Navrat na hlavni stranu

Stalo se v Torontu a okoli
Mikulas na bazaru

Jako kazdorocne prisel letos na bazar torontskeho Sokola Mikulas. Skoda jen, ze to bylo temer o mesic drive. Jiz v tricatych letech si Karel Capek povzdechl, ze Mikulasi do konce desetileti vymrou. Je to jedno z mala proroctvi, ktere ceskemu zurnalistovi nevyslo. Vloni se jich seslo nekolik tisic na Staromestskem namesti. Jeden se tedy zatoulal i do Toronta. Doufejme, ze ne naposledy.

***
Nejmensi pes pro sanky Michaela Kusugaka a Vladeny Krykorkove
Spisovatel Michael Kusugak a ilustratorka Vladena Krykorkova 15. listopadu 2008 pokrtili svou dalsi knihu The Littlest Sled Dog. Pokud nemate co k vanocum, pak pro deti je to vhodny darek. Mozno dostat v knihkupectvi Indigo a Chapters po cele Kanade. Kterekoli knihkupectvi muze pro vas knihu objednat, pokud ji uz nema volne v prodeji.

M. Kusugak a Vl. Krykorkova
***
Kdyz i Svaty Klaus tanci


V patek 21. listopadu 2008, tedy v dobe jeste predadventni, ale v dobe, kdy jiz je po Torontske santovske prehlidce, cili tentokrat v politicky korektni dobe prisel na predstaveni tanecni skupiny MMM Ericy Vieznerove Santa Claus. Zpevacky Amy Rivard a Lily Cheng dominovaly v prvni casti programu. K jejich programu tancily nestarnouci baleriny pani Ericy a v jeden okamzik se na podiu objevil i brichaty tvor v cervenych valenkach, ktery byl pozdeji identifikovan jako Santa Claus, volne prelozeno jako Svaty Klaus, ktery si zatancil do rytmu skladby Santa Claus Is Comming To Town. Druha polovina programu jiz patrila Jirimu Grosmanovi a Ian Mac Quintetu.
***
Mafiani v Mississauze


V nedeli 23. listopadu v klubu Fregata jsme mohli videt soucasnou slovenskou komedii Mafianske historky. Obzvlaste prvni cast, kdy se sef mafianu vrati z Anglie s poznatkem, ze se musi naucit anglicky mela v sobe naboj a humor. Mafiani problem vyresi po svem, unesou ucetniho, ktereho si spletou s ucitelem. Ten vsak zvlada svou ulohu se statecnosti, ke ktere byl vycvicen dlouholetou praci administrativniho pracovnika.


***
Nokturna s Lacem Deczim
Skoda jen, ze v nedeli bylo tak spatne pocasi, ze mnohe pravidelne navstevniky ohlasovana bourka odradila od poslechu jedne z dzezovych legend. Prisli o hodne. Jiri Grosman se svou skupinou totiz jel v pekelnem rytmu od zacatku az do konce. Sam tvrdi, ze to byl slavny trumpetista, ktery tento rytmus nasadil. Pametnik nejednou zabrousil do sedesatych let, kdy do Prahy prijel na svou jedinou navstevu Louis Armstrong. Ve stejnou dobu dorazily do Prahy i prvni vychodonemecke desky s Beatles. Na jedne z nich byla tehdy pro mne neznama skladba Sweet Georgia Brown. A tak jsem si Jirinku Hnedou poslechl po letech znovu v dzezove uprave. Je zajimave, ze Beatles velice casto inspirovali dzezmeny i ostatni interprety. Vzpomenme treba Evu Pilarovou a jeji Can't Buy me Love nebo I Should Know Better. Mladicky elan Decziho se perfektne doplnoval s kapelou Jiriho Grosmana. Skoda, ze si publikum nevyzadalo nejaky ten pridavek.
A jeste malickost. Behem prestavky bylo mozne si zakoupit veceri a po predstaveni zustat s prateli a zdrzet se pohovorit s nimi.


abe

Navrat na hlavni stranu