Navrat na hlavni stranu

Jak Cesi prisli ve fotbalovem chramu o historicky zapis
Rada jako Brückner

Od naseho zvlastniho zpravodaje-Cesi maji ve fotbale co napravovat. Potom co zpackali letosni mistrovstvi Evropy, vymenili uz devetasedesatileteho trenera Karla Brücknera za prave padesatileteho Petra Radu (* 21. 8. 1958 - Mimochodem jediny cesky fotbalista, ktery hral za Toronto Blizzard v kratkem obdobi kanadske ligy pozn. redakce) a pred novou kvalifikaci na mistrovstvi sveta 2010, kterou zahaji 10. zari v Severnim Irsku, si to namirili take na Britske ostrovy. A primo do chramu kolebky svetoveho fotbalu. Do nedavno renovovaneho londynskeho Wembley za hvezdnym souperem Anglii. Jenze i ta ma nevidane problemy. Vzdyt na evropsky sampionat 2008 do Rakouska a Svycarska se vubec neprobojovala.
Zapasu predchazela v anglickem tabore valka o kapitanskou pasku. Alespon tamejsi novinari tuhle tradicni volbu takhle opeprili a potom, co se sefem tymu stal John Terry z FC Chelsea, z porazeneho Ria Ferdinanda udelali temer obetniho Beranka. A na koho ovsem spolehali bezmezne, byl slavny David Beckham, ktery byl do vyberu Tri lvu opet povolan az z americkeho Los Angeles Galaxy. Cesi se vsak pod tihou velkych jmen nepolozili a hned od zacatku o sobe nechavali vedet. Nejvice na hrotu utoku Milan Baros, ktery v Olympique Lyon uporne bojuje o misto v sestave a jehoz reprezentacni nominace byla podrobena ostre kritice. Nejdrive Barosovu sanci z prave strany v posledni chvili zneskodnil brankar James, ale podruhe uz se nemylil. Po uniku debutanta v ceskych barvach Radka Sirla se jako lasicka prosmyknul kolem tri domacich zadaku, nezastavila ho ani Terryho ruka zoufale svirajici jeho tricko a senzacne otevrel skore!
Nase hra pri rozestaveni 4 - 1 - 4 - 1 se opirala o dobre organizovanou defenzivu a pozorneho golmana Petra Cecha, ktery celil nebezpecnym streleckym pokusum Defoa, Gerrarda i Rooneyho. Ale jeste jeden trumf vytahli pred sedmdesati tisici divaky v hledisti Wembley nasi fotbaliste ze sveho rukavu. Vsak take italsky kouc Anglicanu Fabio Capello po utkani zduraznil: "Nejvic nas Cesi nicili rychlymi protiutoky." Presto souper v zaverecne minute prvniho polocasu vyrovnal. Postaral se o to Brown po rohovem kopu koho jineho nez Beckhama, ktery byl u vsech standartnich situaci a u vsech prihravek smerujicich na jeho spoluhrace.
Ani to vsak cesky celek nesrazilo do kolen. Trebaze se o prestavce trener Rada v rozjetem souboru rozhodl pro trojnasobne stridani, kdyz misto Grygery, Vlcka a Barose poslal na hriste Pospecha, Jarolima a Sverkose. Strelou ze stredni vzdalenosti zahrozil Jan Polak a pak prisel velky okamzik momentalne jednoho z nejzkusenejsich ceskych fotbalistu Marka Jankulovskeho, lonskeho viteze Ligy mistru v dresu AC Milan. Ve 48. minute z primeho kopu ukazkovou levackou vymetl pavucinu praveho horniho rohu anglicke branky a znovu dostal Cechy do vedeni 2:1. James se nestacil po mici ani podivat... Hodne a hlavne necekane na sebe vybornym pohybem upozornoval novic Sirl. A totez po zmene stran platilo i o Vaclavu Sverkosovi, ktery si odbyval teprve ctvrty reprezentacni start. Prave on dvakrat mohl zvysit na dvougolovy rozdil. Po uniku zleva obesel i golmana Jamese, ale z ostreho uhlu netrefil uz prazdnou sit. A dalsi jeho sanci po Plasilove prihravce zmaril James.
Kdyz ubehlo devadesat minut stretnuti, norsky rozhodci Terje Hauge ukazal, ze se budou hrat jeste dalsi ctyri. A ve druhe, tedy celkove v 92. minute, ceske muzstvo inkasovalo po neprehledne skrumazi pred vlastni brankou z kopacky stridajiciho Joe Cola gol na konecnych 2:2. Zase prislo o vitezstvi v samem zaveru. Stejne jako nedavno v Zeneve proti Turecku o postup do ctvrtfinale mistrovstvi Evropy. K tomu trener Petr Rada smutne konstatoval: "Byla to nestastna branka. Potom jak se zapas vyvijel, me mrzi, ze jsme nevyhrali!" A co Petr Cech, ktery je stale povazovan za jednoho z nejlepsich svetovych brankaru? "Podali jsme velmi kvalitni vykon a proti jednomu z nejlepsich tymu sveta jsme byli blizko vitezstvi. Avsak za jeden kvalitni vysledek se na svetovy sampionat nepostupuje..."
Apropos, byla by to vyhra vskutku historicka. Vzdyt v predchozich ctrnacti zapasech od roku 1908, tedy presne za poslednich sto let, ceskoslovensti a cesti fotbaliste na anglcke pude dokazali jen jednou remizovat. A to 0:0 na podzim 1966, kdyz v nasi brance mel velkou premieru legendarni Ivo Viktor. Bohuzel historicky zapis se nekonal, ale i tak Rada a jeho sverenci mohli byt spokojeni. A mimochodem stejne tak i Raduv predchudce ve funkci a jeho mentor Karel Brückner, kdyz jako novy reprezentacni kouc Rakouska privedl ve francouzske Nice svuj tym k cenne remize 2:2 proti vysoce favorizovanym Italum, nad nimiz Rakusane vedli uz 2:0.
Mnohem horsi situace vsak byla a je v tabore protivnika. Fabiu Capellovi nic nepomohlo, ze hlasite chvali ceske muzstvo. Anglicti zurnaliste ho ve svych komentarich rozcupovali na cucky. Nejvice jim vadilo, ze reprezentanti v ligovych zapasech kazdy vikend predvadeji uplne neco jineho nez pak za narodni tym. A navic v dobe olympijskych her v Pekingu, kdy skveli cykliste, plavci, veslari i dalsi britsti sportovci dosahovali jednoho triumfu za druhym. Zatimco podle jejich slov kralovsky placeni fotbaliste topici se v milionech librach pusobili na travniku smesnym dojmem a nebyli ochotni bojovat za cest sve vlasti...
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn
***
Slovaci nevyhrali. Ani s Weissom
Slovensko-Grecko 0:2 (0:0)

Slovenski futbalovi reprezentanti su v tomto kalendarnom roku stale bez vitazstva. Nepodarilo saim vyhrat ani pod vedenim noveho trenera Vladimira Weissa. Majstrom Europy spred styroch rokov podlahli po nevyraznom vykone 0:2.
V druhom polcase trener hosti Otto Rehhagel poslal na ihrisko troch novych hracov a Greci zacali podkurovat. V 62. minute im to vyslo, Salpingidis nasiel v strede sestnastky nepokryteho Gekasa a Grecko viedlo.
O styri minuty mal Senecky stastie, ked Salpingidis mieril zblizka len do brvna. Slovaci snazili kontrovat s viacerymi novymi hracmi, no Chalkiasa neprekvapili.
Naopak, Gekas v 82. min po samostatnej akcii druhy raz prekonal Seneckeho. A mohol pridat v 86. min aj svoj treti gol, no tentoraz slovensky brankar zachranil.
Bola to uz stvrta prehra futbalistov Slovenska v tomto roku, popri jednej remize. A prva v tretom merani sil s Greckom doteraz.
