Navrat na hlavni stranu

Za Tomasem Batou
V pondeli 1. zari 2008 zemrel v Torontu, necele tri tydny pred svymi ctyriadevadesatymi narozeninami, pokracovatel nejvyznamnejsi ceske (a ceskoslovenske) prumyslove dynastie, Tomas Bata ml. Narodil se 17. zari 1914 ve Zline (v zivotopisne encyklopedii Canadian Who's Who z r. 2006 je jako zeme jeho narozeni uvedeno Ceskoslovensko, ktere vzniklo 4 roky po jeho narozeni a v r. 2006 uz zase vic nez deset let neexistovalo - nahoda? Ozvena jeho politicke inklinace?)
Mlady Tomas studoval ve Zline, v Anglii a Svycarsku a na obchodni akademii v Uherskem Hradisti. V roce 1932, kdy jeho otec, Tomas Bata st., zakladatel Batova obuvnickeho imperia, zahynul pri leteckem nestesti, mu bylo 18 let. Firma Bata v te dobe byla nejvetsim vyrobcem obuvi na svete (vyrabela 36 milionu paru obuvi rocne). Vedeni firmy se ujal Tomasuv nevlastni stryc, Jan A. Bata. Firma prezila nacistickou okupaci, ktera byla zodpovedna i za presun znacne casti cinnosti firmy do Kanady na jare 1939. Skupinu batovcu, ktera hrala tak vyznamnou roli nejen v historii firmy Bata, ale i Kanady, vedl mlady Tomas Bata. Firma Bata vybudovala v jiznim Ontariu vesnici Batawa (nazev spojujici jmeno Bata s posledni slabikou jmena Ottawa), kde vedle bot byly na zacatku valky vyrabeny i zbrane (Batovy obrabeci stroje byly tehdy mnohem vyspelejsi nez kanadske). Nikoho neprekvapilo, ze Dne Spojenych narodu v Batawe 5. cervence 1942, organizovaneho odbockou Ceskoslovenskeho sdruzeni a Sokolem se zucastnili, jako hoste Tomase Bati, dva ministri kanadske vlady, T. A. Crerar a C. Gibson a zastupci spojeneckych statu, vcetne zastupce ceskoslovenske vlady v exilu. (Patri mezi ironicke hry osudu, ze nekolik mesicu po oslave 60. vyroci prichodu Batovcu do Kanady v roce 1999, firma Bata zastavila vyrobu obuvi v Kanade - s tretim svetem ani firma Bata nemohla soutezit).
26. rijna 1946 se mlady Tomas Bata ozenil se Sonjou Ingrid Wettsteinovou, s zenou, jejiz vehlas v kanadskem (i svetovem) obchodnim svete mozna dokonce predci i povest jejiho manzela (a neni to jen Batovo muzeum obuvi, ktere je jejim ditetem). Batovi maji ctyri deti, tri dcery a jednoho syna. Jejich manzelstvi zrejme bylo velmi stastne - podle Tomase Bati hlavne proto, ze nikdy nemichali dohromady lasku a "business".
Uvadet vsechny funkce a pocty, kterych se Tomasi Batovi dostalo by vyplnilo par stranek. Tak alespon nekolik: byl cestnym predsedou Batovy spolecnosti, ktera - v roce 2006 operovala tovarny na obuv a prodejny obuvi ve vice nez 60 zemich, zamestnavala pres 58 000 lidi a prodavala pres 300 milionu paru obuvi rocne. Byl clenem reditelske rady, presidentem nebo guvernerem podniku jako Canadian Chamber of Commerce, National Ballet Guild of Canada, Canadian Council of Chief Executives, Trent University, IBM Canada Ltd., IBM World Trade Americas, Canadian Pacific Air Lines, Business Advisory Council IFC (World Bank), International Trade Advisory Committee to the Government of Canada, International Chamber of Commerce atd. Rovnez zastaval funkci odborneho poradce v Komisi OSN pro nadnarodni spolecnosti a cestneho predsedy v Canada-India Business Council.
Tomas Bata byl nositelem osatky vyznamnych radu a poct: nejvyssiho kanadskeho vyznamenani Companion, Order of Canada, Fellow, International Academy of Management, cestny doktorat Vysoke skoly ekonomicke v Praze, cetny doktorat Technicke univerzity v Brne, cestny doktorat York University, St. Francis Xavier University, Paul Harris Fellow (Rotary). Slouzil v Kanadske rezervni armade jako kapitan Hastings& Prince Edward Regimentu (v roce 1999 byl jmenovan cestnym plukovnikem). Do pozdniho veku sportoval.
Ale pro mne a myslim, ze i pro mnohe krajany, co zustane trvale spojeno s jeho jmenem byla jeho pristupnost, jakasi nezahladitelna moravska bodrost, nefalsovana lidovost, vedomi spolecneho osudu se vsemi. Vsichni, at jsme se na nej divali jakkoliv, jsme se citili nejak bezpecnejsi jeho pritomnosti. Pani Batove a vsem clenum jeho rodiny vyslovujeme uprimnou soustrast.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu