Navrat na hlavni stranu

Toronto se rozloucilo s Tomasem Batou
V patek 5. zari se Toronto rozloucilo s Tomasem Batou. V 16 hodin zacala bohosluzba v preplnenem frantiskanskem kostele sv. Bonaventury (okolo 600 pritomnych) za ucasti clenu The Hastings and Prince Edward Regiment, jehoz byl cestnym plukovnikem v obdobi 1999-2007 (za druhe svetove valky slouzil jako kapitan v rezerve kanadske armady). Mezi ucastniky byli kanadsti federalni i provincni politici. Ceska vlada vyslala dvaceticlennou delegaci doprovazenou generalnim konzulem CR v Torontu, Richardem Krpacem, a vedenou vicepremierem Cunkem, ktery predtim polozil venec u pamatniku obetem komunismu na Masaryktownu. Po bohosluzbe vicepremier pronesl projev v rezidenci Batovy rodiny (jeho predkove pracovali na kontrakt pro firmu Bata) a pozdeji se odebral do kostela sv. Vaclava na setkani s fararem Liborem Svorcikem a nekterymi predstaviteli krajanskeho zivota.
Pri poboznosti se se zesnulym rozloucili jeho syn Thomas G. Bata, rodinni pratele Frans van den Hoven a James D. Fleck a vnucka Alexandra Schmidt Weston, pro niz Tomas Bata byl "muzem, jehoz obdiv pro nasi babicku, Sonju, nas naucil verit, ze pohadkove lasky existuji." Dcery Christine Bata Schmidt a Rosemary Bata precetly pasaze z Knihy moudrosti a dcera Monica Bata Pignal precetla uryvek z prvniho opisu ke Korintskym. Hudebni cast programu vyplnili clenove sboru kostela sv. Bonaventury a Tokai kvarteta, ktere zahralo "Vltavu" a Dvorakuv "Americky kvartet".
Pri recepci v Batove rezidenci promluvilo nekolik recniku; vedle ceskeho zastupce ministerskeho predsedy, Tomasuv pritel, povolanim, myslim, univerzitni profesor, ktery s brilantnim humorem popisoval spolecnou cestu s Tomem letadlem, snad do Evropy. Pan profesor se na letadle probudil (vlastne byl probuzen) zenskym krikem ve tri hodiny rano. Kdyz otevrel oci, nasel Tomase na kolenou a nad nim kricici zenu (a nejen kricici - mlatila Tomase polstarem). Zrejme mu pricitala pokus anebo, soude podle jeho polohy na podlaze, pripravu pokusu o fyzicke sblizeni. Ke smiru doslo teprve, kdyz ji Tomas vysvetlil, ze na podlaze hledal vypadlou soucastku sveho naslouchaciho pristroje ...
Ze vsech stran prichazely kondolence a projevy obdivu, pocinaje Vaclavem Klausem a konce (nebo obracene) byvalym zamestnancem firmy Bata: "Ztratil jsem otce, kdyz Thomas J. Bata zemrel". Ta chvala neni neopravnena. Dva mesice pred jeho smrti jsem ho pozadal o sponzorstvi mezinarodni konference o Ceskoslovensku na Torontske univerzite. Behem nekolika malo dni univerzita obdrzela sek Sonjy a Thomase Batovych... Co ja a snad i rada jinych jsme u neho cenili nejvice, byla jeho pristupnost, jeho moravska bodrost, nefalsovana lidovost, vedomi spolecneho osudu se vsim clovecenstvim. Nejak se mu podarilo zustat jednim z nas. Jen jedna stranka v batovske historii pro mne zustava prazdna: jakou roli hral v budovani nejvetsi obuvnicke firmy na svete Jan Bata.
***
TRIBUTE TO THOMAS BATA
The last time I spoke to Thomas Bata a couple of months ago, I asked him to become a sponsor of an international conference on Czechoslovakia to be held in October at the Munk Centre, University of Toronto. Within six or seven days the University received a Sonja and Thomas Bata cheque. Thank you Mrs. Bata.
Fittingly, one of the main functions at the conference will take place at the Bata Shoe Museum.
Fifteen years ago Sokol Gymnastic Association of Canada, of which Mr. Bata was a member - and indeed a founding member of its Batawa unit - held a Festival at the Birchmount park in Scarborough. In those days I was still an active gymnast (though of the most benign type - group calisthenics). As we marched into the stadium, I noticed in the stands a familiar figure - Thomas Bata - and when we completed our number, I went to greet him. As we shook hands someone snapped our picture which was later reproduced in a book on Czechs and Slovaks in Canada. It is one of a very small number of pictures I cherish.
Similar episodes could be related by members of other Czech organizations in Canada, such as the Masaryk Memorial Institute or the Czech and Slovak Association of Canada. All would testify to the gentle impact of that fabled couple's activities in the community.
We, of course, knew that Thomas Bata was a giant on the world business scene and that he was a recipient of some of the most coveted awards the world can offer, including the highest civilian Canadian honour, Companion, Order of Canada. But many of us valued him equally for his accessibility, his Moravian geniality, his genuine folksiness, his obvious consciousness of a common bond with the rest of humanity, its joys and its tears. And we were proud that within the limits dictated by the circumstances of his birth and the twisting course of history, he remained one of us.
It is, Mrs. Bata, my privilege to convey to you - on behalf of, I believe, all members of the Czech Canadian community, as well as many members of the Slovak Canadian community, our deep sorrow on the passing of an illustrious man, Thomas Bata, or - as he was called when he was a boy and a young man in a small country in the heart of Europe - Tomas Bata.
Thank you.
***---
Prokuratorka odsouzena
10. zari svetovym tiskem probehla zprava, ze Ludmila Brozova-Polednova, smutne proslula prokuratorka komunisticke ery, byla za svoji roli pri procesu s dr. Miladou Horakovou odsouzena na sest roku vezeni. Jde vlastne uz o treti rozsudek. Pri prvnim byla dnes 86leta Brozova-Polednova odsouzena na 8 let. Tento trest byl dalsim rozhodnutim zrusen, ponevadz soud usoudil, ze obzalovana v procesu nehrala vyznamnou roli a pouze napomahala vrazde, cimz se dopustila mensiho trestniho cinu, v dobe jejiho stihani jiz promlceneho. V poslednim procesu soudce Martin Zelenka tuto interpretaci odmitl s oduvodnenim, ze "muselo byt jasno, ze slo o politicky soud a ze vina i potrestani obzalovane byly predem rozhodnuty politickymi organy komunisticke strany spolu se statni bezpecnosti." Stejne jako byla stanovena vina a potrestani ostatnich 242 osob, ktere byly rezimem popraveny v letech 1948-1989.
Milada Horakova byla obesena (a nepohrbena) 27.cervna 1950. Komunisticky rezim v Ceskoslovensku padl v roce 1989. Lidske mlyny se zdaji mlit jeste pomaleji nez soudy bozi. A rozhodne ne jiste...
Byla zatcena v cervenci 1949 a v cervnu nasledujiciho roku souzena. Proces byl vysilan. V uprchlickem tabore v Ludwigsburgu vysilani naslouchali jeji manzel, dr. Jiri Horak a politicky spolupracovnik, Jiri Corn, ktery pozdeji hral vyznamnou roli v krajanskem zivote v Kanade. Nevim, kolikrat jsem se snazil vzit do citoveho sveta dr. Horaka v tech obludnych dnech, kdy musil soucastne citit hruzu neodvratneho zakonceni onoho cynickeho divadla a hrdost na neuveritelnou mravni silu cloveka, ktery mu byl nejblizsi. A nikdy se mi to nepodarilo. Ale vzdycky mi bezi mraz po zadech, kdyz mi hlavou probehnou slova (ktera uvadim prelozena z anglickeho textu), jimiz oslovila nejen soud, ale cely narod a nejen okamzik, ale dejiny: "Verim ve svobodu a rovnost pro vsechny. Jsem pro to zradce? Odporuji tak zvane lidove demokracii v Ceskoslovenske republice, A ponevadz ji nepovazuji za demokratickou. Pracovala jsem proti ni. Kdyby se stal zazrak a ja byla propustena, pracovala bych proti ni znovu."
Jen ten, kdo zna atmosferu hruzy v tehdejsim Ceskoslovensku v onech dnech a zustal clovekem, si muze predstavit velikost teto zeny.
Dr. Jiri Horak Toronto navstivil nekolikrat. Snad (ale nejsem si tim jist) byl pritomen i na tryzne, kterou Klub Milady Horakove usporadal v Museum Theatre v Torontu 2. cervence 1953. Slavnostnim recnikem byla federalni poslankyne Margaret Aitken. Ackoliv myslim, ze v Ceskoslovensku nikdy nebyla, vyjadrila vyznam Milady Horakove skoro prorocky: "Nez se toto stoleti uzavre, Dr. Milada Horakova bude legendou a jednim z nesmrtelnych jmen tohoto stoleti."
Nebylo to naposledy, kdy Toronto vzpomenulo Miladu Horakovou. 21. cervna 2007 usporadal novy generalni konzul Ceske republiky v Torontu, Richard Krpac, v Munkove Centru na Torontske univerzite vzpominku nazvanou "Milada Horakova, A Woman Admired by Democrats and Hated by Communists" a pozval si z Prahy Marka Janace, snad nejlepsiho znalce procesu s dr. Horakovou, jehoz prezentace tohoto mozna nepozoruhodnejsiho preliceni stoleti potvrdila opravnenost jeho reputace. Behem vzpominky byla dceri dr. Horakove, Jane Kanske, predana Masarykova cena Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade mistopredsedkyni sdruzeni Blankou Rohnovou.
Generace Milady Horakove zila v nelaskavem case. Miladin udel byl ze vsech nejtvrdsi. Pomalu, nesmyslne pomalu, i ti v jejim narode, kteri volali po jeji smrti, snad pochopi velikost cloveka, ktery mezi nimi zil.
***---
Frantisek Klimes cestnym predsedou Klubu senioru
S Frantiskem Klimesem jsem se mel setkat po valce na pravnicke fakulte Karlovy university, kde jsme tehdy oba studovali. Nesetkali. Setkali jsme se az po letech v Torontu. Mezitim Frantisek pracoval v Kanade a Jizni Americe, ale hlavne pomahal, kde nemnozi byli ochotni prilozit ruku k dilu. Snad proto, ze je clovekem viry. Na priklad prekladal pro Romy, kteri se v Kanade hlasili o azyl. Ne nutne proto, ze souhlasil s jejich stanoviskem, ale proto, ze mohl pomoci. Pracoval v cele rade krajanskych organizaci: v Ceskem a Slovenskem sdruzeni, v kostele sv. Vaclava. Posledni leta se staral o programy pro nase seniory, kteri nejsou stari, ale - jak jedna z nich nedavno podotkla - jen drive narozeni.
Mnozi z nas uz nejakou dobu citili, ze si sve davno odpracoval a ze by jeho bremeno mel prevzit nekdo mladsi a Frantisek by jen pomohl radou. A tak 17. zari 2008 mu drive narozeni krajane v kostele sv. Vaclava podekovali kvety a kosikem dobrot a glejtem, jimz mu bylo udeleno za jeho zasluhy dozivotni cestne predsednictvi Klubu senioru v Torontu. Pocta, kterou si bohate zaslouzi.
Josef Cermak
***---

Navrat na hlavni stranu