Navrat na hlavni stranu

Toronto vzpominalo 90. vyroci zalozeni Ceskoslovenska
Ceskemu (nebo - chcete-li - ceskoslovenskemu) Torontu se letos sotva da vytknout nezajem o historii nasi rodne zeme. Jednim z duvodu, proc letosni rok byl v Torontu tak bohaty na programy se zamerenim na ceskou a ceskoslovenskou historii - vedle osudoveho flirtovani nasi historie s cislici 8 - je nepochybne pritomnost ceskeho generalniho konzulatu v Torontu. Neni mnoho akci, na nichz by se konzulat - a zvlast vyrazne generalni konzul Richard Krpac - nepodilel: na Torontske univerzite bylo v cervnu vzpomenuto procesu s Miladou Horakovou, zacatkem minuleho mesice od 2. do 4. rijna 2008 na Torontske univerzite (a jeden vecer i v Batove muzeu obuvi) probihala fenomenalni (jak ji jeden z ucastniku nazval) mezinarodni konference o Ceskoslovensku, na niz prednaselo 34 akademiku z tuctu kanadskych, evropskych a americkych univerzit a byl promitan film o zivote Edy Ottove; ve Ford Centru dirigent Kerry Stratton a Toronto Philharmonia provedli Mou vlast {a Richard Krpac pronesl mimoradne krasnou rec); v kostele sv. Vaclava bylo 26. rijna (a pred torontskou radnici o dva dny pozdeji) pod zastitou generalniho konzulatu vzpomenuto 90. vyroci zalozeni samostatne Ceskoslovenske republiky. Jedina akce, rovnez spjata s nasi historii, jiz se konzulat aktivne nezucastnil, je hra Ostre sledovane vlaky, kterou prijel rezirovat Adolf Toman a kterou Nove divadlo provedlo ve dnech 31. rijna - 2. listopadu.
Vzpominka na 28. rijen
Vzpominka v kostele sv. Vaclava 26. rijna byla poradana Ceskym a Slovenskym sdruzenim v Kanade, kostelem sv. Vaclava, Masarykovym ustavem a Sokolem Kanada pod zastitou Generalniho konzulatu Ceske republiky v Torontu. Byla zahajena ceskou, slovenskou a kanadskou hymnou v prednesu clena sboru Torontske opery Janem Vaculikem, ktery svym nadhernym barytonem obohatil uz nejednu krajanskou akci. Porad ridila clenka Slovenskeho divadla Tana Pastorova. Uvodni slovo pronesl generalni konzul Richard Krpac. Bylo to nezvykle uvodni slovo: jednak proto, ze Richard Krpac je pusobivy recnik a jednak proto, ze znacnou cast jeho projevu venoval popsani zasluh tri clenu komunity, jimz predal pametni medaili Jana Masaryka, tradici, kterou zacal v minulem roce. Letosnimi recipienty jsou jeden z nejslavnejsich kanadskych hudebnich skladatelu Oskar Morawetz in memoriam, neoficialni vyslankyne ceske hudby v Torontu Dagmar Rydlova a ja (hlavne asi proto, ze kdyz zijete dost dlouho, tak se na vas dostane). Medaili pro Oskara Morawtze prevzal jeho bratr John, ktery Jana Masaryka znal z doby, kdy Jan se svym otcem, tehdy jeste profesorem Tomasem Masarykem, navstevoval Morawtzovu rodinu v Cechach a pozdeji jiz bez sveho otce v Torontu.

Letosni cenu Jana Masaryka obdrzeli Dagmar Rydlova, Oskar Morawetz - in memoriam zastupuje ho bratr Joh) a Josef Cermak
Prvni cast programu, kterou znamenite pripravila Dagmar Rydlova, byla venovana hudbe, jak uz nasvedcuje nazev programu "Osmicky v ceske historii a hudbe". Slyseli jsme v ni v podani Jana Vaculika, sopranistky Jennifer Cullen, klaviristky Kate Carver, varhanice Marijy Mihalyakove a Pavla Krale, pruvodce programem, k roku 1348 pisen ze 14. stoleti z doby Karla IV., k roku 1848 pisen "Struna naladena" (A. Dvorak, Cikanske pisne), pisen "Nekamenujte proroky" (B. Smetana - z cyklu Vecerni pisne), arii Premysla "O vy lipy" ze Smetanovy opery Libuse, arii "My cizinou jsme bloudili" z Dvorakovy opery Jakobin, "Modlitbu" z Janackovy opery Jeji pastorkyna; k roku 1938 "Barytonove solo" z Polni mse B. Martinu; k roku 1968 "Modlitbu pro Martu" (hudba Jindrich Brabec, text Petr Rada).
Po prestavce zaci ceske skoly si nas podmanili zazpivanim Masarykovy oblibene pisne "Ach, synku, synku" a Pari Tosh Mehta, sefproducent nezavislych producentu pronesl uvodni slovo k filmu Markety Slepcikove "Three Waves", o prinosu tri generaci ceskych a slovenskych emigrantu a uprchliku, z nehoz bylo promitnuto asi dvacet minut vynatku.
Soucasti programu byly dve panelove vystavy: vystava usporadana Ceskym a slovenskym sdruzenim v Kanade, III. odboj CSR po roce 1948 (o prisun panelu do Kanady z Brna se zvlast zaslouzil Ing. Vladimir Rydlo) a vystava Rok 1968, pripravena Generalnim konzulatem.
***
Vztyceni ceske vlajky pred torontskou radnici v poledne 28. rijna
I toto je neco, za co nase komunita vdeci Richardu Krpacovi.
Snad proto, ze tento akt se v Torontu konal poprve, vetsina z nas byla nejak zjihla. Nekdo vic a nekdo min. Podle toho, jak dlouho zijeme mimo svou rodnou zem, a podle naseho citoveho ci politickeho ladeni. Richard Krpac pronesl jeden ze svych komornich projevu, ktere zanechavaji nezvykle hluboke stopy v povedomi posluchacu. Tentokrat zvlast silne zapusobil citat z davnych dopisu ruskeho legionare, Richardova pradeda, jenz skoro vestecky popsal budoucnost Ruska pod vladou bolseviku; a citat z reci Neville Chamberlaina o "daleke zemicce" a svaru mezi narody, "o nichz nic nevime." Vlajku vztycili dva muzi nepochybne nejpovolanejsi mezi nami, jeden z poslednich legionaru, Frantisek Tesar a nejprednejsi z kanadskych Sokolu, Jan Waldauf.
***
Porad na rozhlasove stanici 96.3
Odpoledne 28. rijna se skupina, ktera tak nadherne provedla program "Osmicky v ceske historii a hudbe" 26. rijna v kostele sv. Vaclava, sveho ukolu zhostila stejne uspesne na rozhlasove stanici 96.3, jez koncert zasluhou Blanky Rohnove vysilala, pouze s dvema zmenami: klaviristku Kate Carver vystridala Joy Lee a Krpac ve svem projevu pouzil pritomneho krajana, aby cetl citaty z dopisu jeho pradeda a z reci Neville Chamberlaina.
***
Ostre sledovane vlaky a koncert Panochova kvarteta
Ani jiz zminena skvela hra zalozena na Hrabalove textu, mimoradne uspesne provedena Novym divadlem z casti urcite diky rezii Adolfa Tomana, ani jedinecny koncert Panochova kvarteta (2.listopadu) v kostele sv. Vaclava, nebyly oznaceny za akce spojene se vzpominkou na 28. rijen. Ale obe akce nejen datem provedeni, ale i naplni se dotykaji nejbytostnejsich zajmu naseho naroda: hra je vyluhovana z udalosti v dobe nejvetsiho nebezpeci pro nas narod a program Panochova kvarteta (Janacek, Fibich, Dvorak, Mozart) vydava svedectvi o nejslavnejsim ceskem prinosu vselidskemu usili o vznesenejsi tvar zivota.

Josef Cermak

Panochovo kvarteto v Torontu 2. listopadu 2008

Navrat na hlavni stranu