Navrat na hlavni stranu

Navrat nekolikavterinovy
"Koho to vidi moje bystre oci?" pta se pocestny v dile Dlouhy, siroky a kratkozraky geniu Sveraka, Smoljaka a Jary Cimrmana.
Vzpomnel jsem si na ta slova mane docela nedavno. Do ruky se mi dostal pekne provedeny casopis TENIS vydavany v Cechach. Protoze se celkem pravidelne, ac mene casto nezli bych chtel a mel, venuji tomuto kdysi bilemu sportu, procital jsem si ho se zajmem.
A tu, co nevidely moje oci? Na dve stranky povidani o cloveku, ktereho jsem znal. A nejen to. Behem moji kratke aktivni hokejove cinnosti na sklonku padesatych let, mozna zacatku sedesatych, hral jsem v jakemsi klubu mestskeho preboru v utocne rade vedle neho, mladika, ktery se vypracoval nejen do prvni ligy, ale az do narodniho muzstva! A nejen to, stal se i velmi uspesnym stavitelem a podnikatelem, jeho firma vybudovala v Cechach nespocet sportovnich arealu.
A ja pri cetbe mirne zasnul. V tech davnych dobach byl tento chlapik, o tri roky mladsi nez ja, nesporne velice vyborny a talentovany hokejista, jehoz otec nevynechal jedinou navstevu v satne pri nasich utkanich, ale v tech dobach by me nenapadlo nic z toho, o cem jsem se ted docetl. Nebylo pochyb, ze tatik rozeznal synuv talent a doufal, ze jeho nadeje v nej se splni. Ano, splnily se. Ac tehdy mi ten pan pripadal az neumerne prehnany ve svych touhach.
Ale to neni hlavni duvod tohoto povidani. To muze byt poznamenano onim Zdani klame!
Nebot tehdy se mi spoluhrac Milan Vopicka vubec nezdal mladikem, navzdory jeho uz tehdy znacnemu umeni na lede, z nehoz se stane nejen hokejista jeste na mnohem vyssi urovni nez byla ta nase soutez tehdy, ale i uspesny podnikatel a clovek nazoru a zasad, (ktere mne, pokud nejsou jen dilem toho, kdo clanek napsal, dlouholeteho pritele Milana), doslova fascinovaly. Byly totiz presne takove, jake ja ocenuji u uspesnych lidi. A ktere mi, bohuzel, chybi. A ktere, obavam se, chybi i mnohym uspesnym navzdory jejich uspesnosti. Napriklad to, ze si vzal k srdci rady sveho otce: sport je krasa, ale nemuzes se tim zivit cely zivot! Musis byt i jinak sobe i jinym prospesny a uzitecny! ... volne citovano.
Takovy nedefinovatelny usmev rozhostil se mi na tvari pri cetbe clanku, v nemz bylo i nekolik fotografii toho meho velmi kratkodobeho spoluhrace. Poznal jsem ho okamzite. Byl zachycen ve spolecnosti J. Drobneho, J. Kodese i prezidenta Klause.
Napadlo mne, v jake spolecnosti jsem ja kdy byl zvecnen aparatem? A dokonce i otazka: jakou praci by asi meli pozustali, az umru a oni by chteli vystavit par mych fotografii u prilezitost one seslosti Celebration of life. Byla by to znacna prace. Jejich existence je nepatrna. A muj dedecek legionar neni ovsem stejny kalibr jako Vaclav Klaus. I kdyz existuje foto na nemz sedim na koni jako TGM. Kun je veliky a mne jsou asi ctyri roky.
Lec zerty stranou.
Precetl jsem si to povidani o Milanu Vopickovi dvakrat. A to nejen proto, ze jsem mu kdysi nahral na dva nebo tri goly v nevyznamne soutezi. Byla v tom i nemala mira starecke nostalgie.
Ale hlavne pro to, ze ten mlady hoch, talentovany hokejista, vyrostl v pozoruhodneho muze se zasadami, s nimiz jeden muze nejen souhlasit, ale je i obdivovat; pro to jsem si asi ten clanek precetl dvakrat.
Par onech zminenych utkani hralo se vzdy na prirodnim lede venku a temer bez divaku.
Co vsechno se od tech casu zmenilo! Ale byl to cas mladi. Casy nasledujici: kazdy z nas, kteri tehdy nastupovali ve stejnem dresu jako Milan Vopicka, prozil samozrejme jinak. Nektery ze spoluhracu uz mozna nezije, jiny zije v cizine, jiny mozna ve vezeni, dalsi mozna pracuji ve vlade, nekteri jsou mozna rozvedeni, znovu ozeneni, ale jak se zda, Milan Vopicka je spokojen se svoji zenou, sestrou viteze Wimbledonu a toho, co mu stale rikal jeho otec, ktereho si dobre pamatuji ze saten, dokazal se drzet ve svem zivote. A jak se zda, bylo to to nejlepsi, co mohl, v navdavku ke svemu sportovnimu talentu, udelat.
V tomtez casopise jsem se dovedel o skonu jednoho z nejtalentovanejsi ceskych tenistu, Jiriho Parmy. Jeho kariera byla, zel, poznamenana problemy s pateri. V teze poznamce o jeho skonu v Kalifornii byla zminka i o V. Zabrodskem, vynikajicim tenistovi te doby a snad nejlepsim hokejistou v Evrope v letech padesatych. Dovolim si zde uvest zcela osobni poznamku: byl to prave tento sportovni fenomen, podle nehoz jsem se pokousel hrat hokej a tenis. Zrejme se mi to moc nepovedlo na lepsi urovni (proto mam ovsem dostatek objektivnich vysvetleni, he,he!), ale jsem vcelku spokojen. se svymi zcela amaterskymi vykony. A hlavne diky tomu, ze jsem si vybral prave tyto sporty. S hokejem uz je sice z nejednoho duvodu davno utrum, ale tenis me snad jeste par let bude tesit. A to nejen jako divaka dnesnich profesionalnich utkani, podivane vysoke urovne, ale i snazivce na kurte.
A diky dnesnim internetovym moznostem jsem se dozvedel, ze V. Zabrodsky dbal na zivotospravu, nekouril, nepil a kazdy den snedl dve jablka. Tedy zivotosprava ponekud odlisna od moji a tu je vysvetleni, proc jsem se do tenisovych a hokejovych analu nijak vyznamne nezapsal...
Snad jeste pro uplnost, tedy ponekud osobni malickost: dnesni hokejova Sparta prosla nekolika nazvy v padesatych letech. Jednim z nich byl Spartak Bratrstvi. V te dobe V. Zabrodsky obcas se objevil v kancelari podniku, sveho vlastne zamestnavatele, kde v tom case pracoval i muj otec. A tak se stalo jednoho dne, kdy jsem v kancelari otce navstivil, ze mi, ctrnactiletemu ci patnactiletemu obdivovateli on sam, tento hokejovy a tenisovy mistr Vova Zabrodsky, podal ruku. Prekvapilo me, jak ta ruka byla prijemna a mekka a byl jsem v sedmem nebi.
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu