Navrat na hlavni stranu

Navsteva kinematografu
Je tomu jiz davno, co jsem naposledy vysel z budovy uradu na ulici Burrard v centru Vancouveru, miste to meho pracovniho snazeni.
Od te doby mnoho se zmenilo na vzhledu a charakteru mesta. Jednou z takovych zmen je nove multikino, vystavene o blok jizne od budovy zmineneho uradu. Tam hrali film, na ktery jsem se rozhodl zajit, ac do kina chodim v posledni dobe jen zridka.
To nove multikino je grandiozni, moderni, z kazde rady umoznujici nerusenou podivanou na siroke platno. Vsude hodne mista a prostorumozna, jak mi to pripadalo i chabe vyuziteho.
Usedl jsem do pohodlneho sedadla, do sdeleneho zacatku predstaveni zbyvalo par minut.
Konecne se v sale setmelo a na platne stridali se obrazy ruzneho druhu provazene hlasitou hudbou. Reklamy na to ci ono a pak znacny pocet ukazek z pripravovanych a do distribuce vbrzku dodanych filmu. Cas plynul a zdalo se mi, ze tahle pro mne nechtena podivana nikdy neskonci.
A pak, jeste nez konecne naskocily titulky filmu kvuli kteremu jsem do kresla usedl po zaplaceni dosti vysoke sumy dvanacti a pul dolaru, mne to napadlo a to ne prvne.
Strih pameti do davnejsich dob. Do prazskych kin. Promitani filmu predchazel Filmovy tydenik pripadne Novosti dna ... tedy presneji receno zurnal. Nekolikaminutovy soubor nejzajimavejsich udalosti uplynuleho tydne. Z domova i ze sveta. Navzdory tendencnimu vyberu a komentari tech casu, vetsinou se clovek dozvedel nejednu zajimavost. Nekdy i pozoruhodnou raritu. Rozhodne to byla podivana zasluhujici divackou pozornost. Nekdy i zajimavejsi nez nasledujici film, v pripade, ze vyber filmu pro shlednuti se nevydaril.
Ale jak neporovnatelne zajimavejsi to byla podivana ve srovnani s tim, co se nabizi divakovi, ktery prisel do kina vcas, dnes? Jaky to tehdy byl vhodny uvod k nasledujicimu filmu! Neco jako predzapas dorostu pred ligovym utkanim!
A to se mi chce bezmala zaplakat nad tou zmenou a promenou. Nikterak se nesnazim zjistit jaky k tomu byl duvod. Marnost nad marnost asi by byla vysledkem snazeni. (Treba dodat, ze zminene zurnaly uz zmizely i s prazskych kin. A je to, myslim, nemala skoda, je to oloupeni divaka). Nicmene, pokud by nekdo vedel, proc se tak stalo, ocenil bych velice alespon strucnou o tom informaci.
Pokud se zase nekdy do kina vypravim, pak na sedadlo usednu cca 15 az 20 minut po uvedenem zacatku filmu ... nebot asi tak dlouho trva ta, alespon mne, nic nerikajici smesice obrazu vlastnimu programu predchazejici.
Nastesti film, ktery jsem prisel shlednout, byl velmi dobry, Clint Eastwoodem rezirovany, dle skutecneho pribehu zpracovany. Changeling.
Nechybela vsak malickost: v reklame na film je vedle hlavni role, vyborne Angeliny Jolie, uveden John Malkovich, herec znamenity a slavny, ale nikoli hlavni roli hrajici. Snad v podstate pribehu, ale ne na platne.
Na takove mensi nepresnosti uz jsem si ale zvykl
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu