Navrat na hlavni stranu

Triumfalni Panochovo kvarteto
Druhe "Nokturno ve meste" pokracovalo 2.11. 2008 koncertem Panochova kvarteta, ktere oslavuje 40. vyroci sveho zalozeni. Ve slozeni Jiri Panocha a Pavel Zejfart (housle), Miroslav Sehnoutka (viola) a Jaroslav Kulhan (violoncello) oslnili s pianistou Borisem Krajnym pri oslave zalozeni republiky v rijnu 2006. Tentokrat bez solisty, zahajili vecer kvartetem Leose Janacka Kreutzerova sonata. Hudba dramaticka, plna kontrastu a nalad, zahrana vytecne celym souborem. Nasledoval druhy kvartet Zdenka Fibicha a to byla snad kanadska premiera, nebot Fibich se ve svete velmi malo hraje. Kratky kvartet ve ctyrech vetach okouzlujici hudby, kde slysite zvlaste ve treti vete lidove melodie ceske vesnice. Uklidnujici hudba po dramatickem Janackovi.
Po prestavce, Americky kvartet Antonina Dvoraka. Tento nejznamejsi Dvorakuv kvartet napsal skladatel v dobe sveho pusobeni v Americe, kdy take psal svou slavnou devatou symfonii (novosvetskou). Je to kvartet, kteri mnozi z vas slyseli mnohokrat, at z radia nebo na verejnem koncertu. Po prvnich taktech bylo jasne, ze v podani Panochovcu se tento kvartet prenasi do polohy, o ktere se jen zda. Naprosto neuveritelna interpretace byla pochoutkou pro vsechny milovniky hudby, kteri byli pritomni ten vecer v kostele sv. Vaclava. Zvlaste skvela byla pomala druha veta teto vynikajici skladby. Lkava melodie Dvorakovy touhy po domove zanechala v posluchacich hluboke dojmy. Na takove podani Americkeho kvartetu budeme dlouho vzpominat. Bourlivy a trvajici potlesk nakonec ustal a obecenstvo si tim vynutilo prvni pridavek - treti z Dvorakovych Cyprisu a po dalsim neutuchajicim potlesku - druhy a posledni pridavek, pomalou vetu z kvarteta d-dur Josefa Haydna.
Jen pomalu opousteli posluchaci kostel, aby se obcerstvili v hale sv. Vaclava, kde byla pripravena spousta dobrot z Prague Food Emporium. Za par minut prisli umelci a bavili se s posluchaci jeste v devet hodin. Byl to vyborny vecer, ktery nam Panochovo kvarteto pripravilo v akusticky vynikajicim kostele sv. Vaclava. Takove Nokturno zde snad jeste nebylo.
A pristi Nokturno - 30.11.2008 - slovo bude mit jazz. Slavna legenda jazzu - Laco Deczi, znamy trumpetista slovenskeho puvodu zijici v New Yorku, v doprovodu kapely Jirky Grossmana zahraje zname melodie z klasickeho jazzu. Posluchaci zvykli na Nokturna na Masaryktownu si mohou trumpetistu Laca Decziho poslechnout v restauraci Praha den pred tim, v sobotu 29. 11. 2008 v 19 hodin vecer. Vstupne 20 dolaru. V obou mistech bude moznost obcerstveni.
Informace na tel. 905/232-3092.
Milos Krajny

Navrat na hlavni stranu