Navrat na hlavni stranu

Prijede biskup Esterka
Nejprve gratulace P. Josefu Sachovi k udeleni titulu Monsignor. Tento titul udeluje svaty otec a otci Josefovi bude predan pri slavnostni msi svate v nedeli dne 30. listopadu 2008 v 10.30 hod. v Toronte v kostele sv. Vaclava biskupem Petrem Esterkou.  Po msi svate nasleduje obcerstveni. Vsichni jste zvani!
Biskupa Petra Esterku jsme meli moznost videt pri svatovaclavskem posviceni, behem ktereho jsem mel moznost s nim pohovorit. V roce 2007 vysla v Cechach kniha rozhovoru s Alesem Palanem. Zaujaly mne v ni nektere myslenky. V mladi ho ovlivnil knez otec Antonin Zgarbik, ktery jiz ke konci ctyricatych let hovoril o Teilhardu de Chardin a o jeho jak vedecke tak teologicke praci. Jednim z velkych odborniku na tohoto myslitele, ktery byl obzvlast popularni mezi teology pocatkem sedmdesatych let je filosof Jan Sokol, ktereho si mnozi pamatuji jako prezidentskeho protikandidata Vaclava Klause. Prestoze koncem ctyricatych let byl snad de Chardin jeste na indexu, dokazal Zgarbik jeho myslenky vylozit tak, ze Peter Esterka nemel s evolucni teorii problem. Dale ho behem studia zaujala i profesorka historie.
V polovine padesatych let se Petr Esterka rozhodl pro emigraci. Proto se knizka jmenuje Rozhodni se pro risk. Nekolik stranek, ktere popisuji utek pres hranice skutecne stoji za precteni. Je zde napeti, ale i neuveritelna presnost detailu a popis cesty. Vidime zde snad kazdy metr z Mikulova az na hranicni caru. Plany poplach i konecne prichod do nove zeme, do Drassenhoffenu.
Pri setkani v Torontu jsem se ho zeptal, co pro neho svaty Vaclav znamena. Rekl mi, ze je symbolem jednak nebojacnosti a za druhe pokory. Karel IV., ktery se zaslouzil o svatovaclavskou tradici videl, ze narod potrebuje nejaky symbol a proto se rozhodl pro nej jako pro osobnost, o kterou se da oprit. Dale jsme hovorili o reformaci: "Hus byl verny svemu poslani jako katolicky knez a byl si toho vedom. Pripada me tak trochu jako vymluva, kdyz se rika, ze ho neupalila cirkev, ale ze ho upalil stat. Zrejme by k tomu ale nedoslo, kdyby byla politicka situace jina. Hrala v tom roli i skutecnost, ze v tu dobu byli dokonce tri papezove. Na husitstvi se mi nelibi devastace kultury. Mnisi v klasterech delali uzasne veci a husite tohle vse znicili." Namitl jsem, ze mame take Petra Chelcickeho a Jednotu bratrskou, kteri odmitali nasili a dali nam Bibli Kralickou. "Pokud se jednalo o poctive veci, pak je to zapotrebi prijmout, ale nelze zavrhnout jezuity, kteri byli rovnez velice vzdelani, tak jak to udelal treba Jirasek."
Biskup Esterka si uvedomuje, ze je ovlivnovan zivotem v Americe. Lide se zde ztotoznuji s cirkvi. At je to mala farnost nebo univerzita. Oni si je vybudovali. Lidi, prestoze nebyli bohati, dokazali si na tyto stanky vybrat penize a postavit je. Totez plati o krajanech, at katolicich nebo nekatolicich. Tam, kde se v zahranici udrzel nabozensky zivot, tam se udrzela i kultura. Jina je situace v Evrope, kde cirkev je vydrzovana z dani. To jsou take penize lidi, ale dane vybira stat. Nejvetsi nebezpeci vidi pan biskup v tom, ze se nevytvareji komunity, dokonce mizi i takova spolecenstvi jako rodina. Do te rodiny clovek patri a nema ji nikdy ztratit. Pokud se pak stane neco v rodine, je to problem a jedinec se citi osamoceny. Napriklad katolicka cirkev je velice proti homosexualite. Muze se vsak stat, ze nekdo z rodiny patri do teto skupiny. Rodice takoveho ditete to pak tezko prijimaji. Nedaji mu podporu. Zde ma cirkev svuj dluh. Zkusenosti nas uci, ze mame postupovat jinak. Myslim si, ze rozvody jsou spatne, ale jednou tu jsou a tak s nimi musime pocitat. Cirkevni moralka zalezi na zkusenosti lidi. Napriklad v zidovskych rodinach se divka stavala soucasti rodiny a kdyz doslo k rozvodu, neprestala byt jeji soucasti. Dnes v pripade rozvodu zustava clovek sam, nepatri do zadneho spolecenstvi.
V zaveru jsem se zeptal, jestli Buh vychovava trestem a odmenou? Buh nam dal svobodnou vuli, my si muzeme zvolit trest, ale Buh neni policajt, ale je nasim otcem a to bychom meli mit na pameti.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu