Navrat na hlavni stranu

Reziser Juraj Lehotsky a Peter Kolesar

Torontsky festival a Slepe lasky Juraje Lehotskeho
U nas ve Vrsovicich jsme meli velkou ohradu a na ni byly plakaty. Menily se kazdy tyden v patek a my jsme hledali na nich nejzajimavejsi film. Nejprve byl nas okruh soustreden na ctyri kina Vzlet, Mir, Vesna a Prace. Kdyz jsem zacal chodit na prumyslovku, byla to revoluce jako kdyz pocatkem dvacateho stoleti proniklo na vesnici kolo. Radius se zvetsil na celou Prahu. Pozdeji v dobe normalizace se zase zuzil na filmovy klub. Kino bylo necim, kde clovek unikal do jineho sveta, kde bylo bezpeci, kde sledoval s napetim kazdy zaber. Jako kluci jsme volili vetsinou prvni radu, aby byl existencialni prozitek co nejlepsi. Pozdeji jsme chodili trochu vice dozadu a prvni radu jsme prenechavali tem mladsim. Ve filmovem klubu dr. Kucera mel vzdy serii prednasek: tu o jugoslavskem filmu, jindy zas o italskem neorealismu. Abych tak rekl, intelektualne jsem byl odkojen filmem a i dnes se dvakrat do roka do tohoto obdobi vracim: na jare behem plzenskeho filmoveho festivalu Finale a behem Torontskeho mezinarodniho filmoveho festivalu v zari. V okamziku, kdy festival skonci je ve mne jakysi smutek, protoze jsem toho mnoho nestacil a mezi prsty mi unikla jedinecna prilezitost videt neco, co je nenavratne pryc.
I kdyz se nekdy podari objevit neco, co se pozdeji stane filmovym hitem - a vlastne Satellite byly prvni noviny, ktere prinesly ceskou recenzi na oskarovy nemecky film Zivot tech druhych, casteji se stane, ze filmy, o kterych zde pisi zustanou nepovsimnuty. Je take zajimave sledovat, jak se film a vubec zivot vyviji v zemich, ktere maji podobnou zkusenost s nedavnou minulosti.
Letos jsme meli na festivalu jeden cesky a jeden slovensky film. Zajimalo by mne, podle ceho se urcuje zeme puvodu a zda se jedna o mezinarodni koprodukci. Napriklad vetsi cast finskeho filmu Sauna vznikla v Praze. Titulky se hemzi ceskymi jmeny, ale o Ceske republice ani slovo. Na druhou stranu skvely recko-spanelsko-madarsky film El Greco se odehrava na Krete, v Italii a ve Spanelsku, ale s Madarskem nemel nic moc spolecneho, krome dvou nebo tri sponzoru.
Priznam se, ze jsem mel z cesko-nemecko-francouzskeho filmu Bohdana Slamy Venkovsky ucitel trochu obavy. Pribeh homosexualniho ucitele muze byt schematicky a lehce sklouznout do oblasti kyce. Nevim, jestli se reziserovi vsem temto uskalim podarilo vyhnout. Pavel Liska jako ucitel nepatri k tem, kteri by se do teto role nutili. Hraje prirozene, je vlidny, prochazi vnitrnim zapasem, ma uspech u deti. Az prilis mnoho kladu. Odchazi na venkov a tady bych mel prvni otazku. Je venkov skutecne tolerantnejsi nez mesto. Podobna otazka mne vytanula na mysli, kdyz jsem videl zfilmovany Kunderuv roman Nesnesitelna lehkost byti. Tam take hrdina odchazi na venkov a presto skutecnost byla naprosto jina. Jestlize se nekdo z disidentu jen pokusil zit na venkove jako napriklad Carli Soukup, byl odsud behem par hodin doslova vypraskan. Chapu, ze doba se zmenila, ale stal se skutecne cesky venkov tak tolerantnejsi? Pochopeni a tolerance je pak i v profesorskem sboru, vcetne pana reditele. Nejproblematictejsi postavou v celem filmu tedy zustava uciteluv byvaly pritel - bisexual, ktery v pripade potreby nepohrdne ani hezkou divkou. Paradoxne diky teto postave se film nestava jednoduchym a cernobilym.
Venkovsky ucitel je kritikou hodnocen lepe nez bych ocekaval, nektere sceny mne pripadaly zdlouhave, ale na druhou stranu nelze odepsat dobre herecke vykony a kameru, ktera ma smysl pro detail. Byl bych radsi, kdyby se na torontskem festivalu ze soucasnych filmu hrali Karamazovi nebo Kulicky.
Podstatne skromnejsi slovenska kinematografie prijela do Toronta s novym filmem Juraje Lehotskeho Slepe lasky. Film vypovida o lasce slepych lidi. O tom, jak se dokazi pohybovat v kazdodennim zivote, o snech, kterymi prochazeji. Festivaly jsou prave jedinecne tim, ze se na nich muzeme setkat i s herci a rezisery. Do Toronta prijel i Juraj Lehotsky a jelikoz jsme meli stesti a zbylo trochu casu, mohli jsme nad sklenici piva pohovorit.

