Navrat na hlavni stranu

Urcite se budes smat - preji Ti co chces si prat!
Vazeny Alesi,
chci Ti poslat Novorocni prani; dnes jsem dlouho vybiral z plejady novorocenek tu pravou; s uzasem jsem rozpoznal, ze barevnost je rozmanitejsi a predtisteny text jednostejny - obligatni zdravi a stesti a uspech v Novem roce.
Zajiste starnu, anebo zraji? Bezobsaznost konvencnich souslovi mi stale vic vadi.
Co znamena ZDRAVI? Etymologicky zdravi je smrstenina keltskeho uslovi: Bud ze dreva, tedy dreveny; filozoficky to je stav rovnovahy, ze neboli telo ni duse. Prakticky vsak to znamena, ze zdravy nelezi v nemocnici, kde lihaji nezdravi.
1. Preji Ti, at v pristim roce nelezis ve spitalu.
Se STESTIM jest to jeste mlhavejsi, protoze rozmanitost stesti je bez hranic. Optal jsem se tuctu svych kumpanu, co znamena stesti a bylo mi receno, ze stesti je velka vyhra v loterii. Znam zblizka par vyhercu v loterii a zadny nevyhral stesti; znam tez nekolik dedicu, kteri zbohatli, a se zadnym z nich bych nemenil osud.
Jen lide bez penez soudi, ze penize prinaseji stesti, a ti, co vyhraji, vesmes prohraji co maji; kdepak, penize maji na ceste ke stesti jen okrajovou ulohu.
Stesti je, mudruji, ZIT DOBRE A PO SVEM, a nechtit, co nemas.
2. Preji Ti, abys zil, jak nejlip umis a mel z toho pocit uspokojeni a taky srandu.
A do tretice k te novorocni slovesnosti je USPECH, po kterem se pachtime a on, potvora, jako bludicka nas zavadi do hlubsiho bahna; anebo pozveda vys a vys na zebriku spolecenskych zasluh a cim jest zadnice vyse - tim vice lidi se do te zadnice, jako do terce, strefuje. Snad vis, co minim, kdyz uspech je byt neuspesny?
Lec Ty uspech mas: Bedlive Te ctu na stranach Satellitu; coz neni bezvyznamna malickost. Kolik lidi znas, kteri jsou pravidelne cteni?
Tvoris Satellite 17 let, a 17 let mas ctenare, kteri sic neumi psat, ale umi cist.
Svym ctenarum slouzis svym psanim a rozsirujes obzory nebo osvetlujes tmu.
Pochopitelne Ti malokdo dekuje, malokdo Te pochvali - neb jsme nejsytejsi a zaroven nejnevdecnejsi generace v historii lidskeho druhu hovno sapiens.
Nevdecnosti minim, ze zpravidla neblahorecime tomu, co mame; a chceme vice navrch k tomu, co uz mame? mimochodem k pramalemu uzitku a poteseni.
Kdyby se na blahoreceni a dekovani dala povesit cenovka, lide by si uvedomili, ze vdecnost je komodita a protoze jsou konzumenti par excellence, videl bys, ze dekovani by nebylo na SALE.
Ale k vdecnosti clovek nemuze dospet jinak nez utrpenim a toz vdecni nebudeme.
3. Preji Ti, aby Te lide cetli, a Tvuj Satellite si cenili a tim jsi mel uspech. Abys to redaktorovani nesbalil, kdyz se Ti ta penze blizi a na odpocinek mas narok.
Totez preji Tve pani, ktera jako Ty rozsiruje lidem obzor a osvetluje tmu.
Vlastne to preji kazdemu cloveku dobre vule, ktery blahobytem nezblbnul.
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu