Navrat na hlavni stranu

Kozi mejdan
Neni mejdan jako mejdan. Kdo zazil Kozi mejdan v Milkovicich behem srpnoveho uplnku, ten to dozajista potvrdi. Letos se tato jedinecna prilezitost nabizela jiz po devate. A cim ze je tento osmidenni podnik venovany svobodomyslnemu zpusobu zivota tak zajimavy?
Mestskeho cloveka upouta asi predevsim nefalsovane, idylicke prostredi klasickeho zemedelskeho statku s velkym stadem spokojenych rohatych stvoreni a s nekolika sebevedomymi reprezentanty osliho rodu. Vesnicana zase muze ohromit pestre zastoupeni mlade lidske celede, mezi niz nalezneme jak hlavy zdobene dready, tak i punkovymi kohouty, a prehlednout nelze ani klasicke manicky. Jedine, co bychom tu marne hledali, je okazalost nejnovejsi mody a jakykoliv materialni luxus. Ten se omezuje pouze na nausnici v uchu ci krizek na krku.
Zkratka, vyznavace ruznych subkultur zde spojuje jeden spolecny jmenovatel: svoboda. Jinde fraze, tady vsak pristup charakteristicky predevsim respektem k jinakosti toho druheho a vzajemnou toleranci. Toleranci nejen k sobe navzajem, ale i k tem mistnim ctvernozcum, mezi nimiz pobihaji hostujici pejskove vseho druhu. Meceni a osli rzani tak doplnuje stekot v nejruznejsich toninach.
O hlavni zvukovou kulisu se tu vsak staraji hudebni nastroje a stridajici se hudebnici. Vysledek je pak stejne pestry, jako je slozeni tabora tancicich ci jinak se natrasajicich posluchacu. Hudba zni hluboko do noci a ovlada prostor cele prapodivne komunity. K ranu ji nahradi nezvykle ticho prerusovane jen sevelenim listu v korunach stromu, ptacim cvrlikanim a jiz zminenymi zvirecimi projevy. O tom vsak z tech spolecensky unavenych dvounohych stvoreni nema v tuhle chvili nikdo ani paru. Zalezla do stanu, pripadne do svych ctyrkolovych vigwamu, zaparkovanych na vyhrazenem pozemku, uklidila se kamsi do travy, a nevnimaji uz ani blednouci oblohu, kde mesicni svit davno vystridaly drobne lucernicky hvezd.
Kolem poledniho narusi tuto prirodni atmosferu prvni zavyti elektronicke kytary, zaduneni bubnu ci tresk bicich poklicek. Chvili jeste panuje jakasi zvukova rovnovaha, ale pak opet zvitezi onen cloveci lomoz a rachot, kteremu se rika priznacne big beat.
Panuji tu prave polni podminky, ovsem potesi obcerstveni, napoje i jidla, za ceny jinde platne tak asi pred deseti lety. Svuj jidelnicek muzete samozrejme zpestrit take originalnimi kozimi mlecnymi produkty. A pokud jde o hygienu, nabizi se i takovy luxus, jako jsou sprchove "cedniky" vyustene ze slunickem ohrivanych plechovych sudu zakotvenych na konstrukci nad vasimi hlavami.
Svet je to sam pro sebe. Jako by jiny ani neexistoval. Jako by se na ten daleko venku melo zapomenout. Tady nefrci zadna olympiada, sem nepronikne rachot tanku z Gruzie ani hadky z prave zasedajiciho ceskeho parlamentu. Epicentrem tu je jedna velika stodola na samote na prahu Ceskeho raje s vyhledem na nedaleky detenicky zamek a na strechy usedlych libanskych mestanu.
Organizatorem tohoto netradicniho festivalu je majitel a farmar, byvaly disident a staly bojovnik za lidska prava v jedne osobe, Stanislav Penc. Pripomenout si ho muzeme rovnez jako regionalniho politika strany Zelenych, jako zarostlou tvar hipika z predvolebniho plakatu vykukujici z konopneho krovi. Vzdyt jednim z jeho politickych cilu je i zruseni diskutabilnich konopnych restrikci.
Utichla hudba, dohasly ohne, stodola se vyprazdnila. Kozi slavnost konci. Rohate oslavenkyne a rohati oslavenci zvedave zvednou hlavy za odchazejicimi hloucky vycerpanych navstevniku. Mozna, ze si rikaji, "tak zase za rok v srpnu o uplnku". Ale kdo vi. V jejich studenych zelenych ocich a na jejich drze prezvykavajici tlame to pozna snad jedine jejich majitel. A ten, kdo by se ho rozhodl na to zeptat, dostane zarucene navdavkem i pozvani na sachovou partii s pres pul metru vysokymi figurami. A jak jinak, nez s tou zatracenou rohovinou na kebuli.
© Miroslav Petr - srpen 2008

Navrat na hlavni stranu