Peter Kolesar
ABE: Jake jsou prvni dojmy z Toronta?
JL:
Je to moderni mesto, nemam pocit, ze ma velkou historii. Byl to zvlastni dojem, protoze jsem se nemel ceho zachytit. Po chvili jsem si zacal vsimat lidi a z toho jsem mel takovy dobry pocit. Lidi jsou zde velmi prijemni a nemam pocit, ze se pri tom pretvaruji.
ABE: Mel jste moznost neco videt z festivalove produkce nebo jste prijel jen kvuli filmu Slepe lasky?
JL:
Festival je spis pro mne prostredkem, jak poznat atmosferu mesta a lidi. Radeji se divam na svet kolem sebe nez chodim do kina, ale chtel bych videt nekolik filmu jako treba Tulpan. Muze mi to inspirovat nebo povzbudit, protoze pracuji podobnym zpusobem.
ABE: Kde vsude bezely Slepe lasky?
JL:
Prvni festival, na kterem se objevil, byl ten nejvetsi, v Cannes, coz je neobvykle. Byl to maly zazrak, ze to tam vzali. Od te doby putuje po vsech moznych festivalech. V Chorvatsku dostal oceneni novinaru, byl take v Sarajeve, bude v Londyne, v Abu Dabi v Spojenych arabskych emiratech, bude i ve Spanelsku. Zkratka pocestuje.
ABE: Jak dlouho jste tento film delal?
JL:
Byl to delsi proces. Pred peti, sesti lety jsem zacal hledat tema. Urcite postavy v tom filmu casove ohranicuji film. Zacal jsem natacet s nevidomou pani, ktera se mela stat matkou. Po case jsem k ni nasel dalsi postavy, z nichz nektere si vyzadovaly delsi cas, jine se udelaly v kratsim casovem useku. Jedna se o ctyri pribehy lasky. Napinave bylo, jak dopadnou. Byl to specialni projekt na pet, sest roku.
ABE: Film je zajimavy i tim, ze se jedna o slepce z ruznych socialnich skupin. Od aristokratickeho pana Kolesara po romsko-slovenskou dvojici, ktera zije skutecne skromne
JL:
Puvodne jsem chtel obsahnout cely zivot. Od detstvi pres dospivani, okamziky lasky, ocekavani potomka az po stari. Chtel jsem tam dostat jednotlive stupinky. Zaroven mam rad ruzne atmosfery, ruzne lidi, s ruznym humorem, s rozlicnym tajemstvim a se specifickym pribehem.


ABE: Jak se konecny pribeh shoduje s puvodni predstavou?
JL:
Jako kdyby v tomto filmu fungovala veticka: Vsechno je jinak. Ze zacatku jsem chtel natocit film, ktery by byl ciste hrany. Tato myslenka vznikla, kdyz jsem natacel reklamu pro jednu charitativni organizaci. Mel to byt film o mlade slepe divce, ktera zije nekde na periferii s matkou, ktera se o ni moc nestara. Cestuje do mesta a chce nekoho potkat, jenze pro slepou divku je to velice tezke. Tematem mela byt laska a jak ji najit. Spise mne slo o neco vseobecneho. Uvedomil jsem si, ze se to neda psat nekde v pracovne, ale ze je potreba takovou zenu najit. Hledal jsem ji, ale nenachazel jsem takovy typ zeny. Nachazel jsem vsak zcela jine lidi, kteri byli stejne zajimavi. Zacal jsem si uvedomovat, ze to udelam o ruznych podobach lasky. Nakonec jsem nasel tu svoji vysnivanou postavu v te nevidome Zuzce. Ta puvodni predstava se tam dostala, ale uplne jinak a v jine forme.
ABE: Do jake miry se lisi puvodni predstava o nevidomych lidech se skutecnosti, kdyz se s nimi pracuje? Jak treba reagovali na kameru?
JL:
Byl jsem velice mile prekvapeny tim, ze spoluprace s nimi fungovala prirozene. Ti lide zustali sami sebou, nestylizovali se do poloh jako my vidouci. Mozna proto, ze tu kameru nevidi a neuvedomuji si efekt nataceni a toho, jak budou vypadat. Snazil jsem se je pri delani filmu nerusit. Chtel jsem byt tichym reziserem, ktery pozoruje zpovzdali a zaznamenat ty krasne, jedinecne okamziky. Pouze jim predhodit situace, ktere by meli zahrat.
