Navrat na hlavni stranu

Prof. Iain Scott - Rusalka
Nokturna v meste vstupuji do druhe poloviny letosniho cyklu. 18. ledna 2009 v 17 hodin v hale kostela sv. Vaclava znamy odbornik na operu, profesor Iain Scott bude prednaset o nejznamejsi opere Antonina Dvoraka Rusalka.
Rusalka byla napsana Dvorakem v roce 1900 na libreto A. Kvapila, podle povidek Bozeny Nemcove a Karla Jaromira Erbena. Premieru mela v Narodnim divadle v Praze 31. brezna 1901 pod taktovkou Karla Kovarovice. Od te doby je to jedna z nejcasteji hranych oper na scenach ceskych a slovenskych divadel.
Jinak je tomu ve svete, kde az v poslednich patnacti letech davaji tuto pohadkove krasnou operu na jevistich casteji. Shodou okolnosti bude opet uvedena v newyorske Metropolitni opere v breznu 2009 pod taktovkou znameho ceskeho dirigenta Jiriho Belohlavka.
V Torontu se Rusalka nikdy nedavala, ale bude mit premieru 31. ledna 2009 a bude nasledovat deset predstaveni v novem Four Season Centru na University Avenue.
18. ledna se Vam naskyta vyborna prilezitost dovedet se zajimavosti o Antoninu Dvorakovi a poslechnout si dulezite hudebni casti z Rusalky, protoze prof. Scott je skutecne vyborny recnik (mnozi si ho pamatujete z prednasky Mozart a jeho Prazane). Mimo to si muzete popovidat s prateli v prijemnem prostredi kostela sv. Vaclava u ceskych jidel a napoju.
Dalsi Nokturno v kostele sv. Vaclava je 19. unora 2009 - Zemlinskeho kvartet (drive Penquin kvartet ) z Prahy.
Prijdte a nebudete litovat!
Milos Krajny

Navrat na hlavni stranu