Navrat na hlavni stranu

Slavia podala vykon na hranici moznosti, ale prohrala s Aston Villou 0:1
American nahradil Americana
Od naseho zpravodaje Jaroslava Kirchnera z Prahy

Cesky fotbal ma v evropskych klubovych soutezich uz jedineho zastupce. Nikoliv vsak v Lize mistru, ale jen v Poharu UEFA. Presto bylo uvodni utkani Slavie ve skupine F teto druhe nejvyznamnejsi souteze proti Aston Ville fotbalovym svatkem. Vzdyt muzstvo z kolebky fotbalu nastupovalo jako paty nejlepsi tym tabulky anglicke ligy po jedenacti kolech a to znamenalo pro ceske fanousky takovy tahak, ze nadherny stadion v Edenu byl podruhe vyprodan. Poprve se tak stalo v zaverecnem kole minuleho ligoveho rocniku, kdy Slavia korunovala svuj mistrovsky titul v utkani s Jabloncem. Tentokrat prislo do hlediste 20322 divaku a to je na ceske fotbalove pomery znamenita navsteva.
Kdyz irsky trener Aston Villy Martin O'Neill oznamil sestavu, ve slavistickych radach zavladl mirny optimismus. Vzdyt na lavicce nahradniku zustaly sedet takove hvezdy jako Barry, Young, Reo-Coker, Dan Laursen a dokonce i vynikajici americky brankar Friedel. Jeho misto zaujal jeho krajan Guzan a v zalozni ose celku z Birminghamu se objevili tri nahradnici - Sidwell, anglicky reprezentant do 21 let Gardner i docela neznamy Salifou z Toga... A uvod ze strany Slavie opravdu nebyl spatny. Prave ve stredu pole cervenobili ziskali prevahu a dobrych petadvacet minut hyrili streleckou aktivitou. Souper se v podstate hledal, ale presto ve 26. minute uderil. Nutno zduraznit, ze hodne stastne. Sidwellova strela doslova trefila norskeho utocnika Carewa, takze golman Vaniak na odrazeny mic nestacil reagovat a hoste sli do vedeni 1:0. Razem se zacali prosazovat herni rychlosti a jednoduchou kombinaci. A Vaniak musel likvidovat dalsi velkou sanci Carewa.
Ale... Jeste v zaveru prvniho polocasu golovou prilezitost Marka Jarolima bravurne zneskodnil Guzan a hned po zmene stran Slavia nasadila k ohromnemu tlaku. Vyrazne k tomu prispely tri zmeny, k nimz se trener Karel Jarolim odhodlal. Uz pred prestavkou opet zraneneho veterana Smicra vystridal Svento, pozdeji Volesaka nahradil Belaid a Hubacka jeste Senkerik. Nejdrive Belaid, byt Francouz, povestnou ceskou ulickou nasel v idealni pozici Slovaka Krajcika, avsak ten miril kousek od prave tyce. Pak Necid z nekolika kroku hlavickoval tesne vedle a po idealni ose Cerny - Senkerik - Necid posledne jmenovany trefil jen bocni sit! Do drtiveho tlaku hnal sve spoluhrace, obcas i zasluhou hernich kouzel, dalsi slovensky fotbalista v akci Svento. Avsak kyzene vyrovnani to neprinesl. Asi nejvic mrzi, ze se v koncovce neprosadil ani nejlepsi soucasny kanonyr ceske ligy Necid. Naopak v muzstvu vitezu se perfektnimi zakroky zaskvel nahradni brankar Guzan.
"Je typickym nastupcem americke brankarske skoly. Prestoze to zpocatku v Anglii nemel snadne a urady mu delaly problemy s pracovnim povolenim. Ale tvrde se zakousnut do treninku a vypracoval se," pel chvalu na adresu Guzana, ktery reprezentoval USA na letosnich olympijskych hrach v Pekingu, trener Martin O'Neill. A k celkovemu vystoupeni svych sverencu poznamenal: "Ukazalo se, jak siroky hracsky kadr mame. Ja byl spokojen predevsim v prvni puli, ve druhe predvedla vyborny vykon Slavia. Byl to skvely zapas!" Jeho protejsek Karel Jarolim povazoval utkani za nestastne. "Ano, v prvnim polocase jsme sice nebyli dostatecne aktivni, hlavne po ztrate mice. A gol jsme dostali po tecovane strele. Potom jsme vsak uz byli aktivnejsi ve vsech smerech. Vypracovali jsme si radu sanci, ale bohuzel zadnou z nich nepromenili." A devatenactilety velky talent ceskeho fotbalu Tomas Necid, ktery po skonceni ligoveho podzimu odejde hrat za CSKA Moskva a Slavia za neho inkasuje 120 milionu ceskych korun, priznal: "Zapas mne ukazal, ze se musim porad ucit..."
Secteno a podtrzeno. Slavia ve svem uvodnim stretnuti skupiny F Poharu UEFA, v niz dale nastoupi 27. listopadu v Ziline, 4. prosince v Praze proti Hamburku a 17. prosince v Amsterodamu proti Ajaxu, nevyuzila domaciho prostredi k zisku zadneho bodu. Avsak i tak podala vykon na hranici moznosti ceskeho klubu. A herne stala evidentne o jedno poschodi vyse, nez momentalne jsou ostatni muzstva ceske ligy.
***
Tymy na cele se trapi
V 13. kole jela Slavia do Budejovic s vedomim, ze domaci dokazali v predchozim kole otocit zapas proti Viktorce, kdyz prohravali 0:2. I Slavia vedla v polocase 2:0 diky vlastni brance Riegla a Belaida. V zaveru druheho polocasu vsak v te dobe nejlepsi strelec ligy Necid napodobil domaciho hrace a dal si vlastni gol v 72. minute a o sest minut pozedeji Strasky vyrovnal. Slavii malem potkal osud Viktorky, protoze domaci jeste v zaveru nastrelili tyc. V peknem utkani porazila Ostrava Mladou Boleslav na jejim hristi 2:0 a posunula se na druhe misto v tabulce. Sparta podle ocekavani prehrala Zlin rovnez 2:0 a Jablonec porazil strizkovske Bohemians 2:1. Olomouc pokracoval v dobrych vykonech a rozdrtila doma Pribram 4:1. Brno naopak v matoznych a prohralo s Plzni 1:2. Ostatni utkani skoncila plichtou: Viktoria Zizkov-Liberec 0:0 a Kladno-Teplice 1:1.
14. kolo bylo ve znameni trapeni se favoritu: Prekvapenim byla bezbrankova plichta druhe Ostravy se stale lepsicimi se Budejovicemi 0:0 a prohra treti Boleslavi v Plzni 0:2. Skutecne senzaci vsak byla prohra Sparty na Zizkove s Bohemians 3:4. Obzvlaste smutny byl pohled na spartanskou obranu, kterou krajeli zelenobili utocnici jako nuz maslo. Nedarilo se vsak ani Slavii a po drtivem naporu terpve v zaveru po chybe vynikajiciho zizkovskeho brankare Bartalskeho dokazal stridajici Janda prostrelit hostujici betonovou zed a zajistit vedoucimu tymu tri body vitezstvim 2:1, kdyz prvni gol zaznamenal Makedonec Goce Toleski. Ostatni zapasy: Teplice-Brno 1:0, Liberec-Kladno 2:0, Pribram-Jablonec 2:0 a Zlin-Olomouc 1:1.
***
Slovenska Corgon liga
15. kolo:
Banska Bystrica-Tatran Presov 2:1 (0:0), MFK Ruzomberok-FK ZTS Dubnica 2:2 (0:1), FK Kosice-Dunajska Streda 1:1 (0:0), Slovan-Zl. Moravce 6:0 (1:0), Spartak Trnava-Artmedia 4:2 (3:2), FC Nitra-MSK Zilina 0:2 (0:1).
16. kolo: Dunajska Streda-MFK Ruzomberok 3:2 (1:1),Tatran Presov-FC Nitra 1:1 (0:1), Zl. Moravce-MFK Kosice 2:2 (0:2), FK ZTS Dubnica-Banska Bystrica 2:0 (1:0), MSK Zilina-Spartak Trnava 5:1 (2:0), Artmedia-Slovan 1:1 (0:1).

Navrat na hlavni stranu