ABE: Svym zpusobem se jedna o unikatni film, nepamatuji se, ze by nekde jinde hrali slepi herci
JL:
Neuvazoval jsem nad tim. Slo mi o to pouzit unikatniho, jedinecneho cloveka, treba i upravit scenar, ale nepretvaret cloveka, protoze oni prinaseji neco originalniho a bylo velice dulezity s nimi hovorit naprosto prirozene. Pri louceni jim reknete "dovidenia" nikoliv "dopocutia". A oni to ocenuji, ze s nimi nejednate jako s postizenymi. Behem nataceni jsem se s nimi tak skamaradil, ze jsem prestal vnimat, ze jsou nevidomi Mel jsem pocit, protoze se jednalo o lidi, kteri nevidi od narozeni, ze se dokazi vice soustredit na vnitrni pravdu.
ABE: Mohl byste rici neco o jednotlivych postavach?
JL:
Kazda postava prinasi jiny pribeh. V pripade Petera Kolesara jsem se s nim poprve setkal, kdyz jsem byl na zkousce ve skole pro nevidome, kde ucil deti v peveckem sboru a ucil je hrat na klavir. Pocitil jsem, ze tento clovek ze sebe vyzaruje neskutecny optimismus a energii, kterou mam na lidech rad. A zaroven jsem vedel, ze se s timto clovekem, pokud se shodneme, daji tocit krasne veci. Svym zpusobem uletene. Stale si rikam, ze ten clovek je vecnym ditetem. Druhy pribeh je pribehem nevidome matky Eleny, jeji pocity, kdyz ocekava dite. Pro mne to bylo straslive zajimave poznavat tyto pocity. Je to proces, kdy s ni ocekavame dite, nevime, jestli se dite narodi vidici ci nevidici. To je pro ni velice dulezitou otazkou. V ramci tajemstvi je to siroka oblast. Dalsi pribeh je o nevidomem Mirovi a Monice. Miro jako Rom zazil jiz jeden pribeh s nevidomou slovenskou zenou, ktera ho musela odmitnout na natlak rodiny, protoze byl cikan. Ve filmu mame moznost videt neco podobneho. Je to pribeh bojovnika za lasku. Je to pribeh Romea a Julie. Nakonec si zenu i dite vybojoval. Trochu pripomina Ray Charlese. To, ze cekaji dite a ze se jim dokonce dite narodi, to jsme na zacatku vubec nepredpokladali.
ABE: Jak se urovnal vztah mezi Monikou a rodici?
JL:
Pokud vim, neurovnal, coz mi prekvapuje. To ale ve filmu neni. Jeji rodice se s tim nesmirili.
ABE: A posledni Zuzka?
JL:
Ona byla vlastne krasna v tom, ze nekoho hledala a opet zde bylo tajemstvi. Vlastne ona se nejvice priblizila myslence, ktera byla na zacatku.
ABE: Dostali jsme se tedy po tomto okruhu k zacatku, co ted pripravujete? Bude to neco podobneho?
JL:
Pro mne je dulezite behem tohoto filmarskeho procesu poznavat jine hodnoty. Nedokazal bych psat scenar tak, ze bych nemel kontakt s zivym clovekem. Nataceni bez lidi by byla nezajimava nevzrusujici vec. Bylo by to velice fadni. Pro mne je podstatne nachazet pribehy skutecnych lidi. Nechci dopredu rikat, o cem to konkretne bude, protoze to davam teprve dohromady. Nachazet prirozene herce a pri tom realizovat svoji touhu a vypovedet tento pribeh filmarskym zpusobem.
Zatim vsak nevime, jestli se filmy Venkovsky ucitel nebo Slepe lasky dostanou do kanadskych kin, ale zcela urcite se zde bude promitat festivalovy film El Greco natoceny reckym reziserem Iannisem Smaragdisem. Predlohou pro film byla novela Dimitrise Siatopolouse Greco - Bozi malir. Vypravi o vztahu malire a velkeho inkvizitora Nino de Guevary. V hlavni roli hraje anglicky herec Nick Ashdon. O maliri, ktery dela portrety v dvacatem stoleti je citlivy film Caroline Link Pred rokem v zime, jenz se odehrava v Mnichove. Jerzy Skolimowski se vratil po sedmnacti letech, kdy se venoval malirstvi, k filmu. Nejen k filmu, ale i do Polska, kde natocil Ctyri noci s Annou. Pribeh cloveka, ktery miluje zenu, jejihoz znasilneni byl svedkem, ale byl odsouzen, protoze nedokazal poprit, ze to nebyl on. Tentokrat se ctyrikrat vplizi do jejiho domu, hleda odvahu, jak ji vyznat lasku, miluje ji, ale nakonec se historie opakuje a znovu je odsouzen za stejny trestny cin. Pro nas je zajimave, ze Skolimowski vyrustal v Podebradech, kde chodil do skoly s Havlem a Formanem.
Pribehy emigrantu, ci lepe receno emigrantek z Ruska, Ukrajiny nebo Rumunska dominuji v holandskem filmu Katina sestra, v rakouskem Revans a nemeckem Druha zena. Celkove vsak vzato, s vyjimkou Slepych lasek, madarskeho filmu Delta a Skolimowskeho Ctyr noci s Annou, zadny z nich neprekrocil prumer.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu