Navrat na hlavni stranu

Torontsky koncert Plastiku
V nedeli vecer byl klub Phoenix na torontske Sherbourne St. svedkem druheho koncertu Plastiku v jejich pohnute historii, ktera trva vice nez 35 let. Nutno rici, ze predestinace skupiny Plastic People of the Universe je ve znameni javoroveho listu. Pri prvnich vystoupenich s nimi zpival Kanadan Paul Wilson, ktery se zatoulal do Cech a legendarni Mejla Hlavsa bedlive sledoval kanadsky hokej a pravidelne v casopisu Hlas Disidenta, ktery vysel dvakrat ve ctyrech exemplarich vyhlasoval All Stars tym NHL.

Vratislava Brabenec

Vsak take jedna jejich skladba se jmenuje Phil Esposito a popisuje utkani slavneho hokejisty. Tuto skladbu vsak v Torontu Plastici z technickych duvodu nehrali, jednak neni hokejova sezona jeste v proudu, za druhe Phil Esposito zanechal aktivni cinnosti. Text vsak neni ani v anglictine ci francouzstine ani v jazyku Egona Bondyho, cestine (popripade v nemcine). Je to snad jedina skladba, kdy Plastici a rockovi hudebnici vubec pouzili jazyku latinskeho. Take jejich druha exilova deska Pasije vysla v Kanade pod patronaci Paula Wilsona a uvedla ji v roce 1979 ve svem velikonocnim vysilani CBC.
Hlavni konexe mezi Kanadou a Plastiky vsak nastaly v roce 1983, kdy saxofonista Vratislav Brabenec emigroval do Toronta. Koncert 21. zari 2008 byl zaroven jakymsi stribrnym vyrocim (zlate vyroci by pak bylo az v roce 2033) Brabencova prijezdu do teto zeme. Zaroven za torontskeho pobytu se potkal s Josefem Karafiatem, ktery zde pusobil jako solovy hudebnik a kytarista, pod umeleckym pseudonymem Joe Carnation.

Joe Carnation
V polovine devadesatych let se Joe Carnation premistil do Prahy, kde hral se skupinou Garaz a Vratislav Brabenec zacal hrat opet s Plastiky. V roce 1997 doslo k definitivnimu Brabencovu premisteni do Cech. Ve stejnem roce zacal s Plastiky hrat i Joe Carnation.

Eva Thurnova
Nedelni koncert zahajili Plastici, kteri hrali ve slozeni Joe Carnation - kytara, zpev (vlevo nahore), Eva Thurnova - basova kytara, zpev (uprostred), Petr Kabes el. housle, zpev (vpravo nahore), Vratislav Brabenec - saxofon, zpev (vlevo dole), Pepa Janicek - klavesy, zpev (vpravo dole), Ivan Bierhanzl - kontrabas a Ludvik Kandl ­ bici, Bondyho skladbou Apokalypticky ptak. Vecer zakoncily Muchomurky bile, kdy se publikum i roztancilo.

Pepa Janicek
Vykon Plastiku byl profesionalni, i kdyz ke koncertu malem nedoslo. Jak znamo Plastici pouzivaji nejmodernejsi techniky i v beznem zivote a navigace v automobilu je nasmerovala misto do ontarijskeho Toronta do vesnice stejneho jmena v Kansasu. Na tuto drobnou zavadu prisli piloti vozu, az kdyz se blizili k St. Louis. Do Toronta pak legendarni skupina dorazila misto v podvecer v nedeli ve ctyri rano. Druhym vaznejsim nedostatkem bylo, ze si Vratislav Brabenec zapomnel saxofon pri poslednim koncertu na jevisti v Chicagu. Coz komentoval pro nas list lakonicky slovy: "Oni mi ztratili saxofon!" Diky poradatelum vsak mohl hrat v Torontu na vypujcenem nastroji a jeho sago mu ma byt doruceno k dalsimu koncertu v Novem Yorku. Jak tento souboj kuryru s casem dopadl, nemuzeme ctenarum sdelit, protoze koncert se konal az po uzaverce tohoto cisla.
abe
***

Petr Kabes

Navrat na hlavni stranu