Slovensko: Senecky - Zabavnik, Skrtel, J.Durica, M. Cech - Karhan - Sapara (60. Sestak), Kozak (66. Mintal), Hamsik (79. Svento) - Vittek, Holosko (54. Sebo).
***
Dobry vykon neznamena dobry vysledek
Kanada-Jamajka 1:1 (0:0)
Zatimco se v Evrope muzstva otukavala v pratelskych zapasech, v severni a stredni Americe se jiz tvrde bojuje v kvalifikacnich skupinach CONCACAF. V prekrasne atmosfere BMO s okolnimi lunaparky a rekordni navstevou 21978 divaku hrala Kanada s Jamajkou. Prvni polocas prinesl takticke vyckavani pri kterem branka nepadla. Teprve po zmene stran vystrelil hrac spanelskeho klubu Deportivo La Coruna Julian de Guzman a prekonal nejlepsiho hrace na hristi hostujiciho brankare Rickettse. Kanadani se z vedeni radovali pouze pet minut. V 52. minute Wiliams obtezovan pri rohovem kopu papirovymi stuhami, napalil mic rychle do sestnactky a prekvapil ctyricetileteho Pata Onstada, ktery si ho srazil do site. V zaveru utkani si domaci fotbaliste vypracovali radu sanci, ale vysledkem bylo pouze brevno pet minut pred koncem. Po utkani trener Jamajcanu Rene Simoes pochvali Kanadany za predvedeny vykon, ale byl spokojen s vysledkem 1:1.
****
Pohary
Ani jeden z ceskych nebo slovenskych ucastniku Ligy mistru se neprobojoval do zakladni skupiny. Slavia po prohre 0:2 ve Florencii uhrala pouze bezbrankovou remizu, kterou ji vychytal brankar Vaniak. Sparta po prohre doma 1:2 prohrala i v Atenach s Panathinaikosem 0:1. Petrzalka se rozloucila se soutezi remizou s Juventusem Turin 1:1 v Bratislave. Prvni zapas prohrala 0:4. V cesko-slovenskem souboji byla uspesnejsi Zilina, ktera po vitezstvi v Liberci 2:1 uhrala stejny vysledek doma. 3. predkolo: Slavia-Vaslui (Rumunsko), Dinamo Zagreb-Sparta, Banik Ostrava-Spartak Moskva, Braga (Portugalsko)-Petrzalka, Levski Sofia-Zilina.
***
Gambrinus liga
4. kolo:
Teplice-Pribram 0:0, Slovan Liberec-Viktoria Plzen 1:1, Sigma Olomouc-Jablonec 1:1, Kladno-Tescoma Zlin 1:1, Brno-Mlada Boleslav 0:2, Viktoria Zizkov-Banik Ostrava 0:3, Ceske Budejovice-Sparta Praha 1:4, Slavia Praha-Bohemians Praha 5:0.
5. kolo: Pribram-Slovan Liberec 1:2, Viktoria Plzen-Teplice 1:1, Banik Ostrava-Slavia Praha 2:3, Bohemians Praha-Brno 1:2, Tescoma Zlin-Ceske Budejovice 0:0, Sparta Praha-Viktoria Zizkov 2:0, Jablonec-Kladno 1:1, Mlada Boleslav-Sigma Olomouc 2:1.
Corgon liga
6.KOLO:
Artmedia-MFK Kosice 2:3, Dunajska Streda-Banska Bystrica 2:1, Tatran Presov-FK ZTS Dubnica 1:4, FC ViOn Zl.Moravce-MFK Ruzomberok 1:1 (0:1), MSK Zilina-Slovan Bratislava 1:0, FC Nitra-Spartak Trnava 1:5.
7.KOLO: Slovan Bratislava-FC Nitra 2:0, MFK Ruzomberok-Artmedia 2:0, Banska Bystrica-FC ViOn Zl.Moravce 0:0, FK ZTS Dubnica-Dunajska Streda 2:2, Spartak Trnava-Tatran Presov 0:0, MFK Kosice-MSK Zilina 0:0.

Navrat na hlavni stranu