnost zda v teto ekonomicke dobe je to vhodny prodej. Jde ale o mnohem vice.
Prestoze je umyslem ceske vlady si ponechat 51% spolecnosti, eventualni mensinovy podil Aeroflotu (neni vylouceno ze docasny, pokud se vezme v uvahu kapitalove navyseni nebo prekoupeni mensinovych soukromych podilu) je vaznym varovanim pred eventualnim chybnym strategicko-politickym rozhodnutim. Sam jste o techto obavach pred casem mluvil a vite dobre proc toto piseme, nejen z duvodu historie krachu mnoha ruskych aerolinii, osobni skladbou vedeni Aeroflotu, ale i v posledni dobe nepredvidanymi rozhodnutimi ruske vlady, ktera udajne vlastni 51% Aeroflotu. Aeroflot ma expansivni strategii (v posledni dobe pokusy koupit AlItalii a srbskou JAT) a pro Ceskou republiku a potencionalni cestujici, at jiz z Ceske republiky ci ze zahranici, je koupe CSA Aeroflotem naprosta psychologicka bariera. Verime pane predsedo vlady, ze pod Vasim vedenim ceska vlada podil CSA Aeroflotu neproda.
Vyuzivame teto prilezitosti, abychom Vam rovnez vyslovili zklamani nad vahanim s poslanim doporuceni Senatu Zpravy docasne komise Senatu o posouzeni neustavnosti KSCM, ktera vlade byla zaslana s zadosti o podstoupeni teto Nejvyssimu spravnimu soudu. Tato Zprava byla podstoupena ministerstvu vnitra, kde jiz prilis dlouhou dobou je zkoumana. Vzhledem k tomu, ze vime, ze v tomto ministerstvu pracuji stale byvali clenove KSC, neni vyloucene, ze zdrzeni je umyslne. Jak jsme Vam jiz mnohokrate sdelili, vyreseni neustavnosti KSCM povazujeme pro demokratizaci v Ceske republice za zasadni. Ostatne je to tato strana, ktera at jiz tise ci otevrene spolupracuje s CSSD, Vasim hlavnim oponentem, ktery na spolupraci s KSCM zasadne spoleha.
Verime, pane ministersky predsedo, ze temto nasim doporucenim budete venovat zvysenou pozornost. Piseme to take proto, ze jste minuly rok v Kanade zanechal velmi pozitivni dojem. Prejeme Vam mnoho uspechu ve Vasi nelehke praci.
S pratelskym pozdravem,
Dr. Gustav Pliva - predseda CSSK
Milos Suchma - mistopredseda CSSK

Navrat na hlavni stranu