Navrat na hlavni stranu

Druha vlast Kerry Strattona
Dirigent Kerry Stratton adoptoval ke Kanade jeste Cechy jako druhou vlast. Presvedcil nas o tom dvakrat v minulych dnech. Poprve v hale kostela sv. Vaclava, po druhe v North Yorku, kdy dirigoval a sam komentoval tuto symfonickou basen.
Nokturna ve meste zahajila jeho prednaskou o Bedrichu Smetanovi a prave o Me vlasti. Po sedmi letech se tedy nedelni podvecerni seance prestehovaly do kostela sv. Vaclava. Prislo asi 75 lidi, kteri meli moznost pred i po koncerte ochutnat dobroty z Prague Food Emporium. Vetsina byla nadsena vypravecskymi schopnostmi Kerryho Strattona, ktery nas take castecne zasvetil do dirigentskeho umeni. Vyklad Me vlasti byl s hudebnimi ukazkami. Hlavne se soustredil na Vysehrad, Vltavu a Sarku, kde upozornil, co urcite hudebni nastroje znazornuji (klarinet Sarku, fagot spici jonaky atd.). Po kratke prestavce popsal Ceske luhy a haje, vypraveni obohatil svou osobni zkusenosti z cestovani po jiznich Cechach. Tabor a Blanik jen popsal, aby si hudebni vyvrcholeni prisli navstevnici poslechnout o ctyri dny pozdeji, kdy sam dirigoval Mou vlast v North Yorku. Kerry Stratton je nejen vynikajicim hudebnikem, ale take uzasnym vypravecem a umi podat vtipne i veskere prihody kolem dirigovani a hudby vubec. Myslim, ze posluchaci byli vecerem nadseni, o cemz svedci to, ze nekteri sedeli v hale kostela sv. Vaclava jeste hodinu po skonceni prednasky v cile diskusi o hudbe a jinych udalostech.
Pristi koncert Nokturen je v Kostele sv. Vaclava 2. listopadu 2008, kdy svetozname Panochovo kvarteto prednese skladby Leose Janacka, Zdenka Fibicha a Antonina Dvoraka. Vy, kteri si vzpominate na oslavu 28. rijna pred dvema roky, kdy na jejich koncert prislo pres tri sta lidi (byla to nejlepsi oslava zalozeni Ceskoslovenske republiky vubec), nezapomente si zajistit vcas listky. Panochovci oslavuji ctyricate vyroci trvani sveho kvarteta a jejich program slibuje strhujici zazitek.
A stale je mozno si predplatit Nokturna. Zbyvajicich sedm koncertu stoji jen 135 dolaru, coz je mene nez 20 dolaru za koncert vrcholnych souboru a jednotlivcu. Podporte ceskou a slovenskou kulturu. Kostel Sv. Vaclava se svou vynikajici akustikou doplnuje Nokturna primerenou intimitou.
Vice informaci: www.nocturnesinthecity.com nebo na telefonu: 905/232-3092.
Milos Krajny
***---

 

Navrat na hlavni stranu